Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τραπεζάκια έξω, παντού, μέχρι την... Πρωτοχρονιά

Φανταστείτε μια πολυσύχναστη πλατεία, όπως της Νέας Σμύρνης, με διπλάσιο χώρο για τα τραπεζάκια...

EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τραπεζάκια έξω, παντού, μέχρι την... Πρωτοχρονιά

  • A-
  • A+
Μέχρι και τριπλάσιο του αρχικά συμφωνημένου δημόσιου χώρου θα μπορούν να καταλαμβάνουν εστιατόρια και καφετέριες ● Στο 1,5 μέτρο ο υποχρεωτικός διάδρομος για τους πεζούς ● Η εναλλακτική της μείωσης των τελών και τα διλήμματα των δημάρχων.

Πρόσθετα τραπεζάκια έξω, παντού και… παντός καιρού! Σε πεζοδρόμια, πλατείες, ακόμα και στο οδόστρωμα θα μπορούν έως και τον χειμώνα να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ - καφετέριες κ.λπ.) με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο τον περιορισμό των οικονομικών ζημιών από τα υποχρεωτικά μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού.

Η κατάληψη επιπλέον δημόσιου χώρου με τραπεζοκαθίσματα ξεπερνά όποια χαρακτηριστικά προσωρινότητας. Αν και οι αρχικές κυβερνητικές δεσμεύσεις μιλούσαν για έκτακτα μέτρα, τα καταστήματα θα μπορούν να εκμεταλλεύονται εμπορικά επιπρόσθετο δημόσιο χώρο μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς η ρύθμιση που κατατίθεται σήμερα με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών (σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που εκτιμάται να τεθεί προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα) θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η τροπολογία δίνει ουσιαστικά δύο βασικές επιλογές στους δήμους για να ανακουφίσουν τα ΚΥΕ από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης: να παραχωρήσουν επιπλέον δημόσιο χώρο για τραπεζοκαθίσματα δωρεάν –χωρίς δηλαδή επιπλέον επιβάρυνση δημοτικών τελών– και, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να τους μειώσουν τα τέλη έως κατά 50% μέχρι το τέλος του έτους.

Μάλιστα, οι δήμοι αποκτούν τη δυνατότητα –υπό ορισμένες προϋποθέσεις– να πεζοδρομούν για ορισμένες ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα δρόμους των πόλεων προκειμένου να παραχωρήσουν περισσότερο χώρο για τραπεζοκαθίσματα, είτε να δημιουργούν διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων ή δρόμους ήπιας κυκλοφορίας οχημάτων.

Κοινόχρηστοι χώροι

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία:

■ Ο επιπλέον κοινόχρηστος χώρος που θα μπορούν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες –κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου– να παραχωρούν ατελώς στα ΚΥΕ θα μπορεί «να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης, και πάντως όχι τριπλάσιος από την αρχική παραχώρηση», είναι η διατύπωση-λάστιχο της τροπολογίας.

■ Στον επιπλέον χώρο που πρόκειται να παραχωρηθεί τα ΚΥΕ απαγορεύεται να τοποθετήσουν μόνιμες ή προσωρινές σταθερές κατασκευές και ηχεία.

■ Σε κάθε περίπτωση κατά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων θα πρέπει να εξασφαλίζεται ελεύθερος χώρος για πεζούς πλάτους 1,5 μέτρου (παρότι οι υγειονομικές συστάσεις απαιτούν ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ ανθρώπων και ενώ οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν την κυβερνητική ρύθμιση να προβλέπει χώρο τουλάχιστον 1,8 μέτρου για πεζούς) και να μην επικαλύπτονται οι οδηγοί όδευσης τυφλών.

■ Τραπεζοκαθίσματα θα μπορούν να αναπτύσσονται και σε δρόμους, έπειτα από γνώμη της αρμόδιας αστυνομικής αρχής. Σε καμία περίπτωση δεν θα εμποδίζονται χώροι στάθμευσης, αναφέρει η τροπολογία.

■ Οι δήμοι –συγκεκριμένα οι Επιτροπές Ποιότητας Ζωής– θα μπορούν να απαγορεύουν την κυκλοφορία οχημάτων σε δημοτικές οδούς, είτε για μερικές ώρες είτε για όλη την ημέρα, για να δημιουργήσουν προσωρινούς διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων ή να διαμορφώσουν περιοχές και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας (με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί μελέτη της δημοτικής τεχνικής υπηρεσίας. Και αυτές οι αποφάσεις θα μπορούν να ισχύσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

■ Οι δήμαρχοι θα μπορούν με αποφάσεις τους να συγκροτούν συνεργεία ελέγχου για την τήρηση της νομοθεσίας από τα ΚΥΕ. Οι παραβάτες θα δέχονται πρόστιμο ανάλογα με τον χώρο που εκμεταλλεύονται παρανόμως και αν βεβαιωθεί δεύτερη παράβασή τους εντός τριμήνου, θα επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου και τρίμηνη διακοπή λειτουργίας του καταστήματος.

Δημόσιος χώρος

Η τροπολογία δίνει στις δημοτικές αρχές ένα γενικό πλαίσιο. Το πώς τελικά θα εφαρμοστεί η ρύθμιση σε πόλεις και γειτονιές, δηλαδή ποια ΚΥΕ θα απλώσουν τραπεζοκαθίσματα σε περισσότερο δημόσιο χώρο και ποια θα τύχουν ελαφρύνσεων από δημοτικά τέλη, θα καθοριστεί από τις αποφάσεις των κατά τόπους δήμων.

Με την έναρξη της σχετικής συζήτησης, αρκετοί δήμαρχοι έδειξαν να κατανοούν ότι με τις αποφάσεις τους πρέπει να μεριμνήσουν και για το δικαίωμα στον δημόσιο χώρο, στον οποίο οι πολίτες βρήκαν μια διέξοδο διαφυγής από τις στρεσογόνες συνθήκες της καραντίνας. Αλλωστε, μπορεί να αποδειχθεί πολιτικά κοστοβόρα για τους δημάρχους μια λογική εμπορευματοποίησης του δημόσιου χώρου.

Δεν λείπουν παράλληλα οι προειδοποιήσεις από πλευράς αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι η κυβερνητική προωθούμενη ρύθμιση ανοίγει μια κερκόπορτα συναλλαγής μεταξύ δημοτικών αρχών με επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης, σε βάρος του δημόσιου χώρου.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να στηριχτούν καταστήματα και να προστατευτούν θέσεις εργασίας, εκφράζουν την άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο να ενισχυθούν οικονομικά τα ΚΥΕ με απαλλαγή τελών και δωρεάν χρήση του κοινόχρηστου χώρου που ήδη αξιοποιούν, μέχρι το τέλος του έτους.

Από σήμερα τα malls, την άλλη Δευτέρα η εστίαση

«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε... παντού!» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις, που επισπεύδουν την επανεκκίνηση όλου του λιανεμπορίου και της εστίασης, με αντιφατικές το λιγότερο συστάσεις για τους κανόνες αποφυγής του συγχρωτισμού. Σήμερα, από τις 10 το πρωί, είναι ανοικτά τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets).

Θα λειτουργούν με μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πελατών και με αναλογία ενός ατόμου ανά 20 τ.μ. και υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων μέσα στην εγκατάσταση του εμπορικού κέντρου. Μέσα σε κάθε κατάστημα ισχύει ο γενικός περιορισμός όλου του λιανεμπορίου των 4 ατόμων (προσωπικού και πελατών) ανά 20 τ.μ. Συνιστάται η χρήση από το προσωπικό και τους πελάτες μάσκας προστασίας στον κοινόχρηστο χώρο, ενώ μέσα στα καταστήματα η μάσκα είναι υποχρεωτική.

Συστήνεται επίσης η αποφυγή των ανελκυστήρων, αλλά σε περίπτωση χρήσης η επιτρεπόμενη πληρότητα είναι 40%. Η μεγάλη δοκιμασία, πάντως, αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου, οπότε ανοίγουν όλα τα καταστήματα εστίασης. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, οι περιορισμοί λειτουργίας της εστίασης είναι οι εξής:

■ Σε κάθε κατάστημα επιβάλλεται η αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας, που περιλαμβάνει την υπαίθρια και την εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια. Για τη χρήση της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας χρειάζεται τουλάχιστον μια πλευρά με άνοιγμα στον υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή σε αίθριο.

■ Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών ανάλογα με τη διάταξη των καθισμάτων είναι από 0,70 μ. έως 1,70 μ.

■ Μέγιστος αριθμός καθήμενων πελατών σε τραπέζι είναι τα έξι άτομα, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια με ανήλικα παιδιά.

■ Για το προσωπικό, ανάλογα με τη θέση εργασίας, υπάρχει υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου. Για τους πελάτες ισχύει η απλή σύσταση για χρήση μάσκας.

Προσωρινοί ποδηλατόδρομοι

Ενώ το υπουργείο Εσωτερικών δίνει στους δήμους τη δυνατότητα να παραχωρούν ακόμη και δρόμους για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και περιορίζει τον ελάχιστο υποχρεωτικό διάδρομο για πεζούς σε πλατείες και δημόσιους χώρους σε μόλις 1,5 μέτρο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι με «εισήγησή του» στην τροπολογία που κατατίθεται αύριο προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας προσωρινών ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων από τους δήμους με αποφάσεις των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής.

Η ρύθμιση κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, «ακολουθεί το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων, είναι ένα ακόμα όπλο ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού, περιορίζει τον συγχρωτισμό κατά τις μετακινήσεις και ενθαρρύνει το ποδήλατο ως το πιο φιλικό στο περιβάλλον μέσο μετακίνησης», αλλά στην ουσία είναι το αποτέλεσμα του ντόμινο που θα προκαλέσει η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων στους δημόσιους χώρους, κυρίως σε πλατείες, πεζόδρομους και περιπάτους, που κατά τα φαινόμενα θα γίνουν περίπου άβατοι και για πεζούς και ποδηλάτες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπόσχεται ότι θα εκδώσει οδηγό εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτών που θα σταλεί στους δήμους και δίνει ως υπόδειγμα κι αυτή την ειδυλλιακή φωτογραφία από προσωρινό ποδηλατόδρομο της γερμανικής πρωτεύουσας. Βερολίνο θα γίνουμε...

Μιχάλης Σακέλλης

Ο πρόεδρος του ΣΣΕΝ, Μιχάλης Σακέλλης

Πιέσεις για αύξηση της πληρότητας​​​​​​

Τη δυσφορία του εξέφρασε χθες ο πρόεδρος των ακτοπλόων (ΣΣΕΝ) Μιχάλης Σακέλλης σχετικά με τα μειωμένα πρωτόκολλα επιβατών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ακτοπλοΐα στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» υποστήριξε ότι τα πρωτόκολλα με το 50% των επιβατών αυτή την στιγμή είναι ικανοποιητικά, αλλά εάν ισχύσουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν ούτε το 25% της κίνησης, ενώ τα ταχύπλοα δεν πρόκειται καν να δρομολογηθούν.

Τόνισε επίσης ότι αν επιμείνουν σε πρωτόκολλα 50% πρέπει να πάμε σε μία επιδοτούμενη ακτοπλοΐα και πρόσθεσε πως οι μεταφορές πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά. Χαρακτήρισε τα μέτρα που εφαρμόζονται στην αεροπλοΐα πολύ σωστά γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να έρθει κόσμος στην Ελλάδα, ωστόσο ανάλογα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν και στα άλλα μέσα μεταφοράς.

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ έκανε γνωστό ότι έχουν εδώ και πολύ καιρό έχουν ζητήσει, ειδικά για τα ταχύπλοα, να ισχύσει ό,τι αποφασίστηκε για τα αεροπλάνα, καθώς διαθέτουν αεροπορικά καθίσματα, ενώ για τα συμβατικά πλοία να επιτρέπεται ένα άτομο ανά 2 τετραγωνικά μέτρα και, όπως σημείωσε, σε κανέναν δημόσιο χώρο δεν υπάρχει τέτοια κατανομή των επισκεπτών ή των επιβατών, ενώ υπενθύμισε ότι οι μισοί χώροι των πλοίων είναι εξωτερικοί με φρέσκο καθαρό αέρα. «Με την πρόταση που έχουμε κάνει, οι συνθήκες ασφαλείας και υγιεινής είναι εξαιρετικές και θα επιμείνουμε να εφαρμοστεί» πρόσθεσε.

Θυμίζουμε ότι από σήμερα Δευτέρα και μέχρι τις 15 Ιουνίου το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε σειρά μέτρων που θα ισχύσουν για την ακτοπλοΐα, με βασικό τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.

Επίσης, την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω) και τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.

Εμφαση σε καταδύσεις, γήπεδα γκολφ και πολυτελή κάμπινγκ

Θεσπίζεται διάταξη για σήμα «Glamping» (πολυτελή κάμπινγκ) ώστε να μπορέσει η χώρα να προσελκύσει… εναλλακτικούς πλούσιους

Νέο πλαίσιο για τον καταδυτικό τουρισμό, θέσπιση σήματος «Glamping» (πολυτελή κάμπινγκ), διατάξεις για οργανωμένες παραλίες, ξενοδοχεία, καταλύματα, γήπεδα γκολφ, πισίνες και ναυαγοσώστες και άλλες διατάξεις περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.

Πλέον θα επιτρέπεται η επέμβαση σε δάση και λιβάδια για τη δημιουργία διόδων διαδρομών γκολφ και των αναγκαίων κτιριακών εγκαταστάσεων

Ειδικότερα, βάσει των άρθρων του νομοσχεδίου ο καταδυτικός τουρισμός επιτρέπεται ελεύθερα σε ολόκληρη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων περιοχών που βρίσκονται γειτονικά σε καταδυτικά πάρκα, ανεξαρτήτως βάθους κατάδυσης, με ορισμένες επιφυλάξεις που τίθενται ρητά στο παρόν νομοθέτημα. Επιπρόσθετα, προσδιορίζονται οι περιοχές της ελληνικής επικράτειας εντός των οποίων απαγορεύεται ο καταδυτικός τουρισμός, π.χ. σε θαλάσσιες περιοχές που αποτελούν πεδίο ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και περιοχές όπου απαγορεύονται οι καταδύσεις αναψυχής με αυτόνομη καταδυτική συσκευή.

Προβλέπεται ακόμη ότι υπό όρους και προϋποθέσεις ο καταδυτικός τουρισμός επιτρέπεται σε συγκεκριμένα οικολογικά ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα, μετά από οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών ενάλιων αρχαιολογικών χώρων.

Με επιτήρηση

Επίσης καταργείται η υποχρέωση συνοδείας επισκεπτών αυτοδυτών από δύτες αρχαιολόγους ή φύλακες αρχαιοτήτων –ο αριθμός των εν ενεργεία καταδυόμενων αρχαιολόγων είναι πολύ μικρός– στους επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους και πλέον οι καταδύσεις επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο με συνοδεία από αναγνωρισμένους εν ενεργεία και νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής.

Στα ναυάγια ηλικίας άνω των 50 ετών που με την ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/48604/3385/5.9.2003 (Β’ 1701) απόφαση του υπουργού Πολιτισμου έχουν χαρακτηριστεί πολιτιστικά αγαθά, στα οποία δεν επιτρέπονταν έως σήμερα οι καταδύσεις αναψυχής, θα επιτρέπονται οι καταδύσεις με συνοδεία από αναγνωρισμένους εν ενεργεία και νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής. Απαγορεύεται φυσικά οποιαδήποτε αλλοίωση στα ναυάγια, καθώς και η μετακίνηση αντικειμένων από τα συγκεκριμένα ναυάγια ή τον βυθό γύρω από αυτά.

Επίσης, δήμοι και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν με δική τους δαπάνη τεχνητά ναυάγια ή υποθαλάσσια έργα τέχνης χωρίς καταβολή αντιτίμου στο Δημόσιο και χωρίς δικαίωμα είσπραξης εισιτηρίου για την επίσκεψη στα ελεύθερα τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα, που παραμένουν κοινόχρηστα και δωρεάν επισκέψιμα από όλους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακές δηλώσεις για τραπεζοκαθίσματα ή μείωση τελών
Με ψηφιακό τρόπο θα μπορούν από σήμερα οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης να υποβάλλουν στον Δήμο Αθηναίων τις αιτήσεις τους για δωρεάν παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών δημόσιου χώρου για την ανάπτυξη...
Ψηφιακές δηλώσεις για τραπεζοκαθίσματα ή μείωση τελών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πρώτο «κρας τεστ» μετά το lockdown για τις επιχειρήσεις
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις επιχειρήσεις που έλαβαν το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους από την Δευτέρα (04/05). Το ωράριο λειτουργίας και τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται...
Το πρώτο «κρας τεστ» μετά το lockdown για τις επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά
Κλείνουν από αύριο (Τετάρτη) τα εμπορικά καταστήματα στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης η οποία εξαιρεί τα σούπερ μάρκετ που θα λειτουργούν πλέον με διευρυμένο ωράριο από 7:00 μέχρι τις 22:00 και τις...
Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσμενής η κατάσταση των επιχειρήσεων
Μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις στη μετά-κορονοϊό εποχή παρουσιάζει η επικαιροποιημένη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά μετά την σταδιακή άρση των...
Δυσμενής η κατάσταση των επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση μέχρι την Παρασκευή για την επιστρεπτέα προκαταβολή
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 110.000 αιτήσεις, με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων να έχουν υποβάλει και στοιχεία για τους τζίρους τους.
Παράταση μέχρι την Παρασκευή για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας