• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 21.6°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 24.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.4°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 25.5°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 18.8°C / 23.8°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.0°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 24.7°C
  1 BF
  51%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρύβουν την απελευθέρωση των απολύσεων

 • A-
 • A+
Από εργαλείο διάσωσης, το SURE και η χρηματοδότηση κατά 60% στο τμήμα του μισθού που θα μειωθεί, προσφέρεται για να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε αναδιάρθρωση του προσωπικού τους.
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Τη λήψη νέων παρεμβάσεων για να καλυφθούν οι εργαζόμενοι, με παράλληλη εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε να αντιμετωπιστεί η εργοδοτική παραβατικότητα και η καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων» ζήτησε η ΓΣΕΕ μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων για την απασχόληση, δίνοντας έμφαση στην «αναγκαιότητα χρηματοδότησης της χώρας μέσω νέων καθαρών –και όχι από προσθήκη χρέους– ευρωπαϊκών πόρων». Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας χειρότερης κανονικότητας.

Και δεν φαίνεται να έχει άδικο. Ούτε για την ανεργία ούτε για τη στήριξη του εισοδήματος. Κατ’ αρχάς, μπορεί να μην το είπε ούτε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ούτε ο υπουργός Εργασίας, αλλά τα στοιχεία των καρτών που συνόδευαν την παρουσίαση μέτρων δεν έκρυψαν ότι απαγόρευση για απολύσεις ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους που θα τεθούν κάτω από την ομπρέλα της κρατικής επιδότησης.

Δηλαδή, μόνο οι εργαζόμενοι που θα έχουν λιγότερη ή μισή δουλειά και χαμηλότερο μισθό είναι αυτοί που δεν θα απολυθούν, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αρα, από τη στιγμή που θα λήξουν οι αναστολές συμβάσεων και το διάστημα των 45 ημερών που προστατεύει την παραμονή τους στην εργασία, οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς προστασία από τις απολύσεις. Υπό αυτήν την έννοια, το SURE και η χρηματοδότηση κατά 60% στο τμήμα του μισθού που θα μειωθεί προσφέρεται για να προχωρήσουν όλες οι επιχειρήσεις σε αναδιάρθρωση του προσωπικού τους.

Σε αυτό το σημείο εστίασε την κριτική της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ: «Οπως σαφώς προκύπτει από τις κάρτες που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση, η θέση εργασίας διατηρείται μόνο για τον εργαζόμενο που μειώνεται ο μισθός του κατά 20% και τίθεται σε εκ περιτροπής απασχόληση... Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης περί γενικευμένης ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας είναι ψευδής», δήλωσε η Εφη Αχτσιόγλου.

Την έντονη ανησυχία της για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων εξέφρασε η ΓΣΕΒΕΕ. Επαναλαμβάνοντας τη μετριοπαθή, όπως τη χαρακτηρίζει, εκτίμησή της «για κίνδυνο απώλειας 250.000 θέσεων απασχόλησης εάν δεν υιοθετηθούν τα κατάλληλα μέτρα», ζήτησε να συμπεριληφθούν στη χρηματοδοτική σκέπη του SURE οι αυταπασχολούμενοι και να επεκταθεί το πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών των μερικώς απασχολούμενων σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Ζητεί επίσης μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% για όλα τα προϊόντα και παράταση της ισχύος της.

Ο ΣΕΒ είναι μάλλον ικανοποιημένος από τα κυβερνητικά μέτρα στο Οικονομικό του Δελτίο. Προβλέπει ότι μέχρι τον Ιούλιο 583 χιλιάδες δεν θα προσληφθούν στον τουρισμό και τους λοιπούς κλάδους, αλλά θα μπορέσουν να επιβιώσουν με 483 ευρώ τον μήνα. Oι εξελίξεις αποτυπώνονται και στα στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας για τον Απρίλιο. Η ανεργία μέσα σε έναν μήνα αυξήθηκε κατά 4,72%, αφού προστέθηκαν ακόμη 53.367 άνεργοι μέσα στον Απρίλιο.

Συνολικά οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο ανήλθαν σε 1.185.013 έναντι 973.487 τον Απρίλιο του 2019.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με το λιανεμπόριο «άνοιξαν» και οι απολύσεις
Λυμένα είναι τα χέρια των εργοδοτών για απολύσεις εάν οι επιχειρήσεις δεν κάνουν χρήση των αναστολών συμβάσεων τον Ιανουάριο αλλά μετά το ισόχρονο του διαστήματος κατά το οποίο οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε...
Με το λιανεμπόριο «άνοιξαν» και οι απολύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακύρωση απολύσεων και μέτρα για εποχικούς
Η συνομοσπονδία επισημαίνει τις εικονικές προσλήψεις ενόψει αναστολών εργασίας δέκα μέρες πριν από την απόφαση για το λοκντάουν ● Εννιά προτάσεις για εργαζόμενους στον τουρισμό και για ανέργους χωρίς...
Ακύρωση απολύσεων και μέτρα για εποχικούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δόθηκε έγκριση για ομαδικές απολύσεις!
Πράσινο φως για να προχωρήσουν οι ομαδικές απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, άναψε χθες το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως του υπ....
Δόθηκε έγκριση για ομαδικές απολύσεις!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρα μαντάτα για την απασχόληση
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι φέτος θα χαθούν άλλες 75 εκατ. θέσεις εργασίας και η αύξηση της απασχόλησης μέχρι το 2023 δεν θα είναι επαρκής ούτε για τους νεοεισερχόμενους, ούτε για όλους όσοι έχασαν...
Μαύρα μαντάτα για την απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν δίνουν ούτε ευρώ αύξηση στον κατώτατο
Με το βασικό επιχείρημα «αυξήσεις = απολύσεις» απαντούν ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ και ΣΒΕ εν όψει της προφορικής διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό του 2021 που ξεκινά τη Δευτέρα.
Δεν δίνουν ούτε ευρώ αύξηση στον κατώτατο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας