• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 30.3°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.7°C / 29.8°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 30.4°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 23.1°C / 27.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  44%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.0°C / 30.0°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 26.4°C
  0 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.2°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.5°C / 30.5°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 25.8°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.5°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 29.4°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  44%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Κραυγή αγωνίας από ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»

 • A-
 • A+

Με δραματικούς τόνους, ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ περιέγραψαν την κατάσταση για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, στη διαδικασία ακρόασης φορέων, στη Βουλή, όπου συζητούνται οι δύο τελευταίες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης για όσους επλήγησαν από την πανδημική κρίση και τα μέτρα επανεκκίνησης και επιστροφής στην κανονικότητα.

«Ζούμε μεγάλη αγωνία για ένα αύριο, όχι απλά ευελιξίας της εργασίας. αλλά πλήρους επισφάλειας», ανέφερε ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ. Όπως είπε, τα στοιχεία που λαμβάνει καθημερινά η ΓΣΕΕ από τις οργανώσεις της, τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία-μέλη της, αλλά και από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, είναι απογοητευτικά για την κατάσταση στον εργασιακό τομέα.

«Η ΓΣΕΕ διεκδικεί σταθερή εργασία για όλους, με ασφάλεια. Οι εργαζόμενοι έδειξαν πλήρη κατανόηση στην αναχαίτιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν μπορούμε τώρα να μην δείξουμε τον μεγάλο κίνδυνο για την επόμενη ημέρα», είπε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ που μίλησε για εκτεταμένα φαινόμενα με γενικευμένες παραβιάσεις στο ωράριο εργασίας, για ψευδείς αναστολές των συμβάσεων εργασίας, ανεξέλεγκτη τηλε-εργασία με πλήρη κατάχρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, εργασία τις ημέρες υποχρεωτικής ανάπαυσης, γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές.

«Ακόμη και αν υπάρξει ανάταξη της οικονομίας, πάμε σε απορρύθμιση της εργασίας και μεγάλη επισφάλεια. Το κόστος -και αυτό είναι σίγουρο, δεδομένου ότι η εργοδοσία είναι ανεξέλεγκτη- θα το πληρώσει ο εργαζόμενος», είπε ο κ. Καραγεωργόπουλος και επεσήμανε ότι έγινε αναστολή προαναγγελίας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ των εργασιακών μεταβολών, γεγονός που ακυρώνει τον έλεγχο για την παραβίαση του ωραρίου εργασίας. «Ζητάμε υγεία και ασφάλεια για όλους στην εργασία και εξειδίκευση των υγειονομικών μέτρων, ανά κλάδο», είπε επίσης ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ.

ΓΣΕΒΕΕ: Μία στις τρεις επιχειρήσεις εστίασης κινδυνεύει με λουκέτο

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε στις κοινοβουλευτικές επιτροπές που επεξεργάζονται τις ΠΝΠ, ο Γιώργος Καββαθάς από τη ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος προειδοποίησε ότι ειδικά στον χώρο της εστίασης, μια στις τρεις επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν.

«Στο εμπόριο, στο 87% των επιχειρήσεων, έχουμε μια μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50%. Χθες, που ξεκίνησε η εστίαση, τα αποτελέσματα είναι δραματικά. Σε ό,τι αφορά στον κλάδο αμιγώς της εστίασης, ο κύκλος εργασιών είναι κάτω, σε ποσοστό 95%. Στον καφέ, είναι κάτω περίπου στο 50% μιας ημέρας πριν από την κρίση της πανδημίας», είπε ο κ. Καββαθάς και τόνισε ότι αυτό που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αγορά και την οικονομία της χώρας, είναι ότι τα μέτρα έρχονται, ανά εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει ένας προγραμματισμός για το επόμενο εξάμηνο. «Αυτό δημιουργεί πρόβλημα ανασφάλειας στους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες, διότι δεν γνωρίζουμε πώς θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Ποια μέτρα και αν θα πάρει μέτρα ελάφρυνσης η κυβέρνηση. Αν για παράδειγμα, θα ρυθμίσει τα ενοίκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πώς θα ρυθμιστούν οι οφειλές που ήδη έχουμε συσσωρεύσει κατά το διάστημα της πανδημίας. Όλο αυτό είναι αρνητικό κλίμα που βάζει σε αδημονία τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, με αποτελέσματα στο επίπεδο της εργασίας», είπε και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι αυτό το κλίμα μεταφέρεται και στην αγορά εργασίας και εδώ θα έχουμε -που απευχόμαστε βέβαια- κύμα απολύσεων, γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει η επόμενη μέρα».

«Θα θέλαμε από την πλευρά της κυβέρνησης ένα σχεδιασμό, για την περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου. Όλοι ταξιδεύουμε πάνω σε ένα καράβι σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά δεν είναι δυνατό να μην έχουμε χαράξει τη ρότα, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε ένα πλαίσιο που θα ξέρουμε», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, σημειώνοντας πως «ακόμα και με το άνοιγμα των επιχειρήσεων και εκεί έχουμε τεράστια προβλήματα. Κανείς μας δεν ξέρει τι γίνεται. Την ίδια ώρα, βλέπουμε τα εστιατόρια και τα συναφή καταστήματα ότι άνοιξαν χθες, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαμε ταυτόχρονα συνωστισμό σε πλατείες».

Η ΓΣΕΒΕΕ, επεσήμανε ο κ. Καββαθάς, έχει θέσει άξονες τους οποίους πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση, όπως η χρηματοδότηση και η ρευστότητα. «Το 70% των επιχειρήσεων έχουν πρόβλημα ρευστότητας, τα προγράμματα χρηματοδότησης δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Οι τράπεζες δεν αντιλαμβάνονται σε ποιο σημείο είναι η οικονομία και μας αντιμετωπίζουν λες και έχουμε κέρδη», είπε και σημείωσε ότι καθώς αλλάζει η τεχνολογία, πλέον χρειάζεται κατάρτιση για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ μίλησε για ατολμία από την πλευρά της κυβέρνησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι τράπεζες ζουν στο δικό τους κόσμο. «Έχουμε ζητήσει να κληθούν οι τράπεζες και να μας πουν πού έδωσαν δάνεια. Πρέπει να είναι απευθείας η χρηματοδότηση από το κράτος, έστω και αν είναι αυτά τα χρήματα δανεικά. Οι τράπεζες λειτουργούν σαν η χώρα να μην πέρασε από δεκαετή κρίση», είπε ο κ. Καββαθάς. Με την επισήμανση ότι οι εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις έχουν χάσει πάνω από το μισό του χρόνου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για εξώσεις επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Εργασίας, τόνισε ότι «οδηγεί τις επιχειρήσεις σε ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης, διότι οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, στο σύνολο του μισθού». «Είναι προτιμότερο να προχωρήσει σε επιδότηση κατά 50% του μη μισθολογικού κόστους, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι και όχι να εξευτελίζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού: Οι μόνοι που πανηγυρίζουν είναι οι μεγαλοξενοδόχοι

«Κατάργηση όλων των αντεργατικών πράξεων» και επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, ζήτησε το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής. «Οι μόνοι που έχουν λόγο να πανηγυρίζουν είναι οι μεγαλοξενοδόχοι», είπε ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου, σημειώνοντας ότι οι ξενοδόχοι, από τις 23 Μαρτίου, που ανεστάλη η λειτουργία των ξενοδοχείων, «δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντς από όσα εισέπρατταν επί 7 ολόκληρα χρόνια».

«Ο πρωθυπουργός δεν μπήκε στον κόπο να συζητήσει με κάποιον μάγειρα ή καμαριέρα, για να του πουν πως θα ζήσουν ολόκληρο το 2020 με 1.500 ευρώ, μέχρι τον επόμενο Μάιο. Οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν χρήμα να ζήσουν 100 ζωές, αλλά οι εργαζόμενοι του κλάδου ούτε μια ακόμη μέρα», είπε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, διότι «τα μέτρα που πάρθηκαν και θα παρθούν το επόμενο διάστημα, δεν θα είναι προσωρινά, αλλά θα εφαρμόζονται συνδυαστικά». «Θα συνεχίσουμε τη μάχη σε κάθε περιοχή της χώρας, με απαίτηση την κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ», είπε και ζήτησε απαγόρευση των πλειστηριασμών, μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολή καταβολής δόσεων δανείων, φορολογικών οφειλών. Ζήτησε επίσης άμεση επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 ως εποχικοί και συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα ξενοδοχεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 200.000 οι επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας
Το Νότιο Αιγαίο είναι η περιφέρεια με τις περισσότερες επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας, με εκπαίδευση, τουρισμός, εστίαση, αθλητικές δραστηριότητες και ψυχαγωγία να είναι οι κλάδοι που πλήττονται πιο...
Πάνω από 200.000 οι επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τις 24/4 οι αιτήσεις για το 800άρι στις επιχειρήσεις με έως 20 υπαλλήλους
Αμέσως μετά το Πάσχα θα ψηφιστεί η τροπολογία που αλλάζει το όριο για το επίδομα των 800 ευρώ, δίνοντας δικαίωμα στην ενίσχυση και σε επιχειρήσεις με έως και 20 εργαζομένους.
Από τις 24/4 οι αιτήσεις για το 800άρι στις επιχειρήσεις με έως 20 υπαλλήλους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε τρία «κύματα» το 800άρι για τους εργαζόμενους στις πληγείσες επιχειρήσεις (πίνακας)
Σε τρεις ομάδες θα χωριστούν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις ανεστάλησαν, λόγω της κρίσης πανδημίας, με το έκτακτο επίδομα να τους καταβάλλεται, στην πρώτη ομάδα, 15-17 Απριλίου, στη δεύτερη 25-27...
Σε τρία «κύματα» το 800άρι για τους εργαζόμενους στις πληγείσες επιχειρήσεις (πίνακας)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιους αφορά η αναστολή εργασίας τον Ιανουάριο
Μόνο για τον Ιανουάριο και σε κάθε περίπτωση όχι μετά την 31η Ιανουαρίου μπορούν οι επιχειρήσεις συγκεκριμένων ΚΑΔ να θέτουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας το προσωπικό τους, να προβαίνουν σε ανάκληση της...
Ποιους αφορά η αναστολή εργασίας τον Ιανουάριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναστολές συμβάσεων: Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις σε περιοχές αυξημένου κινδύνου
Διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας μηνός Φεβρουαρίου 2021 για επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου.
Αναστολές συμβάσεων: Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις σε περιοχές αυξημένου κινδύνου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κατρακύλα» του τζίρου των επιχειρήσεων δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Κατά 13,1 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ο τζίρος των επιχειρήσεων της χώρας το γ' τρίμηνο του 2020, ενώ μόνο τον Οκτώβριο, οι απώλειες ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ. Αποκαλυπτικά τα...
«Κατρακύλα» του τζίρου των επιχειρήσεων δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας