• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.4°C / 26.8°C
  1 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 26.0°C
  1 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 26.5°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 27.0°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 25.6°C
  0 BF
  15%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 26.4°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 24.9°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 23.8°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.7°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  2 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 26.2°C
  1 BF
  17%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.8°C
  2 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 27.0°C
  1 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 22.1°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 26.2°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  12%

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης και η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή ενημερώνουν την επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής για τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασφυξία για συνεταιρισμούς

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση απαιτεί την επιστροφή ενισχύσεων και δανείων άνω των 100 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί το 1992 και το 2008 σε συνεταιρισμούς ● Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ ● Σοβαρές ενστάσεις και από τους παραγωγούς βιομηχανικής κάνναβης.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Νομοσχέδιο-σκούπα που επηρεάζει τους περισσότερους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής και τους συνεταιρισμούς, υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα», φέρνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την αντιπολίτευση και αγροτικούς φορείς να τονίζουν ότι δεν έχει καμία αναπτυξιακή διάσταση αντιδρώντας σε αρκετές διατάξεις όσο και στο ελάχιστο διάστημα διαβούλευσης.

Ανάμεσα στις κυριότερες διατάξεις περιλαμβάνονται η παράταση ώς τις 31 Δεκεμβρίου της προθεσμίας έκδοσης άδειας εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η επιστροφή δανείων-ενισχύσεων άνω των 100 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί στο παρελθόν (1992 και 2008) σε συνεταιριστικές οργανώσεις, η προαναγγελθείσα αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων κ.ά.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται εκτείνονται σε τομείς όπως η αλιεία και η ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, το πολλαπλασιαστικό υλικό, τα λιπάσματα, οι έγγειες βελτιώσεις όπως και οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τα κτηνιατρικά φάρμακα. Επίσης, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις βελτίωσης επί του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΑΑΤ. Ως φιλόδοξος στόχος αναφέρεται ο διαχρονικά ευαγγελιζόμενος από όλες τις κυβερνήσεις εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα, ώστε να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου και την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της αγροτικής παραγωγής στο ΑΕΠ.

Προβληματικές διατάξεις

Ανάμεσα στα αρκετά άρθρα του νομοσχεδίου που χρήζουν σχολιασμού επιλέξαμε να εστιάσουμε σε δυο. Στο άρθρο 7, για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, καταργείται ουσιαστικά το «όριο ανοχής» τετραϋδροκανναβινόλης του 0,6% THC και σύμφωνα με τους παραγωγούς απειλεί να περιορίσει περαιτέρω τις προοπτικές του κλάδου. Η ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ προχώρησε σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό, στην οποία εκθέτει τα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο κλάδος εξαιτίας της ανεπαρκούς και αποσπασματικής νομοθεσίας και ζητώντας να υιοθετηθεί άμεσα η ΚΥΑ για τα ανώτερα όρια THC στα τρόφιμα και να εισακουστούν οι προτάσεις των παραγωγών για την θωράκιση του κλάδου. Παράλληλα, ζητά την απόσυρση του επίμαχου άρθρου.

Το άρθρο 19 προσπαθεί να λύσει μία εκκρεμότητα της χώρας μας ύστερα από καταδίκες στα όργανα της Ε.Ε. για δυο περιπτώσεις παράνομων ενισχύσεων-δανειοδοτήσεων προς συνεταιρισμούς, όμως, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, απειλεί δεκάδες συνεταιρισμούς με οικονομική ασφυξία. Στην πρώτη περίπτωση τα δάνεια ύψους 95 εκατ. ευρώ δόθηκαν το 1992 από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για να καλυφθούν οι απώλειες καλλιεργητών σιτηρών εξαιτίας του δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ και για την αναδιοργάνωση της γαλακτοκομικής συνεταιριστικής επιχείρησης «ΑΓΝΟ».

Η δεύτερη περίπτωση σχετίζεται με δάνεια ύψους 13 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε συνεταιρισμούς το 2008 από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην αγορά σιτηρών, μετά την κατάρρευση των τιμών εξαιτίας υπερπαραγωγής. Με την προς ψήφιση διάταξη 127 συνεταιρισμοί ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες καλούνται να επιστρέψουν στο Δημόσιο 108 εκατ. ευρώ σε ετήσιες έντοκες δόσεις που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 20.

Αντιδράσεις

Αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο συζητείται στη διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου και αναμένεται να έρθει προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα. O Σταύρος Αραχωβίτης, πρώην ΥΠΑΑΤ και τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι λύνει ήσσονος σημασίας ζητήματα και δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική. Οσον αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου επισήμανε ότι βασικό πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα των ελέγχων (για τις ελληνοποιήσεις κτλ) είναι ο συντονισμός όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Απόστολος Πάνας, το χαρακτήρισε διεκπεραιωτικό και πρόχειρο, χωρίς στην ουσία να φέρνει καμία καινοτομία και ουσιαστική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με τον κ. Πάνα, δεν απαντά σε θέματα όπως η συμμετοχή των κτηνοτρόφων στα διαχειριστικά σχέδια για τους βοσκότοπους και η απαλοιφή των συνεπειών για τους νέους κτηνοτρόφους από τις καθυστερήσεις των δασαρχείων να αδειοδοτήσουν τους στάβλους, που οδήγησε λανθασμένα τη διοίκηση (ΥΠΑΑΤ) να τους ζητήσει την επιστροφή της ενίσχυσης για τους νέους αγρότες.

Σε σκληρό τόνο ο Κρίττων Αρσένης του ΜέΡΑ25 υποστήριξε ότι με το άρθρο 19 η κυβέρνηση επιδιώκει τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος και την εξαγορά του από ιδιώτες. Τον ίδιο κίνδυνο επισήμανε και η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, που μίλησε για «χαριστική βολή» στους συνεταιρισμούς.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για «εθνικούς λόγους» λέει ο Κ. Καραμανλής η ενίσχυση της Aegean - Η θέση της αντιπολίτευσης
«Ναι» στη χρηματοδότηση με σαφείς όρους και προϋποθέσεις λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΜέΡΑ25 κάνει λόγο για ενίσχυση με «σκανδαλώδεις όρους».
Για «εθνικούς λόγους» λέει ο Κ. Καραμανλής η ενίσχυση της Aegean - Η θέση της αντιπολίτευσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγροτικοί συνεταιρισμοί α λα ελληνικά
Ο υπουργός Μάκης Βορίδης επανέφερε τελικά τη διάταξη για την πενταετή αναστολή των διώξεων σε διοικήσεις συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση ή πτώχευση. η διάταξη λέει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου,...
Αγροτικοί συνεταιρισμοί α λα ελληνικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ράβε-ξήλωνε για τους συνεταιρισμούς
Εντονες αντιδράσεις στις επιτροπές της Βουλής από φορείς αγροτών. Ο υπουργός Μ. Βορίδης υποσχέθηκε να επαναφέρει την πενταετή αναστολή διώξεων σε διοικήσεις αγροτικών συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση ή πτώχευση.
Ράβε-ξήλωνε για τους συνεταιρισμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενστάσεις στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
Σοβαρές ενστάσεις επί του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς εκφράζουν προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φορείς του συνεταιριστικού κινήματος και οργανώσεις της ΚΑΛΟ.
Ενστάσεις στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας
Οι φορείς του κλάδου φαίνεται ότι βρήκαν τη «χρυσή τομή» κατά τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ στη Βουλή προωθείται το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Συμφωνία για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας