Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ασαφές το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασαφές το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού

  • A-
  • A+
Με νομοθετική ρύθμιση καλύπτονται έναντι αστικής ευθύνης όσες επιχειρήσεις εφαρμόζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Παράδοξη προσέγγιση του υπουργού Τουρισμού: «Ο ξένος τουρίστας που θα μείνει 6-7 ημέρες στη χώρα μας δεν θα προλάβει να αναπτύξει συμπτώματα»!

Οι προχθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού δεν φαίνεται να συνιστούν ξεκάθαρο ούτε -κυρίως- συνεκτικό σχέδιο, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη της σεζόν, δηλαδή τη Δευτέρα με το yachting, και δέκα μέρες πριν από την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης διάρκειας και τη λήξη των περιορισμών για ταξίδια με πλοίο, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών και εργαζομένων στους κλάδους που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό καλούνται να προετοιμαστούν γι’ αυτό το παράξενο καλοκαίρι με ασαφή δεδομένα.

Ενα από τα θέματα που έθεσαν το προηγούμενο διάστημα οι ξενοδόχοι και φαίνεται ότι επιλύεται είναι αυτό της αστικής ευθύνης έναντι των πελατών τους σε περιπτώσεις που υπάρξει κρούσμα στις μονάδες τους. Με ρύθμιση στο υπό ψήφιση καθορίζονται τα εξής: «Αστική ευθύνη των τουριστικών επιχειρήσεων έναντι οιουδήποτε προσώπου, σχετιζόμενη αμέσως ή εμμέσως με τον κορονοϊό Covid-19, δεν προκύπτει, σε περίπτωση κατά την οποία οι τουριστικές επιχειρήσεις εφαρμόζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου του παρόντος. Ο ζημιωθείς φέρει το βάρος αποδείξεως της ζημίας που υπέστη και της αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της υπαιτιότητας των τουριστικών επιχειρήσεων και της ζημίας».

Υγειονομικά πρωτόκολλα

Με τη ρύθμιση αυτή λύνεται ένα βάσιμο ζήτημα, είπε μιλώντας στον ANT1 o Χάρης Θεοχάρης, ενώ τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτούν στο ΦΕΚ τα πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων.

Θεωρητικό και ασαφές -επί του παρόντος τουλάχιστον- είναι και το σκέλος του σχεδίου που αφορά την υγειονομική ασφάλεια των προορισμών, κυρίως των μικρών νησιωτικών. Ο υπουργός Τουρισμού εξήγγειλε 600 κρεβάτια Covid-19 στα νησιά και υποσχέθηκε άμεση μεταφορά περιστατικών σε νοσοκομεία αναφοράς, ωστόσο όλοι και πολύ περισσότερο οι κάτοικοι των νησιών γνωρίζουν τις χρόνιες ελλείψεις σε υγειονομικές υποδομές και κυρίως σε υγειονομικό προσωπικό. Οταν, μάλιστα, η μεταφορά ασθενών με Covid 19 πρέπει να γίνει βάσει αυστηρών πρωτοκόλλων τα οποία πρέπει να τηρούνται σε ασθενοφόρα (τα οποία κάθε άλλο παρά επαρκούν), πλοία, αεροπλάνα κ.λπ.

Προφανώς, το υπουργείο Υγείας έχει σχέδιο το οποίο κάποια στιγμή θα παρουσιάσει. Χθες ο Χάρης Θεοχάρης πάντως μιλώντας στο ΣΚΑΪ επισήμανε ότι «ο ξένος τουρίστας που θα μείνει 6-7 ημέρες στη χώρα μας δεν θα προλάβει να αναπτύξει τα υγειονομικά συμπτώματα». Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, το ζήτημα για τον υπουργό Τουρισμού είναι απλώς να μη «σκάσουν» εντός συνόρων συμπτωματικά κρούσματα και «μουτζουρώσουν» την καλή εικόνα της χώρας.

Πέραν των εκκρεμοτήτων στο υγειονομικό σκέλος, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που εκκρεμούν, για τα οποία αναμένονται διευκρινίσεις, και αφορούν τη στήριξη των χιλιάδων εποχικών εργαζομένων (αναμένεται ΚΥΑ), τον ΦΠΑ στις μεταφορές, καθώς δεν είναι σαφές αν αφορά και τουριστικά λεωφορεία, αλλά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα οχήματα.

Πρώτο βήμα

«Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση αποτελούν το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, στη βαριά σκιά των οικονομικών επιπτώσεων της παγκόσμιας πανδημίας. Αναμφίβολα, θα χρειαστούν πρόσθετες διευκρινίσεις και εξειδικεύσεις σε ορισμένες πτυχές των μέτρων, εμπλουτισμός και ενίσχυση σε κάποιες άλλες.

Πάντοτε σε συνάρτηση με την εξέλιξη του καλοκαιριού, αλλά και τις πρόσθετες χρηματοδοτικές δυνατότητες που θα προσφέρει το υπό σύσταση Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, η φετινή σεζόν είναι ένας πολυσύνθετος γρίφος που δεν έχει εύκολες λύσεις και μοναδικός στόχος είναι να σώσουμε από αυτή ό,τι μπορεί να διασωθεί», σχολίασε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευελιξία στις ακυρώσεις συστήνει ο ΣΕΤΕ για τον τουρισμό
Ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων από τα τουριστικά καταλύματα, σε συνεργασία και με τα τουριστικά γραφεία προτείνει στα μέλη του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Ευελιξία στις ακυρώσεις συστήνει ο ΣΕΤΕ για τον τουρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμένο και το α΄ τρίμηνο 2021 για τον τουρισμό
Βαθιές πληγές προκάλεσε η πανδημία στον ελληνικό τουρισμό καθώς χάθηκε το 80% των εσόδων και γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος ζητάει επέκταση των μέτρων στήριξης μέχρι τον Μάρτιο του 2021.
Χαμένο και το α΄ τρίμηνο 2021 για τον τουρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κατάρρευση των τουριστικών εσόδων εκτοξεύει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Εντείνονται οι ανησυχίες για ακόμα ένα τρίμηνο –το 3ο– βαθιάς ύφεσης, μετά την κατάρρευση των τουριστικών εσόδων. Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος είναι στοιχεία αποκάλυψης, καθώς τα έσοδα σε επίπεδο...
Η κατάρρευση των τουριστικών εσόδων εκτοξεύει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με πληρότητα 23% δούλεψαν τα ξενοδοχεία το καλοκαίρι
Κάτι παραπάνω από τα μισά ξενοδοχεία της χώρα και ειδικότερα το 60% λειτούργησαν φέτος για βραχύ διάστημα και με χαμηλές πληρότητες κι αυτό αποτυπώνεται όχι μόνο στα έσοδά τους, αλλά και στα λογιστικά βιβλία...
Με πληρότητα 23% δούλεψαν τα ξενοδοχεία το καλοκαίρι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δικαιωμένος» δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού
Στα επιτεύγματα (;) του ελληνικού τουρισμού εστιάζει ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ λόγω Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού που «εορτάστηκε» χθες, με κλειστά ξενοδοχεία και χιλιάδες εργαζομένους...
«Δικαιωμένος» δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο ο τουρισμός
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα πρώτα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό με δεδομένο ότι στην πραγματικότητα η τουριστική περίοδος έχει ολοκληρωθεί, αν και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δηλώνει...
Από το κακό στο χειρότερο ο τουρισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας