• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 30.7°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 30.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.9°C / 23.8°C
  2 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 26.5°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 23.7°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.2°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  2 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.9°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 30.6°C
  0 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 29.9°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 28.4°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  59%

Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, ο Κ. Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου κατά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed στις αρχές του 2020 στο Ζάππειο

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο αγωγός EastMed και η... φούρια της ΔΕΠΑ

 • A-
 • A+
Παράδοξη και νομικά προβληματική σπουδή για επικύρωση συμβάσεων σε τρεις διαγωνισμούς, χωρίς οι «αποτυχόντες» να έχουν ασκήσει τα στοιχειώδη δικαιώματα διαφάνειας ● Δυσφορία ΕΛΠΕ για τους χειρισμούς.

Περίεργη σπουδή επιδεικνύει η διοίκηση της ΔΕΠΑ να επικυρώσει τα αποτελέσματα διεθνών διαγωνισμών που πραγματοποίησε για τις μελέτες κατασκευής του αγωγού EastΜed πριν καν οι διαγωνιζόμενοι εξαντλήσουν την άσκηση των δικαιωμάτων διαφάνειας στη διαγωνιστική διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα συγκαλείται εσπευσμένα το Δ.Σ. της ΔΕΠΑ με αποκλειστικό θέμα να εξουσιοδοτήσει τον διευθύνοντα σύμβουλό της εταιρείας κ. Ξιφαρά να επικυρώσει τις συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί για τρεις από τους πέντε διεθνείς διαγωνισμούς που αφορούν μελέτες για τα υποθαλάσσια και τα χερσαία τμήματα του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου-EastMed (Κύπρος-Κρήτη, Κρήτη-Πελοπόννησος, Νοτιοανατολική Πελοπόννησος-Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία-Θεσπρωτία) καθώς και για τους μετρητικούς σταθμούς και τους συμπιεστές μεταφοράς του φυσικού αερίου.

Ως γνωστόν, το δίκτυο αγωγών αερίου σχεδόν 2.000 χιλιομέτρων –αν και πολλοί αμφιβάλλουν για τη μελλοντική εμπορική αποτελεσματικότητά του– έχει χαρακτηριστεί έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) από την Ε.Ε., η οποία έχει ήδη αποφασίσει τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του με 34,5 εκατ. ευρώ, ενώ αποτελεί τη βάση της ενεργειακής –και όχι μόνο– στρατηγικής συμμαχίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με την Ιταλία τέταρτο αλλά εξαιρετικά αβέβαιο κρίκο του άξονα.

Οι διαγωνισμοί για τις μελέτες του δικτύου των αγωγών προκηρύχθηκαν μέσω της IGI Poseidon –εταιρείας που έχει συσταθεί από τη ΔΕΠΑ και την ιταλική Edison– στις αρχές του 2019. Πέρσι τον Ιούλιο υποβλήθηκαν από τους διαγωνιζόμενους τεχνικές και οικονομικές προσφορές, οι προσφορές ανοίχτηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, στις αρχές Απριλίου –στην κορύφωση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων– υπογράφτηκαν οι συμβάσεις με τους νικητές των διαγωνισμών και μόλις πριν από έναν μήνα (στις 28/4) ανακοινώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στους αποτυχόντες ο αποκλεισμός τους από τους διαγωνισμούς! Χωρίς να τους δοθεί πρόσβαση στα στοιχεία και το σκεπτικό απόρριψης των προσφορών τους, παρά μόνον προφορική και πρόχειρη ενημέρωση, διαδικασία που ουδόλως συνάδει με διεθνή διαγωνισμό και μάλιστα σε έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι από τους τρεις διαγωνισμούς για τις μελέτες αποκλείστηκε η βρετανική WOOD ως προς την τεχνική της προσφορά, αλλά και η ελληνική Asprofos, θυγατρική του ομίλου ΕΛΠΕ που κατέχει το 35% της ΔΕΠΑ, παρότι η οικονομική της προσφορά ήταν θεαματικά μικρότερη από τον «νικητή» της διαγωνιστικής διαδικασίας, την κοινοπραξία C&M και SAIPEM (ελληνική και ιταλική, αντίστοιχα, εταιρείες).

Η πρόχειρη, βιαστική και ελλιπούς νομιμότητας διαδικασία επικύρωσης των διαγωνισμών και η σπουδή της ηγεσίας της ΔΕΠΑ να επισπεύσει την ανάθεση των μελετών στην επιλεγείσα κοινοπραξία, παρά το πολύ υψηλότερο κόστος της οικονομικής της προσφοράς, προκάλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την έντονη δυσφορία των εκπροσώπων των ΕΛΠΕ στο Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, οι οποίοι δεν έκρυψαν την πρόθεσή τους να κινηθούν νομικά κατά της τουλάχιστον παράδοξης διαδικασίας. Ιδιαίτερα όταν την περασμένη Δευτέρα έγινε απόπειρα… διά περιφοράς σύγκλησης του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ για να αποσπαστεί η πολυπόθητη εξουσιοδότηση επικύρωσης των συμβάσεων.

Αντιδράσεις-προσφυγές

Η αμφιλεγόμενη διαδικασία fast track κατακύρωσης διεθνών διαγωνισμών και επικύρωσης των συμβάσεων είναι βέβαιο ότι θα εγείρει αντιδράσεις από ενδιαφερόμενους και θιγόμενους και μια από τις εναλλακτικές που διαθέτουν, όπως συμβαίνει σε κάθε διεθνή διαγωνισμό, είναι η προσφυγή στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών που επιφέρει εικοσαήμερη αναστολή κάθε περαιτέρω ενέργειας, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ελληνικού, με την προσφυγή της Hard Rock.

Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα, όπως και η θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που επενδύει όχι μόνο οικονομικά αλλά και γεωστρατηγικά στο έργο και στη συμφωνία με Ισραήλ και Κύπρο, η οποία μόλις χθες επικυρώθηκε πανηγυρικά από το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο. Πολύ περισσότερο που είμαστε μόλις στα πρώτα μέτρα ενός διαγωνιστικού μαραθωνίου και στα πρώτα λίγα εκατομμύρια ενός έργου που το συνολικό του κόστος θα φτάσει τα 7 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζυμώσεις για τουρκο-ισραηλινό αγωγό φυσικού αερίου
Η αναβάθμιση της Τουρκίας μέσω του διαμεσολαβητικού ρόλου της στην ουκρανική κρίση φαίνεται ότι μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα πεδία, κυρίως σε αυτό της «διευκόλυνσης» της Ευρώπης στην εξεύρεση εναλλακτικής...
Ζυμώσεις για τουρκο-ισραηλινό αγωγό φυσικού αερίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγωγός έντασης
Ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 δεν θα λειτουργήσει είπε, εμμέσως πλην σαφώς, ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, που από χθες βρίσκεται στο Κίεβο της Ουκρανίας, κομίζοντας μεταξύ άλλων την...
Αγωγός έντασης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας με Gazprom για τις τιμές αερίου το 2022
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ελληνικής εταιρείας, η νέα συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom, με ορίζοντα έως το 2026, και εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή.
Συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας με Gazprom για τις τιμές αερίου το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτός ελέγχου το φυσικό αέριο
Ρεκόρ πάνω από τα 115 ευρώ η μεγαβατώρα στην Ευρώπη, εν μέσω διπλωματικών πιέσεων για τον Nord Stream 2, την Ουκρανία και την ένταση Πολωνίας - Λευκορωσίας ● 760% η ετήσια αύξηση πανευρωπαϊκά, έως 400% η...
Εκτός ελέγχου το φυσικό αέριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ελληνικός γρίφος των υδρογονανθράκων
Οι εξελίξεις που σηματοδοτούν τη σταδιακή εγκατάλειψη της ενεργειακής στρατηγικής δεκαετιών, τα ερωτήματα για την τύχη των χερσαίων και θαλάσσιων «οικοπέδων» εξόρυξης και οι αντιφάσεις της κυβερνητικής...
Ο ελληνικός γρίφος των υδρογονανθράκων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας