Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεσμεύσεις, παγίδες και... ελληνικά ερωτήματα για το σχέδιο της Κομισιόν
AP Photo/Olivier Matthys
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεσμεύσεις, παγίδες και... ελληνικά ερωτήματα για το σχέδιο της Κομισιόν

  • A-
  • A+

Δεσμεύσεις και παγίδες κρύβει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Για την Ελλάδα, που απειλείται με βαθιά ύφεση το 2020, αντιστοιχεί μια δύναμη πυρός άνω των 33 δισ. ευρώ (από τα οποία τα 22,5 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα δάνεια). Αν και πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο ποσό, εντούτοις υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι την εκταμίευση.

Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (στον Alpha), τα λεφτά δεν πρόκειται να έρθουν νωρίτερα από το 2021, μολονότι η χώρα μας τα έχει φέτος ανάγκη. Και κυρίως τους επόμενους τέσσερις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν τα ταμειακά διαθέσιμα θα αρχίσουν να εξαντλούνται και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία. Επισημαίνεται ότι από 1/6 θα μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα SURE το οποίο για να τρέξει χρειάζεται τουλάχιστον 820 εκατ. ευρώ, ενώ τα λεφτά από την Ευρώπη θα έρθουν μετά τον Ιούλιο.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε «φιλόδοξη» την πρόταση της Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα «γενναίο» σχέδιο το οποίο αφορά κυρίως επιχορηγήσεις και προκύπτει «από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό». Σύμφωνα με τον υπουργό, τα ποσά θα αφορούν αφ’ ενός την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την υγειονομική κρίση (ενίσχυση συστήματος Υγείας και στήριξη επιχειρήσεων και διαθέσιμου εισοδήματος εργαζομένων) και αφ’ ετέρου ευρωπαϊκές προτεραιότητες, όπως η κλιματική αλλαγή, οι νέες τεχνολογίες κ.ά.

Εσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι θα χρειαστεί έγκριση από όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Σύμφωνα με άλλες πηγές τόσο το ποσό όσο και οι όροι που θα το συνοδεύουν θα περάσουν από σαράντα κύματα μέχρι να φτάσουμε στο τελικό στάδιο. Οπότε μπροστά είναι οι Συμπληγάδες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες οικονομίες του Νότου, από τη στιγμή που το κουαρτέτο των χωρών του Βορρά δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.

Ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Λιάκος χαρακτήρισε θετική την πρόταση, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν κρίσιμα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με αιρεσιμότητες, δεσμεύσεις ή χρονικότητες, κυρίως στο σκέλος των δανείων. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον Δημήτρη Λιάκο, δεν παύει να είναι μια πολύ καλή πρόταση για τις ευρωπαϊκές οικονομίες που κλυδωνίζονται από τον κορονοϊό.

Η πρόταση «κουμπώνει» τέλεια με την ιταλική οικονομία, τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές, ωστόσο διαβλέπουν μεγάλο παζάρι και σκληρό μπρα ντε φερ το επόμενο διάστημα για τους όρους, τη μορφή, το ποσό των ενισχύσεων που θα λάβει η κάθε χώρα, τις διαδικασίες εκταμίευσης, καθώς και για τον τρόπο και τον χρόνο αποπληρωμής των ομολόγων που θα εκδώσει η Ε.Ε. για την άντληση των κεφαλαίων.

Αλλωστε το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν περιέχει αρκετά θολά σημεία, γκρίζες ζώνες, αλλά και παγίδες. Ειδικότερα:

■ Αν και τα χρήματα από το πακέτο των 750 δισ. ευρώ θα αρχίσουν να εκταμιεύονται από το 2021, η Κομισιόν προτείνει την ενίσχυση του φετινού προϋπολογισμού με 55 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με ανακατανομή πιστώσεων προϋπολογισμού (11,5 δισ. ευρώ) σε όλα τα κράτη, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το όφελος που θα έχει η κάθε χώρα, συνεπώς και η Ελλάδα.

■ Υπάρχει αναφορά για εκταμίευση των χρημάτων σε δόσεις εφόσον εκπληρώνονται συγκεκριμένα ορόσημα μεταρρυθμίσεων και για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, πράγμα που παραπέμπει στην εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Δηλαδή έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών από την Κομισιόν στη βάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της εκπλήρωσης συγκεκριμένων δεσμεύσεων και της χρήσης των κονδυλίων.

■ Δεν εξειδικεύονται οι τομείς και οι δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο. Απλά καταγράφονται τρεις πυλώνες ενισχύσεων.

■ Ομίχλη καλύπτει τον τρόπο αποπληρωμής των 750 δισ. ευρώ που θα δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ποιο θα είναι το είδος και το ύψος των εγγυήσεων για κάθε χώρα-μέλος, αν θα αυξηθεί και πόσο η συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κ.ά.).

■ Δεν αποσαφηνίζεται από την Επιτροπή η διάρκεια αποπληρωμής του πακέτου από τις χώρες, παρά μόνο ότι θα ξεκινήσει το 2028. Ενα από τα σενάρια προβλέπει ότι θα «απλωθεί» σε βάθος 30 ετών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καλπάζει το χρέος, με φειδώ ο νέος δανεισμός»
Ηχηρά καμπανάκια για ανάπτυξη, δημόσιο χρέος και ελλείμματα κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, ενώ σε ανάλογο τόνο είναι και οι συστάσεις από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο για...
«Καλπάζει το χρέος, με φειδώ ο νέος δανεισμός»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βλέποντας και... κάνοντας για το 2021
Xωρίς νέα αντίμετρα για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2021 ● Εχει προβλεφθεί υψηλό αποθεματικό δαπανών, ωστόσο οι νέες παρεμβάσεις δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.
Βλέποντας και... κάνοντας για το 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχονται νέα μνημόνια
Ζοφερές προβλέψεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη για το χρέος, την ύφεση και τα δεινά που θα πλήξουν τους Ελληνες τα επόμενα χρόνια, σε αντίθεση με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις του Χρ....
Ερχονται νέα μνημόνια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με έλλειμμα 0,5% το 2021
Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται καταρρακωμένη από την πανδημική κρίση στο Γενικό Λογιστήριο βάζουν στην άκρη το αρχικό σενάριο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2021.
Με έλλειμμα 0,5% το 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εμβόλιο» 6 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό
Στις έκτακτες δαπάνες στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, στα αναδρομικά και στους εξοπλισμούς η αύξηση των πιστώσεων που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο. Στη «μαύρη τρύπα» της πανδημίας τα 2,5 δισ. του 10ετούς...
«Εμβόλιο» 6 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας