Η Eλλάδα φαίνεται ότι αντιμετώπισε επιτυχώς τη γάγγραινα της αδήλωτης εργασίας. Το λένε τα στοιχεία. Οποιος έχει αντίθετη άποψη ας ανατρέξει στους πίνακες που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας που φέρει το όνομα «Αρτεμις».
Σύμφωνα με τα στοιχεία και τα συμπεράσματα που καταγράφονται στην έκθεση που απεστάλη χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία, η πολιτική του υψηλού προστίμου των 10.500 ευρώ που εφαρμόστηκε επί υπουργίας Γ. Βρούτση το 2013, η πολιτική μείωσης του μισθολογικού κόστους που εφαρμόστηκε πάλι επί υπουργίας Γ. Βρούτση την περίοδο 2013-2014, η δημιουργία του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ που συστάθηκε πάλι επί υπουργίας Γ. Βρούτση, αλλά και οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν επί της νέας υπουργίας του το 2019 είχαν αποτέλεσμα μια κατακόρυφη μείωση της αδήλωτης εργασίας, από το 40,47% τον Μάρτιο του 2013, στο 12% τον Αύγουστο του 2014 και στο 5,11% τον Δεκέμβριο του 2019!
Φτηνή εργασία
Το γεγονός ότι καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης η αξία της εργατικής δύναμης έγινε τόσο φτηνή και ευέλικτη που καθιστούσε ακόμη και την αδήλωτη εργασία... περιττή, όταν μάλιστα υπήρχε και ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους εργαζόμενους, φαίνεται ότι δεν διαδραμάτισε απολύτως κανέναν ρόλο για το υπουργείο. Βεβαίως, τα δελτία αυτά δεν έχουν καμία αξία για τους εργαζόμενους που καλούνται να κρυφτούν όταν φτάνει (άγνωστο πώς) η πληροφορία για ελέγχους του ΣΕΠΕ.
Πάντως για την περίπτωση που αμφισβητείται η βεβαιότητα του υπουργείου Εργασίας για πάταξη της αδήλωτης εργασίας, παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση:
«Από την στιγμή που επιβλήθηκε το υψηλό πρόστιμο των 10.500 ευρώ και εφαρμόστηκε το σχέδιο “ΑΡΤΕΜΙΣ” η αδήλωτη εργασία από το 40,47% που ήταν τον Μάρτιο του 2013 έπεσε στο 12% τον Αύγουστο του 2014 και τον Δεκέμβριο του 2019 έπεσε στο μονοψήφιο 5,11%. Αυτό σημαίνει ότι οι συνεκτικές δέσμες των πολιτικών μας που περιγράψαμε παραπάνω έφεραν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα...
Το έτος 2019 και ειδικότερα το δεύτερο εξάμηνο του έτους (επί σημερινής κυβέρνησης), οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία έσπασαν κάθε ρεκόρ και υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και έφτασαν συνολικά τους 67.572 και επιβλήθηκαν πρόστιμα 54.531.234 ευρώ».
Στις συνεκτικές πολιτικές ο κ. Βρούτσης παραθέτει τα εξής:
▣ Tην πολιτική του υψηλού προστίμου σύμφωνα με την οποία επιβλήθηκε για πρώτη φορά το πολύ αυστηρό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία.
▣ Την πολιτική μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 6 μονάδες, που υλοποιήθηκε το 2013-2014. Η πολιτική αυτή συνεχίστηκε και από τη σημερινή κυβέρνηση με την ψήφιση με τον Ν. 4670/2020 τον Φεβρουάριο του 2020 νέας μείωσης κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ επίκειται και νέα περαιτέρω ελάφρυνση το επόμενο διάστημα.
▣ Τη δημιουργία του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» το οποίο χαρτογράφησε για πρώτη φορά την αγορά εργασίας και λειτούργησε σαν ασπίδα προστασίας για εργαζόμενους και συνεπείς επιχειρήσεις. Η αξιοποίησή του από τα ελεγκτικά σώματα του υπουργείου Εργασίας είχε αποτέλεσμα πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους.
▣ Τον εκσυγχρονισμό και τη συνεχή βελτίωση του πλαισίου προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία με τη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου παραβατών που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον Ν. 4635/2019, αλλά και τη θέσπιση του νέου κώδικα ποινών και κυρώσεων τον Δεκέμβριο του 2019, που εφαρμόζουν τα ελεγκτικά σώματα του υπουργείου.
▣ Τη συνεχή αναβάθμιση και ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και σε έμψυχο δυναμικό αλλά και σε τεχνικά μέσα και την παράλληλα θεσμική θωράκισή του με Προεδρικό Διάταγμα που εγγυήθηκε τη λειτουργική και επιχειρησιακή του αυτονομία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας