Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πακέτα για τουρισμό, εστίαση και απασχόληση
AP Photo/Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πακέτα για τουρισμό, εστίαση και απασχόληση

  • A-
  • A+

Σε τουρισμό, εστίαση και απασχόληση θα κινείται η νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που θα ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός (πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη). Το πακέτο θα περιλαμβάνει επιλεκτικές μειώσεις φόρων, επιδοτήσεις μισθών -μέσω του προγράμματος SURE- που θα αλλάξουν προς το χειρότερο το τοπίο των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα και νέα εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως η παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους, κυρίως προς τους μικρομεσαίους.

Είναι μέτρα που στοχεύουν στην ανάταση της οικονομίας, η οποία μπορεί φέτος και του χρόνου να είναι απαλλαγμένη από τις δεσμεύσεις για υψηλά πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ), όμως αντιμετωπίζει βαθιά ύφεση έως 10% και υψηλό δημόσιο χρέος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος Μαρτίου, με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, το χρέος της κεντρικής διοίκησης διαμορφώθηκε σε 361,828 δισ. ευρώ από 356,014 δισ. ευρώ που ήταν πριν από ένα τρίμηνο και συγκεκριμένα στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019.

Αντίστοιχα οι συμφωνίες repos που συνομολογεί το Δημόσιο με ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν θεαματικά κοντά στα 33,9 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020, από 28,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019. Στο ίδιο διάστημα τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν σε 25,675 δισ. ευρώ (από 22,818 δισ. ευρώ), διευκολύνοντας έτσι την κυβέρνηση που έψαχνε χρηματοδότηση για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Από το ίδιο «πορτοφόλι» θα χρηματοδοτηθούν και τα νέα μέτρα βραχείας διάρκειας που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν:

■ Επιλεκτικές μετατάξεις προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 13%, όπως καφές, αναψυκτικά, χυμοί, ροφήματα και τσάι, τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη έχουν ΦΠΑ 24%, ενώ όταν καταναλώνονται εκτός καταστήματος επιβαρύνονται με 13%.

■ Μείωση του ΦΠΑ για τη διαμονή στα ξενοδοχεία στο 6% από 13% που είναι σήμερα. Υπό εξέταση είναι το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ για το φαγητό στο 12% ή 11% από 13%, ενώ έχει αποκλειστεί, προς το παρόν τουλάχιστον, η μετάταξη στον συντελεστή 6% λόγω υψηλού δημοσιονομικού κόστους. Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13% για το φαγητό και στο 13% από 24% για τα αναψυκτικά και τα ποτά.

■ Κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, και επιβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2018.

■ Μείωση του ΦΠΑ για μεταφορές – ακτοπλοΐα στο 13% από 24% και ειδικά για τις αερομεταφορές πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη μέσω κρατικών εγγυήσεων, με την αξιοποίηση των εργαλείων που έχουν εγκριθεί από το Eurogroup.

■ Ειδικά κίνητρα με φοροαπαλλαγές και μειώσεις εισφορών σε τουριστικές επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων. Επίσης προωθούνται το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% για 1 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, καθώς και ελαφρύνσεις για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων με μείωση ενοικίου 40%, με τη μορφή πίστωσης φόρου που θα προκύψει από την εφαρμογή κλιμακωτού συντελεστή επί του ύψους των εισοδηματικών απωλειών και θα συμψηφιστεί με οφειλές από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

■ Εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος SURE, με επιδοτήσεις αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών για την αποτροπή νέου κύματος ανέργων και την αναπλήρωση απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων με δυσμενή μετατροπή των συμβάσεών τους. Σε πρώτη φάση οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο, θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση (αισθητή πτώση στον τζίρο).

Στη συνέχεια και με την εισροή των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, το SURE θα επεκταθεί στο σύνολο της αγοράς και σε συμβασιούχους του Δημοσίου. Επιπρόσθετα, θα υπάρξει επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη εργαζομένων οι οποίοι θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που θα προσλάβουν «νέους» ανέργους.

■ Παροχή φτηνής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες. Η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση και την αύξηση των πόρων από το ΕΣΠΑ και τα εγγυοδοτικά ταμεία για τη φτηνή και με εγγυήσεις χρηματοδότησή τους, με βασικό εργαλείο τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Από τα 200 δισ. ευρώ η Αθήνα διεκδικεί τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, ποντάροντας στις υψηλές επιδόσεις της Ελλάδας στη διεκδίκηση και διαχείριση τέτοιων κονδυλίων και στη μεγάλη εμπειρία του παρελθόντος.

Στα 2 δισ. ευρώ το SURE

Στο ποσόν των 2 δισ. ευρώ θα ανέλθει, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, το ύψος του ποσού που θα διατεθεί μέσω της δανειοδοτικής κοινοτικής γραμμής SURE για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις και κλάδους που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πλήρης ενεργοποίηση του SURE θα γίνει αρχές Ιουνίου, αλλά οι καταβολές αμοιβών στους μισθωτούς που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ολοκληρωθούν τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο ασαφή παραμένουν αρκετά σημεία. Ενα από αυτά αφορά το εάν θα υπάρχει πλαφόν στο ύψος της επιδότησης βάσει των διαφορετικών μισθολογίων και επαγγελμάτων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη λογική του SURE, οι επιχειρήσεις που θα ζητήσουν από το προσωπικό τους να εργαστεί με μερική ή με εκ περιτροπής απασχόληση θα καταβάλουν το ήμισυ της αμοιβής για τον χρόνο εργασίας που θα έχει μειωθεί. Το υπόλοιπο 50% θα χρηματοδοτηθεί κατά 60% από το Δημόσιο με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το ερώτημα εάν αυτό το ποσοστό θα παραμείνει ίδιο για όλες τις μισθολογικές κλίμακες (δηλαδή και για τους μισθούς των 700 ευρώ και για τους μισθούς των 1.500 ή των 2.000 και παραπάνω ευρώ) παραμένει, επί του παρόντος, αναπάντητο και θα οριστικοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Χρ.Κ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τους εποχικά εργαζόμενους
Διευκρινίσεις για την ΚΥΑ που φορά τους εποχικούς εργαζόμενους παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τους εποχικά εργαζόμενους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην «εντατική» τα δημόσια έσοδα
Kαλοκαίρι μεγάλης αγωνίας έχει ξεκινήσει για την κυβέρνηση, με τον τουρισμό να αποτελεί βαρόμετρο για το βάθος της φετινής ύφεσης και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, ο οποίος στο πεντάμηνο...
Στην «εντατική» τα δημόσια έσοδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δώδεκα μικρά φορολογικά σωσίβια μέχρι τον Οκτώβριο για ένα μεγάλο... ναυάγιο
Τα μέτρα δεν διασφαλίζουν τη σωτηρία των μικρών, πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων τους που το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στη δίνη του κυκλώνα.
Δώδεκα μικρά φορολογικά σωσίβια μέχρι τον Οκτώβριο για ένα μεγάλο... ναυάγιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επανεκκίνηση με «καύσιμο» εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Μέτρα ελαστικοποίησης της εργασίας, «διευκολύνσεις» προς μεγάλες επιχειρήσεις και θολά σημεία στον τουρισμό περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο.
Επανεκκίνηση με «καύσιμο» εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας