Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στα πακέτα θα στηριχτεί ο τουρισμός φέτος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα πακέτα θα στηριχτεί ο τουρισμός φέτος

  • A-
  • A+

Χωρίς τεστ -παρά μόνο δειγματοληπτικά- και χωρίς καραντίνα για τους ξένους επισκέπτες ξεκινάει, μέσω του yachting, τoυ ασφαλέστερου κλάδου του τουρισμού, στις 25 Μαΐου η σταδιακή απελευθέρωση των περιορισμών για τον ελληνικό τουρισμό, υπό την κωδική ονομασία «Restart Tourism». Και η πλήρης άρση των περιορισμών δρομολογείται για τις 15 Ιουλίου.

Η επιβίωση της «βαριάς βιομηχανίας» φέτος θα στηριχθεί στην... επιδότηση εργασίας, στην εσωτερική κίνηση και στις κινήσεις των μεγάλων tour operators, όπως η ΤUI, που διαθέτει στην Ελλάδα 49 ξενοδοχεία είτε ως ιδιόκτητα είτε κοινοπρακτικά με την Atlantica Hotels & Resorts και φέτος είναι προγραμματισμένο να ανοίξει στην Ιεράπετρα της Κρήτης ένα νέο Robinson Club. Το 2019, με 144 πτήσεις την εβδομάδα, η Ελλάδα ήταν ένας από τους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς για την ΤUI fly.

Ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και κάμπινγκ ανοίγουν τις πύλες τους για τους επισκέπτες που βρίσκονται στην Ελλάδα την 1η Ιουνίου και στις 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα καταλύματα και μαζί το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που θα υποδεχθεί τις πρώτες πτήσεις από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και αξιολόγηση επιπλέον κριτηρίων, όπως οδική πρόσβαση, μεσαία απόσταση αεροπορικώς, ομογενειακές κοινότητες. Σταδιακά, από την 1η Ιουλίου θα προσγειώνονται και στα άλλα αεροδρόμια πτήσεις από όλες τις χώρες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και στις 15 Ιουλίου η κυβέρνηση προσδοκά σε πλήρη άρση όλων των περιορισμών.

Υποδομές υγείας

Σε ό,τι αφορά το υγειονομικό σκέλος του σχεδιασμού, ήταν αρκετά θεωρητική η παρουσίαση και αναμένονται διευκρινίσεις από τα συναρμόδια υπουργεία. Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας προορισμών με εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων, ορισμό συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα για την πρώτη αξιολόγηση κρούσματος και διαχείριση κρουσμάτων με ορισμό καταλυμάτων καραντίνας ανά περιφέρεια/νησί και μεταφορά σε δομή υγείας, αν κριθεί απαραίτητο.

Επίσης, ενισχύονται υποδομές υγείας με τη δρομολόγηση εγκατάστασης συνολικά 20 νέων αναλυτών για τεστ στα νησιά, εξασφάλιση 600 κλινών COVID-19 στα νησιά και κάλυψη από κοντινούς προορισμούς μέσω της αξιοποίησης υποδομών της ηπειρωτικής Ελλάδος με εξασφάλιση χρόνου μεταφοράς σε λιγότερο από 2 ώρες.

Για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς έχει καταρτιστεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο και έγινε εκτίμηση κινδύνου των προορισμών με κριτήριο την προσβασιμότητα σε υποδομές υγείας.

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου είναι οι περιοχές με καθόλου ή απλές υποδομές υγείας (όπως Κέντρα Υγείας) και διενέργειας τεστ. Μεσαίου κινδύνου είναι οι προορισμοί με γενικά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με κλίνες COVID-19 και υποδομές για ελέγχους (Θήρα, Κάλυμνος, Κως, Νάξος, Πάρος, Ρόδος, Σύρος). Ενώ το μικρότερο ρίσκο υπάρχει στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη, όπου υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στις βασικές υποδομές υγείας σε 2 ώρες (με πλοίο ή αυτοκίνητο).

Και στο χαρτί του εσωτερικού τουρισμού ποντάρει η «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Ετσι, αυξάνεται στα 30 εκατ. ευρώ (από 10 εκατ.) το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ, ενώ το υπουργείο Τουρισμού θα υλοποιήσει το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, που θα αφορά 250.000 δικαιούχους (e-voutcher 120 ευρώ ανά δικαιούχο) για τουλάχιστο 4 διανυκτερεύσεις. Επίσης, θα υπάρξουν εταιρικά holiday vouchers για επιπλέον αφορολόγητο voucher διακοπών αξίας 300 ευρώ.

Βελτιώσεις ζητά ο ΣΕΤΕ

Πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών στα εργασιακά ζητήματα και τα φορολογικά, όπως επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, διαβλέπει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος. Και εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, «αλλά και ακραία ακαριαία αντιμετώπιση όλων των αστάθμητων παραγόντων που θα προκύπτουν», όπως υπογραμμίζει σε δήλωσή του με αφορμή τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία, την εργασία και τον τουρισμό, τα οποία -όπως είπε- κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουρισμός με πρωτόκολλα υγείας
Ο κορονοϊός, πέραν του σχολαστικού... καθαρισμού, οδηγεί και σε πιο αφαιρετική διακόσμηση δωματίων καθώς συνιστάται η απομάκρυνση διακοσμητικών αντικειμένων, ενώ καταργείται η καθημερινή αλλαγή σεντονιών και...
Τουρισμός με πρωτόκολλα υγείας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασαφές το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού
Με νομοθετική ρύθμιση καλύπτονται έναντι αστικής ευθύνης όσες επιχειρήσεις εφαρμόζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Παράδοξη προσέγγιση του υπουργού Τουρισμού: «Ο ξένος τουρίστας που θα μείνει 6-7 ημέρες στη χώρα...
Ασαφές το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο «ρελαντί» η αγορά εν αναμονή των κυβερνητικών μέτρων
Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση περιμένουν οι εκπρόσωποι της πραγματικής οικονομίας και ενώ επιχειρήσεις δουλεύουν στο «ρελαντί».
Στο «ρελαντί» η αγορά εν αναμονή των κυβερνητικών μέτρων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συναγερμός στις επιχειρήσεις του τουρισμού
Το υπουργείο και ο ΣΕΤΕ επεξεργάζονται μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Θα παρουσιαστούν σε διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.
Συναγερμός στις επιχειρήσεις του τουρισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευελιξία στις ακυρώσεις συστήνει ο ΣΕΤΕ για τον τουρισμό
Ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων από τα τουριστικά καταλύματα, σε συνεργασία και με τα τουριστικά γραφεία προτείνει στα μέλη του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Ευελιξία στις ακυρώσεις συστήνει ο ΣΕΤΕ για τον τουρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ποιες χώρες ανοίγει τα σύνορά της η Ελλάδα από 15 Ιουνίου
Πτήσεις με τουρίστες από συνολικά 29 χώρες θα μπορεί να δεχτεί η χώρα μας. Η λίστα θα επαναξιολογείται βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων.
Σε ποιες χώρες ανοίγει τα σύνορά της η Ελλάδα από 15 Ιουνίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας