Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δώδεκα μικρά φορολογικά σωσίβια μέχρι τον Οκτώβριο για ένα μεγάλο... ναυάγιο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δώδεκα μικρά φορολογικά σωσίβια μέχρι τον Οκτώβριο για ένα μεγάλο... ναυάγιο

  • A-
  • A+
Τα μέτρα δεν διασφαλίζουν τη σωτηρία των μικρών, πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων τους που το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στη δίνη του κυκλώνα.

Μέτρα περιορισμένης εμβέλειας και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μπροστά στην έκταση της ζημιάς που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στην ελληνική οικονομία (συγκριτικά με τις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης) και τις μεγάλες ανισορροπίες στο έλλειμμα και το χρέος, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το συνολικό κόστος των δημοσιονομικών μέτρων φτάνει στα 14,5 δισ. ευρώ, ωστόσο πρόκειται για ένα πολύ μικρό σωσίβιο που δεν διασφαλίζει τη σωτηρία των μικρών, πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων τους, οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στη δίνη του κυκλώνα.

Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει πάνω στα κονδύλια που θα έρθουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία (Ταμείο Ανάκαμψης) για να εκτρέψει τη βαθιά ύφεση που φέτος θα φτάσει στο 10% και θα δημιουργήσει στρατιές ανέργων. Τα μέτρα στήριξης χωρίζονται σε τέσσερις άξονες (απασχόληση, ρευστότητα επιχειρήσεων, λήψη στοχευμένων φορολογικών μέτρων και αντιμετώπιση ιδιωτικού χρέους) και αφορούν το πεντάμηνο Ιουνίου - Οκτωβρίου 2020. Ειδικότερα:

ΟΦΕΙΛΕΣ: Αναστέλλονται και για τον Ιούνιο οι πληρωμές βεβαιωμένων οφειλών για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή, έχουν το δικαίωμα αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.

ΕΝΟΙΚΙΑ: Επεκτείνεται και τον Ιούνιο το μέτρο των μειωμένων ενοικίων (40%) για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, ενώ δίνεται η ίδια δυνατότητα και σε όσες άνοιξαν τον Μάιο συμπεριλαμβανομένων αυτών του λιανικού εμπορίου. Οσες ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού θα πληρώνουν 40% μειωμένο ενοίκιο για Ιούλιο και Αύγουστο. Το μέτρο έχει εφαρμογή και για τη φοιτητική στέγη.

ΑΚΙΝΗΤΑ: Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών, ενώ παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Προβλέπεται «κούρεμα», που σύμφωνα με τις πληροφορίες μπορεί να φτάσει ακόμη και το 50%, της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Το τελικό ποσοστό της μείωσης θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο, ενώ το μέτρο θα τεθεί από φέτος σε ισχύ και θα αφορά τις προκαταβολές του 2021.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020. Καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο, αλλά και συνδυαστικές μεταφορές.

ΡΟΦΗΜΑΤΑ - ΕΣΤΙΑΣΗ: Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για το διάστημα από 1ης Ιουνίου ώς 31 Οκτωβρίου του 2020.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Μειώνεται ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για το πεντάμηνο Ιουνίου – Οκτωβρίου 2020.

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: Ξεκινά δεύτερος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ: Δρομολογείται πρόγραμμα μηνιαίας επιδότησης (για ορισμένο χρονικό διάστημα) ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα «κόκκινα» δάνεια -πριν και μετά το 2018 αλλά και τα κορονοϊόπληκτα- ενώ δυνατότητα υπαγωγής έχουν και οι δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια. Θα υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας ώστε να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ – ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Από 1ης Σεπτεμβρίου οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών προσαυξημένες κατά 100% έναντι 30% που είναι σήμερα.

ΜΗΤΡΩΟ ΝΕΟΦΥΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Θεσπίζονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις με τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίτος γύρος επιστρεπτέας 1,2 δισ.
Nέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τον τρίτο κατά σειρά, ανακοινώνει τις επόμενες μέρες ή ώρες η κυβέρνηση, αποκλείοντας ωστόσο, για ακόμη μια φορά, την πλειονότητα των μικρομεσαίων...
Τρίτος γύρος επιστρεπτέας 1,2 δισ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτα για τουρισμό, εστίαση και απασχόληση
Σε τουρισμό, εστίαση και απασχόληση θα κινείται η νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που θα ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός (πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη).
Πακέτα για τουρισμό, εστίαση και απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μνημονιακές συνταγές προωθεί το Βερολίνο
Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου επιμένουν σε πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας που δεν θα γίνουν βαρίδι για τις οικονομίες τους, αλλά η Γερμανία με τους δορυφόρους της προκρίνουν ως «φάρμακο» την πιστωτική...
Μνημονιακές συνταγές προωθεί το Βερολίνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δώστε τα κέρδη των ομολόγων τώρα!»
Εκκληση στους θεσμούς να μας δώσουν χωρίς αξιολόγηση τα λεφτά από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s), ύψους 650 εκατ. ευρώ, ετοιμάζεται να απευθύνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των λύσεων που εξετάζονται για τη...
«Δώστε τα κέρδη των ομολόγων τώρα!»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας