• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    27°C 24.2°C / 29.0°C
    3 BF
    32%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    28°C 26.6°C / 29.8°C
    3 BF
    32%
  • Πάτρα
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 24.4°C / 29.8°C
    2 BF
    53%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    27°C 26.9°C / 26.9°C
    3 BF
    34%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    24°C 23.9°C / 23.9°C
    3 BF
    46%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    23°C 23.5°C / 30.0°C
    2 BF
    37%
  • Κοζάνη
    Αίθριος καιρός
    26°C 26.4°C / 26.4°C
    2 BF
    17%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    28°C 27.7°C / 27.7°C
    2 BF
    29%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 20.8°C / 22.5°C
    4 BF
    64%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    28°C 22.3°C / 27.9°C
    0 BF
    34%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    23°C 21.8°C / 23.4°C
    3 BF
    28%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    26°C 23.5°C / 25.7°C
    2 BF
    44%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    27°C 26.9°C / 26.9°C
    3 BF
    54%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    30°C 28.4°C / 29.9°C
    0 BF
    21%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    28°C 24.5°C / 28.8°C
    3 BF
    21%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 24.8°C / 24.8°C
    3 BF
    47%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    27°C 24.0°C / 28.6°C
    2 BF
    18%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    24°C 23.8°C / 24.3°C
    2 BF
    48%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    24°C 22.8°C / 28.7°C
    2 BF
    62%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    25°C 25.2°C / 25.2°C
    2 BF
    34%

Ο Χάρης Θεοχάρης και ο Μάνος Κόνσολας ξεκαθάρισαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ότι ο ελληνικός τουρισμός «ξανανοίγει τις πύλες του σταδιακά, με υγειονομική ασφάλεια και προσοχή, για να υποδεχθεί τους επισκέπτες στη χώρα μας. Ξανανοίγει σε όλη τη χώρα με τις ίδιες προϋποθέσεις»

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετ’... εμποδίων το άνοιγμα του τουρισμού

  • A-
  • A+
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποχρεώθηκε να τονίζει την ετοιμότητα (και τη... συνεργασία των πολιτικών του στελεχών), αλλά μόλις χθες το μεσημέρι, λίγες ώρες δηλαδή πριν από το άνοιγμα των ξενοδοχείων, εκδόθηκε η ΚΥΑ για τις απαραίτητες υγειονομικές προδιαγραφές βάσει των οποίων θα λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Με κοινή τους δήλωση την Παρασκευή το βράδυ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας επιχείρησαν να στείλουν μήνυμα αγαστής συνεργασίας ώστε να υλοποιηθεί το συνεκτικό σχέδιο για τον τουρισμό. Πάντως μόλις χθες το μεσημέρι, λίγες ώρες δηλαδή πριν από το άνοιγμα των ξενοδοχείων εκδόθηκε η ΚΥΑ για τα ειδικά πρωτόκολλα -οι απαραίτητες υγειονομικές προδιαγραφές- βάσει των οποίων θα λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, με οδηγίες π.χ. για τον τρόπο που θα διαχειρίζονται ένα ύποπτο κρούσμα, πώς θα γίνεται η καθαριότητα, πώς θα λειτουργούν εστιατόρια με μπουφέ/αίθουσες πρωινού, πισίνες εντός τουριστικών καταλυμάτων κ.λπ.

«Ο ελληνικός τουρισμός, με ενότητα, σχέδιο και πολλή δουλειά από όλους μας, θα ξεπεράσει και αυτή την πρωτόγνωρη, εξωγενή περιπέτεια», υπογράμμιζαν στη δήλωσή τους υπουργός και υφυπουργός Τουρισμού τονίζοντας ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ και κάθε συναρμόδια υπηρεσία θα ενισχυθεί κάθε προορισμός σε ό,τι αφορά την υγειονομική ασφάλεια ώστε να μην εκτεθούν σε κίνδυνο ούτε οι μόνιμοι κάτοικοι ούτε οι επισκέπτες.

Αιχμές

Της δήλωσης ενότητας και αγαστής συνεργασίας είχαν προηγηθεί οι αιχμές του υφυπουργού Τουρισμού και βουλευτή Δωδεκανήσου, από τον τηλεοπτικό αέρα του Alpha, για το θέμα της κατηγοριοποίησης των νησιών με κριτήριο την πρόσβαση σε δομές υγείας, αλλά και του Βασίλη Κικίλια, που διευκρίνιζε ότι «φυσικά και δεν υπάρχει διαχωρισμός» και ότι το υπουργείο Υγείας έχει ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά μας.

«Δεν συμφωνούμε κατ’ ανάγκη σε όλα μέσα σε ένα υπουργείο. Αν κάποιος στο υπουργείο είναι γιατρός και κατατάσσει τα νησιά, τότε είναι σε λάθος υπουργείο» και «το υπουργείο Τουρισμού ουδέποτε διαχώρισε τα νησιά σε κατηγορίες ως προς την επικινδυνότητά τους», είπε μιλώντας στον Alpha. Προφανώς, ο Μάνος Κόνσολας δεν είχε παρακολουθήσει το διάγγελμα του πρωθυπουργού στις 20 Μαΐου και την εξειδίκευση των μέτρων από τον Χάρη Θεοχάρη, με παρουσίαση στην οποία υπήρχε το σχετικό γράφημα (power point) το οποίο εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους δημοσιογράφους. Και προφανώς κατάλαβε τι έγινε όταν δήμαρχοι, επιχειρηματίες και κάτοικοι των νησιών της εκλογικής του περιφέρειας αντέδρασαν.

Αλλά… τέλος καλό όλα καλά (;) αφού ξεκαθαρίστηκε ότι ο ελληνικός τουρισμός «ξανανοίγει τις πύλες του σταδιακά, με υγειονομική ασφάλεια και προσοχή, για να υποδεχθεί τους επισκέπτες στη χώρα μας. Ξανανοίγει σε όλη τη χώρα με τις ίδιες προϋποθέσεις».

Λογάριασαν χωρίς τους ξενοδόχους και τον... γ.γ. Τουρισμού

Ωστόσο, υπουργός και υφυπουργός λογάριαζαν χωρίς τον… γενικό γραμματέα Κώστα Λούλη. Την ώρα που ο Χάρης Θεοχάρης παρουσίαζε στη Βουλή την τροπολογία για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού με τη διάθεση τουλάχιστον 70 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω προγραμμάτων, ο γενικός γραμματέας Τουρισμού ενημέρωνε τους τηλεθεατές του ΤRT ότι όπως πάντα θα κάνει διακοπές στα ερημόνησα και «όχι σε ξενοδοχεία, να περιμένουμε ουρά στον μπουφέ και να κινδυνεύουμε».

Λόγω του θεσμικού του ρόλου, η άποψη του Κ. Λούλη για τον μπουφέ εξόργισε τους ξενοδόχους καθώς δεν μιλάει με την ιδιότητα του απλού τουρίστα...

Η άποψη του Κώστα Λούλη, ο οποίος έχει θεσμικό ρόλο και άρα δεν μιλάει με την ιδιότητα του απλού τουρίστα, εξόργισε τους ξενοδόχους που ψάχνονται και ψάχνουν πρωτόκολλα μέχρι την τελευταία στιγμή καθώς σήμερα Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις τους.

Την κατάσταση περιέγραψε το Σάββατο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και επικεφαλής του θεματικού τομέα τουρισμού της Ν.Δ. Γρηγόρης Τάσσιος, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρεια της Χαλκιδικής, στις τελευταίες εκλογές: «Αναμένοντας τα πρωτόκολλα… Δύο ημέρες πριν από την εξαγγελθείσα ημερομηνία επαναλειτουργίας των ελληνικών ξενοδοχείων, τα υγειονομικά πρωτόκολλα αγνοούνται, στα εργασιακά οι ξενοδόχοι είμαστε χαμένοι στη μετάφραση και ως προς το σοβαρό ζήτημα της ρευστότητας τα μέλη μας ψάχνουν ακόμα να βρουν τα εκατομμύρια που δανείζουν οι τράπεζες.

Οπως φαίνεται, την 1η Ιουνίου μόνο τα παράνομα καταλύματα και τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια θα είναι σε θέση να υποδεχθούν πελάτες. Αλλωστε αυτά, όπως φαίνεται, μάλλον θεωρούνται περισσότερο ασφαλή ακόμα και μέσα στην πανδημία, για αυτό και αφήνονται να λειτουργούν χωρίς υγειονομικούς όρους και το κυριότερο: δεν έχουν μπουφέ…».

Τουριστικές αρρυθμίες σε διπλωματικό επίπεδο

Στο αλαλούμ μεταξύ των υπουργείων Τουρισμού και Υγείας ήρθε να προστεθεί και το υπουργείο Εξωτερικών καθώς υπάρχουν… βάσιμες υποψίες ότι ενιαία γραμμή για το άνοιγμα των συνόρων δεν υπάρχει. Και εκτός από σύγχυση στον κόσμο του τουρισμού, προκάλεσε και... αρρυθμίες σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς ανταγωνιστές μας σε ό,τι αφορά τον τουρισμό αλλά στρατηγικοί μας εταίροι σε άλλα ζητήματα διαμαρτυρήθηκαν εντόνως (βλ. ανταπόκριση από Ιταλία).

EUROKINISSI

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει σύντομα τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, που ήταν στην «black list» του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού.

Ας τα πάρουμε όμως από την… αρχή. Στις 29 Μαΐου, το υπουργείο Τουρισμού δημοσιοποίησε λίστα με τις 29 χώρες των οπίων οι πολίτες από τις 15 Ιουνίου θα μπορούν να έρχονται στη χώρα μας με αεροπορικές πτήσεις που θα προσγειώνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με δειγματοληπτικά τεστ στους επιβάτες (Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία).

Η λίστα αυτή, όπως αναφέρει το υπουργείο, διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Την επόμενη μέρα όμως, στις 30 Μαΐου, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι είναι εφικτό μετά τις 15 Ιουνίου να έλθουν στην Ελλάδα (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και πολίτες που θα προέρχονται από αεροδρόμια τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα υψηλού κινδύνου με την προϋπόθεση υποβολής τεστ και καραντίνας 7 ή 14 ημερών ανάλογα με το αποτέλεσμα του τεστ. Δηλαδή, θα υπάρξει ξένος επισκέπτης που θα περάσει 7 μέρες κλεισμένος σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ελλάδα και αν το τεστ είναι αρνητικό θα συνεχίσει τις διακοπές του στα ελληνικά νησιά;

Επίσης, από τις 15 Ιουνίου θα επιτραπεί οδικώς η είσοδος στη χώρα από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, με δειγματοληπτικά τεστ, ενώ οι αφίξεις από θαλάσσιες οδούς θα επιτραπούν από την 1η Ιουλίου. Τέλος, εκτός απροόπτου, μετά την 1η Ιουλίου θα επιτραπεί η χρήση όλων των αεροδρομίων για την είσοδο στη χώρα, με δειγματοληπτικά τεστ.

«Αν το δείγμα είναι θετικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους», δήλωσε χθες ο υπουργός Τουρισμού και διευκρίνισε ότι: «Οι ελληνικές αρχές εστιάζουν στα αεροδρόμια προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους και σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα θα υποβάλλονται όσοι ταξιδιώτες αναχωρούν από αεροδρόμια περιοχών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, δηλαδή με αρνητική επιδημιολογική εικόνα». Αλλη αντιμετώπιση δηλαδή θα έχει όποιος ξεκινάει π.χ. από το αεροδρόμιο της Μασσαλίας, σε σχέση με εκείνον που αναχωρεί από το Παρίσι.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών πάντως προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη δυσφορία που εξέφρασαν διά της διπλωματικής οδού χώρες που αποτελούν στρατηγικούς εταίρους της χώρας μας (βλ. μπλοκ ευρωπαϊκού Νότου) – που αποκλείστηκαν έστω και προσωρινά.

«Μαραθώνιος δυσφήμησης»

Για καθημερινά πλήγματα στην εικόνα του ελληνικού τουρισμού από την ίδια την κυβέρνηση κάνει λόγο η αρμόδια τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου και καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει θέση ως οφείλει. Σε δήλωσή της τονίζει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο δυσφήμησης του ελληνικού τουρισμού, που δεν αξίζει τόσο επιπόλαιη και ανεύθυνη αντιμετώπιση.

«Τις ανακολουθίες του υπουργού Τουρισμού για τα τεστ για τον Covid-19, τις διαρροές για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τη διάκριση των νησιών ως προς την επικινδυνότητα, την υπονόμευση του έργου του ΕΟΤ, ακολουθεί η σημερινή πρωτοφανής δήλωση του γενικού γραμματέα Τουρισμού κ. Λούλη, πως δεν θα κάνει διακοπές σε ξενοδοχείο “να περιμένει στην ουρά στον μπουφέ και να κινδυνεύουν”!» αναφέρει η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η κα Νοτοπούλου επισημαίνει ακόμη ότι το υπουργείο Τουρισμού αναρτά νέα διαφορετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία επιτρέπονται οι Διεθνείς πτήσεις προς τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης και από περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα με τα αεροδρόμια υψηλού κινδύνου που συνέταξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) με υποχρεωτικά τεστ για όποιον έρχεται από τις περιοχές εκείνες». «Οταν αποφασίσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τι θα ισχύσει τελικά ως προς το άνοιγμα των συνόρων, ας βρει το θάρρος να ενημερώσει υπεύθυνα τους Ελληνες πολίτες», συμπληρώνει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 16 δισ. η αναγκαία ρευστότητα των επιχειρήσεων
Εξαιρώντας τις μακροχρόνια ζημιογόνες επιχειρήσεις, τραπεζική χρηματοδότηση θα απαιτηθεί για την κάλυψη υπολειπόμενου κενού της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας έτσι τη διαχειρισιμότητα των αναγκών για...
Στα 16 δισ. η αναγκαία ρευστότητα των επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία για τον τουρισμό
Με τις εκτιμήσεις και κυρίως τις προσδοκίες να κάνουν λόγο για ένα εξαιρετικό καλοκαίρι του ελληνικού τουρισμού, παρά τις γεωπολιτικές αναταραχές και τις συνέπειες στην οικονομία σε διεθνές επίπεδο, ξεκινάει η...
Αισιοδοξία για τον τουρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισχυρό το τουριστικό brand «Αθήνα» και στην πανδημία
Αρχαιολογικοί χώροι και πολιτισμός παραμένουν τα δυνατά «χαρτιά», ενώ τα αδύνατα σημεία είναι η καθαριότητα της πόλης λόγω σκουπιδιών, γκράφιτι και ηχορύπανση.
Ισχυρό το τουριστικό brand «Αθήνα» και στην πανδημία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρύ το «αποτύπωμα» της πανδημίας
Χαμηλότερος κατά 35% ήταν ο τζίρος των ελληνικών ξενοδοχείων σε σχέση με το 2019 και διαμορφώθηκε σε 5,48 δισ. ευρώ, με τα 3 στα 4 ξενοδοχεία να ανοίγουν μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου
Βαρύ το «αποτύπωμα» της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας