Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο αγωγός EastMed και η... φούρια της ΔΕΠΑ

Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, ο Κ. Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου κατά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed στις αρχές του 2020 στο Ζάππειο

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο αγωγός EastMed και η... φούρια της ΔΕΠΑ

  • A-
  • A+
Παράδοξη και νομικά προβληματική σπουδή για επικύρωση συμβάσεων σε τρεις διαγωνισμούς, χωρίς οι «αποτυχόντες» να έχουν ασκήσει τα στοιχειώδη δικαιώματα διαφάνειας ● Δυσφορία ΕΛΠΕ για τους χειρισμούς.

Περίεργη σπουδή επιδεικνύει η διοίκηση της ΔΕΠΑ να επικυρώσει τα αποτελέσματα διεθνών διαγωνισμών που πραγματοποίησε για τις μελέτες κατασκευής του αγωγού EastΜed πριν καν οι διαγωνιζόμενοι εξαντλήσουν την άσκηση των δικαιωμάτων διαφάνειας στη διαγωνιστική διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα συγκαλείται εσπευσμένα το Δ.Σ. της ΔΕΠΑ με αποκλειστικό θέμα να εξουσιοδοτήσει τον διευθύνοντα σύμβουλό της εταιρείας κ. Ξιφαρά να επικυρώσει τις συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί για τρεις από τους πέντε διεθνείς διαγωνισμούς που αφορούν μελέτες για τα υποθαλάσσια και τα χερσαία τμήματα του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου-EastMed (Κύπρος-Κρήτη, Κρήτη-Πελοπόννησος, Νοτιοανατολική Πελοπόννησος-Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία-Θεσπρωτία) καθώς και για τους μετρητικούς σταθμούς και τους συμπιεστές μεταφοράς του φυσικού αερίου.

Ως γνωστόν, το δίκτυο αγωγών αερίου σχεδόν 2.000 χιλιομέτρων –αν και πολλοί αμφιβάλλουν για τη μελλοντική εμπορική αποτελεσματικότητά του– έχει χαρακτηριστεί έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) από την Ε.Ε., η οποία έχει ήδη αποφασίσει τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του με 34,5 εκατ. ευρώ, ενώ αποτελεί τη βάση της ενεργειακής –και όχι μόνο– στρατηγικής συμμαχίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με την Ιταλία τέταρτο αλλά εξαιρετικά αβέβαιο κρίκο του άξονα.

Οι διαγωνισμοί για τις μελέτες του δικτύου των αγωγών προκηρύχθηκαν μέσω της IGI Poseidon –εταιρείας που έχει συσταθεί από τη ΔΕΠΑ και την ιταλική Edison– στις αρχές του 2019. Πέρσι τον Ιούλιο υποβλήθηκαν από τους διαγωνιζόμενους τεχνικές και οικονομικές προσφορές, οι προσφορές ανοίχτηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, στις αρχές Απριλίου –στην κορύφωση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων– υπογράφτηκαν οι συμβάσεις με τους νικητές των διαγωνισμών και μόλις πριν από έναν μήνα (στις 28/4) ανακοινώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στους αποτυχόντες ο αποκλεισμός τους από τους διαγωνισμούς! Χωρίς να τους δοθεί πρόσβαση στα στοιχεία και το σκεπτικό απόρριψης των προσφορών τους, παρά μόνον προφορική και πρόχειρη ενημέρωση, διαδικασία που ουδόλως συνάδει με διεθνή διαγωνισμό και μάλιστα σε έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι από τους τρεις διαγωνισμούς για τις μελέτες αποκλείστηκε η βρετανική WOOD ως προς την τεχνική της προσφορά, αλλά και η ελληνική Asprofos, θυγατρική του ομίλου ΕΛΠΕ που κατέχει το 35% της ΔΕΠΑ, παρότι η οικονομική της προσφορά ήταν θεαματικά μικρότερη από τον «νικητή» της διαγωνιστικής διαδικασίας, την κοινοπραξία C&M και SAIPEM (ελληνική και ιταλική, αντίστοιχα, εταιρείες).

Η πρόχειρη, βιαστική και ελλιπούς νομιμότητας διαδικασία επικύρωσης των διαγωνισμών και η σπουδή της ηγεσίας της ΔΕΠΑ να επισπεύσει την ανάθεση των μελετών στην επιλεγείσα κοινοπραξία, παρά το πολύ υψηλότερο κόστος της οικονομικής της προσφοράς, προκάλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την έντονη δυσφορία των εκπροσώπων των ΕΛΠΕ στο Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, οι οποίοι δεν έκρυψαν την πρόθεσή τους να κινηθούν νομικά κατά της τουλάχιστον παράδοξης διαδικασίας. Ιδιαίτερα όταν την περασμένη Δευτέρα έγινε απόπειρα… διά περιφοράς σύγκλησης του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ για να αποσπαστεί η πολυπόθητη εξουσιοδότηση επικύρωσης των συμβάσεων.

Αντιδράσεις-προσφυγές

Η αμφιλεγόμενη διαδικασία fast track κατακύρωσης διεθνών διαγωνισμών και επικύρωσης των συμβάσεων είναι βέβαιο ότι θα εγείρει αντιδράσεις από ενδιαφερόμενους και θιγόμενους και μια από τις εναλλακτικές που διαθέτουν, όπως συμβαίνει σε κάθε διεθνή διαγωνισμό, είναι η προσφυγή στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών που επιφέρει εικοσαήμερη αναστολή κάθε περαιτέρω ενέργειας, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ελληνικού, με την προσφυγή της Hard Rock.

Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα, όπως και η θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που επενδύει όχι μόνο οικονομικά αλλά και γεωστρατηγικά στο έργο και στη συμφωνία με Ισραήλ και Κύπρο, η οποία μόλις χθες επικυρώθηκε πανηγυρικά από το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο. Πολύ περισσότερο που είμαστε μόλις στα πρώτα μέτρα ενός διαγωνιστικού μαραθωνίου και στα πρώτα λίγα εκατομμύρια ενός έργου που το συνολικό του κόστος θα φτάσει τα 7 δισ. ευρώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώληση μεριδίων ΔΕΠΑ
ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛ.ΠΕ. προχωρούν από κοινού στην πώληση των μεριδίων που κατέχουν στη ΔΕΠΑ Υποδομών, μέσα από διαγωνισμό που θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις.
Πώληση μεριδίων ΔΕΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Mαραθώνιο» υπόσχεται η Hard Rock
Oμόφωνα απέρριψε η Αρχή Εκδίκασης Προδικαστικών Προσφυγών την προσφυγή τής Hard Rock κατά της απόφασης για τον διαγωνισμό της άδειας καζίνου στο Ελληνικό. «Επιχειρείται να ξαναγραφτεί το δίκαιο» λένε...
«Mαραθώνιο» υπόσχεται η Hard Rock
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλωτό «πρατήριο» LNG της ΔΕΠΑ στην Αν. Μεσόγειο
Σε περιφερειακό κόμβο τροφοδοσίας πλοίων θα μετατραπεί η Ελλάδα με την κατασκευή του πρώτου πλοίου τροφοδοσίας που από τα μέσα του 2022 θα μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Πλωτό «πρατήριο» LNG της ΔΕΠΑ στην Αν. Μεσόγειο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τη ΔΕΠΑ Υποδομών διεκδικεί ο ΔΕΣΦΑ
Σοβαρή υποψηφιότητα για την απόκτηση της ΔΕΠΑ Υποδομών θέτει ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ο οποίος θα πάρει μέρος στον διεθνή διαγωνισμό που έχουν προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛ.ΠΕ.
Τη ΔΕΠΑ Υποδομών διεκδικεί ο ΔΕΣΦΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλειδί για τον East Med η στάση της Ιταλίας
Η αποσαφήνιση της στάσης της Ρώμης το προσεχές διάστημα θα κρίνει την υλοποίηση του αγωγού των 1.900 χλμ. που θα μεταφέρει αέριο του κοιτάσματος Λεβιάθαν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Κλειδί για τον East Med η στάση της Ιταλίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κινητοποιήσεις από συμβασιούχους της ΔΕΠΑ
Με επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου διεκδικούν εξομοίωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων με αυτά του τακτικού προσωπικού.
Κινητοποιήσεις από συμβασιούχους της ΔΕΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας