Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Είδος προς... εξαφάνιση η αδήλωτη εργασία!
INTIME
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είδος προς... εξαφάνιση η αδήλωτη εργασία!

  • A-
  • A+
Μπορεί να μην είναι το ίδιο αισιόδοξα τα στοιχεία και τα συμπεράσματα που καταγράφονται στη σχετική έκθεση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά ποιος θα χαλάσει μια τόσο ωραία αφήγηση...

Η Eλλάδα φαίνεται ότι αντιμετώπισε επιτυχώς τη γάγγραινα της αδήλωτης εργασίας. Το λένε τα στοιχεία. Οποιος έχει αντίθετη άποψη ας ανατρέξει στους πίνακες που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας που φέρει το όνομα «Αρτεμις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τα συμπεράσματα που καταγράφονται στην έκθεση που απεστάλη χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία, η πολιτική του υψηλού προστίμου των 10.500 ευρώ που εφαρμόστηκε επί υπουργίας Γ. Βρούτση το 2013, η πολιτική μείωσης του μισθολογικού κόστους που εφαρμόστηκε πάλι επί υπουργίας Γ. Βρούτση την περίοδο 2013-2014, η δημιουργία του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ που συστάθηκε πάλι επί υπουργίας Γ. Βρούτση, αλλά και οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν επί της νέας υπουργίας του το 2019 είχαν αποτέλεσμα μια κατακόρυφη μείωση της αδήλωτης εργασίας, από το 40,47% τον Μάρτιο του 2013, στο 12% τον Αύγουστο του 2014 και στο 5,11% τον Δεκέμβριο του 2019!

Φτηνή εργασία

Το γεγονός ότι καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης η αξία της εργατικής δύναμης έγινε τόσο φτηνή και ευέλικτη που καθιστούσε ακόμη και την αδήλωτη εργασία... περιττή, όταν μάλιστα υπήρχε και ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους εργαζόμενους, φαίνεται ότι δεν διαδραμάτισε απολύτως κανέναν ρόλο για το υπουργείο. Βεβαίως, τα δελτία αυτά δεν έχουν καμία αξία για τους εργαζόμενους που καλούνται να κρυφτούν όταν φτάνει (άγνωστο πώς) η πληροφορία για ελέγχους του ΣΕΠΕ.

Πάντως για την περίπτωση που αμφισβητείται η βεβαιότητα του υπουργείου Εργασίας για πάταξη της αδήλωτης εργασίας, παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση:

«Από την στιγμή που επιβλήθηκε το υψηλό πρόστιμο των 10.500 ευρώ και εφαρμόστηκε το σχέδιο “ΑΡΤΕΜΙΣ” η αδήλωτη εργασία από το 40,47% που ήταν τον Μάρτιο του 2013 έπεσε στο 12% τον Αύγουστο του 2014 και τον Δεκέμβριο του 2019 έπεσε στο μονοψήφιο 5,11%. Αυτό σημαίνει ότι οι συνεκτικές δέσμες των πολιτικών μας που περιγράψαμε παραπάνω έφεραν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα...

Το έτος 2019 και ειδικότερα το δεύτερο εξάμηνο του έτους (επί σημερινής κυβέρνησης), οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία έσπασαν κάθε ρεκόρ και υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και έφτασαν συνολικά τους 67.572 και επιβλήθηκαν πρόστιμα 54.531.234 ευρώ».

Στις συνεκτικές πολιτικές ο κ. Βρούτσης παραθέτει τα εξής:

▣ Tην πολιτική του υψηλού προστίμου σύμφωνα με την οποία επιβλήθηκε για πρώτη φορά το πολύ αυστηρό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία.

▣ Την πολιτική μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 6 μονάδες, που υλοποιήθηκε το 2013-2014. Η πολιτική αυτή συνεχίστηκε και από τη σημερινή κυβέρνηση με την ψήφιση με τον Ν. 4670/2020 τον Φεβρουάριο του 2020 νέας μείωσης κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ επίκειται και νέα περαιτέρω ελάφρυνση το επόμενο διάστημα.

▣ Τη δημιουργία του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» το οποίο χαρτογράφησε για πρώτη φορά την αγορά εργασίας και λειτούργησε σαν ασπίδα προστασίας για εργαζόμενους και συνεπείς επιχειρήσεις. Η αξιοποίησή του από τα ελεγκτικά σώματα του υπουργείου Εργασίας είχε αποτέλεσμα πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους.

▣ Τον εκσυγχρονισμό και τη συνεχή βελτίωση του πλαισίου προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία με τη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου παραβατών που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον Ν. 4635/2019, αλλά και τη θέσπιση του νέου κώδικα ποινών και κυρώσεων τον Δεκέμβριο του 2019, που εφαρμόζουν τα ελεγκτικά σώματα του υπουργείου.

▣ Τη συνεχή αναβάθμιση και ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και σε έμψυχο δυναμικό αλλά και σε τεχνικά μέσα και την παράλληλα θεσμική θωράκισή του με Προεδρικό Διάταγμα που εγγυήθηκε τη λειτουργική και επιχειρησιακή του αυτονομία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεργία ή προσωρινός μισθός 534 ευρώ, το δίλημμα των μισθωτών
Με μηνιαίες απολαβές χαμηλότερες ακόμη κι από αυτόν το μνημονιακό κατώτατο μισθό των 580 ευρώ καλούνται να επιβιώσουν όχι μόνο οι 80.000 εποχικά εργαζόμενοι, αλλά και ένα απροσδιόριστα μεγάλο τμήμα του...
Ανεργία ή προσωρινός μισθός 534 ευρώ, το δίλημμα των μισθωτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eκτός απασχόλησης σχεδόν οι μισοί ενήλικοι
Eάν η αγορά εργασίας συνεχίσει να υπολειτουργεί οι εκτός παραγωγικής διαδικασίας, κάτω των 75 ετών, θα είναι περισσότεροι από αυτούς που κινούν την παραγωγική μηχανή της χώρας με συνέπεια επισήμως οι λιγότεροι...
Eκτός απασχόλησης σχεδόν οι μισοί ενήλικοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο υπουργείο Εργασίας σήμερα ο πρωθυπουργός
Aπό το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο επρόκειτο να επισκεφτεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ξεκινά ο πρωθυπουργός τις επισκέψεις του στα υπουργεία.
Στο υπουργείο Εργασίας σήμερα ο πρωθυπουργός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση εισοδήματος για 6 στους 10 εργαζόμενους
Ενας στους τρεις μισθωτούς είχε μείωση αμοιβών πάνω από 21% και το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους για το επόμενο 6μηνο
Μείωση εισοδήματος για 6 στους 10 εργαζόμενους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από την Τρίτη οι δηλώσεις αναστολών
Την τελευταία στιγμή, ως συνήθως, μπήκε τέλος στην αγωνία λογιστών, εργαζομένων και εργοδοτών για τον Ιανουάριο ● Νέα δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας ● Ακυρο και άκαιρο το εργασιακό που φέρνει κατά...
Από την Τρίτη οι δηλώσεις αναστολών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς... αποχώρηση προσεχώς οι υπερωρίες
Στις 48 ώρες καθορίστηκε και για το α’ εξάμηνο 2021 το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες.
Προς... αποχώρηση προσεχώς οι υπερωρίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας