• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 18.2°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.0°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 18.0°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.5°C / 15.7°C
  4 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.5°C
  5 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 19.6°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 13.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  18°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 18.4°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 15.5°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 17.0°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  95%

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρεθεί στο τραπέζι της συνόδου κορυφής τον Ιούνιο και, στην καλύτερη περίπτωση, οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν στο β΄ εξάμηνο φέτος.

AP Photo/Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητείται ρευστό χρήμα για τα κρατικά ταμεία

 • A-
 • A+
Τα κονδύλια του προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εξαντλούνται, η εκταμίευση ενισχύσεων-δανείων από την Ευρώπη καθυστερεί και το οικονομικό επιτελείο προβληματίζεται τόσο για το βάθος της ύφεσης όσο και για το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης χρέους.

Αγώνα δρόμου για τη ρευστότητα ξεκινά η κυβέρνηση διανύοντας ένα τρίμηνο φωτιά με σκληρές μάχες στην Ε.Ε. για το ύψος των πόρων που θα εισρεύσουν από τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης αλλά και με ασκήσεις δύσκολης ισορροπίας για τον προϋπολογισμό και την οικονομία.

Βασικό ζητούμενο αποτελεί η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός και η άνοδος της στάθμης των ταμειακών διαθεσίμων, που βρίσκονται στα 13,6 δισ. ευρώ (εξαιρουμένων των 15,7 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα για το χρέος), τα οποία από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου με την ενεργοποίηση του προγράμματος επιδότησης των αποδοχών (SURE) μπαίνουν σε φάση σταδιακής συρρίκνωσης.

Τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ έχουν υπολογίσει στο Γενικό Λογιστήριο ότι θα χρειαστεί να εκταμιευτούν μέσα στον Ιούνιο από τον προϋπολογισμό για να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες του SURE αλλά και μια σειρά από άλλα μέτρα όπως είναι οι μειώσεις ΦΠΑ στην εστίαση, στον τουρισμό, στις μεταφορές και οι φοροεκπτώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν φέτος μειωμένο μίσθωμα λόγω της πανδημικής κρίσης.Τα μέτρα ναι μεν θα χρηματοδοτηθούν από κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα οποία αυξάνουν κατά 1,250 δισ. ευρώ, στα 8 δισ. ευρώ για το 2020, όταν το αρχικό ταβάνι για τις επενδύσεις ήταν τα 6,750 δισ. ευρώ,πλην όμως δεν επαρκούν για το σύνολο τους.

Την ίδια στιγμή στα ελληνικά ταμεία δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη μολονότι ο κορονοϊός αποστραγγίζει εδώ και δυο μήνες την ελληνική οικονομία που αντιμετωπίζει βαθιά ύφεση, το εύρος της οποίας για την ώρα κυμαίνεται κοντά στο 10%, ενώ δεν έχει καθίσει ακόμη η σκόνη από την πανδημική κρίση που σημαίνει ότι η έκταση της ζημιάς μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Οι επόμενοι μήνες, μέχρι τον Σεπτέμβριο, θεωρούνται, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, «κομβικοί» για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ τα πρώτα χρήματα που θα έρθουν στη χώρα θα είναι αυτά από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s, SMP’s) ύψους 748 εκατ. ευρώ. Η εκταμίευση θα γίνει τέλος Ιουνίου/αρχές Ιουλίου και είναι μια σημαντική ανάσα για τον προϋπολογισμό, ο οποίος τον Ιούνιο πρέπει να περάσει τον κάβο με τον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής εκταμιεύοντας 1,4 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη πτώση στον τζίρο τους στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου.

Ο Ιούλιος είναι ακόμη ένας δύσκολος μήνας για το κράτος, αφού θα πρέπει να πληρωθούν τοκοχρεολύσια ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να βγει αναγκαστικά στις αγορές για να βρει αυτά τα λεφτά. Μέχρι πρότινος αυτός ο λογαριασμός με τα χρέη καλυπτόταν από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, το οποίο πλεόνασμα εξαϋλώθηκε εν ριπή οφθαλμού στον ενάμιση μήνα της καραντίνας με αποτέλεσμα τα κρατικά ταμεία να γεμίσουν με τρύπες (1,35 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου) και λόγω αυτού του εκτροχιασμού ο προϋπολογισμός να γυρίσει σε δημοσιονομικό έλλειμμα (1,5 δισ. στο πρώτο τετράμηνο).

Μπροστά σε αυτήν την αβεβαιότητα και με δεδομένο ότι το μαξιλάρι των διαθεσίμων δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεξάντλητο, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να αποσπάσει μεγαλύτερα ποσά ρευστότητας από την Ευρώπη και μάλιστα πολύ γρήγορα. Εκτός από τα παραπάνω κονδύλια που διεκδικεί στο SURE (2,4 δισ. ευρώ αντί για 1,4 δισ. ευρώ) η κυβέρνηση κυνηγά παράλληλα κάποιες αξιόλογες προκαταβολές χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου, που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, η Ελλάδα μπορεί να πάρει συνολικά 32 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 22,5 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 9,5 δισ. δάνεια. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, η πρόταση της Κομισιόν θα βρεθεί στο τραπέζι της συνόδου κορυφής τον Ιούνιο και στην καλύτερη περίπτωση οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν στο β’ εξάμηνο φέτος. Αν και η Γερμανία που κινεί τα νήματα πίσω από το Ταμείο τοποθετεί τις εκταμιεύσεις για αρχές του 2021.

Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι αυτοί οι πόροι να φτάσουν να πιστωθούν στον ελληνικό λογαριασμό, ενώ στην Αθήνα υπάρχει ταυτόχρονα και ένας σοβαρός προβληματισμός για την αξιοποίηση αυτής της ρευστότητας. Παρότι φθηνή, θα πρέπει να γίνει με σύνεση διότι είναι πολύ εύκολο για την Ελλάδα η πανδημική κρίση να μετεξελιχθεί σε κρίση χρέους για την ίδια, ειδικά αν οι εταίροι την υποχρεώσουν μαζί με τις επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης να πάρει «πακέτο» και τα δάνεια.

Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί οι αποπληρωμές χρέους να είναι περιορισμένες για το 2021, όμως η απότομη άνοδος του χρέους και σε ποσοστό πάνω από το 200% του ΑΕΠ θα δημιουργήσει άλλους πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο. Και μόνο οι νέες εκθέσεις βιωσιμότητας φτάνουν για να ανοίξουν τον ασκό των συζητήσεων με τους θεσμούς για πιθανά μνημονιακά μέτρα με αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών στο Δημόσιο ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μιας νέας δημοσιονομικής περιπέτειας που θα αυξήσει το ρίσκο και στην ευρωζώνη.

Εν κατακλείδι, η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης (πρόγραμμα SURE, πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας με πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) θα κρίνει το τελικό ύψος των διαθεσίμων της χώρας στο τέλος του έτους, το μέγεθος του δημοσίου χρέους, αλλά και τον δημοσιονομικό χώρο για νέες παροχές και ελαφρύνσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Οργώνει» τις ΗΠΑ το οικονομικό επιτελείο
Με γνώμονα το χαμηλό κόστος δανεισμού για το Δημόσιο και την ασφάλεια που δίνει το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 24 δισ., η κυβέρνηση οργανώνει με προσεκτικά βήματα την επόμενη έξοδο στις διεθνείς αγορές. Αυτό θα...
«Οργώνει» τις ΗΠΑ το οικονομικό επιτελείο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σνόμπαραν» την Ελλάδα τα βαριά πορτοφόλια
Για το 2021 έχουν υποβάλει αίτηση να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις περίπου 1.000 φυσικά πρόσωπα, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.
«Σνόμπαραν» την Ελλάδα τα βαριά πορτοφόλια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γκρίζες ζώνες» στο σχέδιο ανάκαμψης έδειξε ο Κλ. Ρέγκλινγκ
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αξιοποίησαν το βήμα του συνεδρίου του Economist για να στείλουν μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση για συνέχιση των σκληρών και επώδυνων μεταρρυθμίσεων με «καρότο» τα 31 δισ. ευρώ των πόρων.
«Γκρίζες ζώνες» στο σχέδιο ανάκαμψης έδειξε ο Κλ. Ρέγκλινγκ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο λύκος κι αν εγέρασε...
Προφήτης νέων δεινών για τις οικονομίες του Νότου και... έτοιμος να πιάσει δουλειά σε προγράμματα διάσωσης χωρών, εμφανίζεται ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα και νυν συνταξιούχος Πολ Τόμσεν.
Ο λύκος κι αν εγέρασε...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δοκιμή με ομόλογο 30 ετών
Στόχος της κοινοπρακτικής έκδοσης είναι η άντληση ενός ποσού ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ, το οποίο όμως θα καθοριστεί με βάση τις προσφορές και το τελικό επιτόκιο που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,67% με 1,7%,...
Δοκιμή με ομόλογο 30 ετών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλα 2,5 δισ. στον κουμπαρά
Σε προληπτική αποταμίευση λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας προχωρά η κυβέρνηση, βγαίνοντας με 10ετές ομόλογο σήμερα στις διεθνείς αγορές προκειμένου να δανειστεί 2,5 δισ. ευρώ.
Αλλα 2,5 δισ. στον κουμπαρά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας