• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.4°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.9°C
  3 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 7.0°C / 11.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 1.6°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.8°C
  4 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.3°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  3 BF
  76%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  2 BF
  95%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.0°C
  3 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.4°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  1 BF
  87%
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαρύ τίμημα στα εισοδήματα

 • A-
 • A+

Πρόσφατη κυλιόμενη έρευνα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης (Eurofound) επιβεβαιώνει ότι οι Ελληνες, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κέρδισαν τη μάχη με τον κορονοϊό, αλλά με βαρύ τίμημα την απασχόληση και ευρύτερα την οικονομία.

Στα πρώτα συμπεράσματα που καταγράφει η πανευρωπαϊκή έρευνα μέχρι και τις 30 Απριλίου, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες στον χρόνο εργασίας, σε σημείο που να αναδεικνύονται πρώτοι στη σχετική κατάταξη.

Πάνω από το 65% απαντά ότι έχει υποστεί μείωση του χρόνου εργασίας, με το 53% να δηλώνει πως η μείωση ήταν μεγάλη με ό,τι συνεπάγεται αυτή και για το εισόδημα από εργασία. Αλλά κι άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρουμανία, αν και έπονται της Ελλάδας, εμφανίζονται με μεγάλες απώλειες στον χρόνο εργασίας.

Κάτω από το 20% απώλεια στον χρόνο εργασίας εμφανίζει η Σουηδία –θιασώτης της θεωρίας «ανοσία της αγέλης»–, ενώ κάτω από το 40% βρίσκονται και χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Τσεχία αλλά και το Βέλγιο που έχει τα περισσότερα θύματα σε σχέση με τον πληθυσμό του.

Τηλεργασία

Ομως η ομάδα αυτών των χωρών που εμφανίζει τις λιγότερες συνέπειες ως προς τη μείωση της εργασίας διαθέτει τα πρωτεία στην κατάταξη των χωρών με τους περισσότερους εργαζόμενους «που ξεκίνησαν τηλεργασία ως συνέπεια της πανδημίας του Covid-19».

Πρόκειται για χώρες με υψηλό ψηφιακό αλφαβητισμό και τεχνολογική διείσδυση. Δεν είναι τυχαίο ότι απαντήσεις από αυτήν την ομάδα χωρών καταδεικνύουν ότι η απώλεια του εισοδήματος ήταν χαμηλή (2% στη Δανία, 4% στην Εσθονία, 5% στην Ολλανδία και την Αυστρία).

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τις απαντήσεις, η Ελλάδα, όπου σχεδόν το 1 στα 4 νοικοκυριά (24%) δηλώνει ότι έχει οικονομικές δυσκολίες. Ακολουθούν η Βουλγαρία (20%), η Κροατία (18%) και η Σλοβακία (17%).

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στο ερώτημα σχετικά με τη βαθμολόγηση της ψυχικής τους υγείας (σε μια κλίμακα από το 1 έως το 100), η Ελλάδα αποσπά τη χειρότερη θέση.

Την ακολουθούν με μικρή διαφορά η Βουλγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, ενώ στην καλύτερη θέση αναδεικνύεται η Δανία, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Αυστρία.

Η διερεύνηση της ψυχικής υγείας έγινε μέσω της αξιολόγησης απαντήσεων σε ερωτήσεις που αφορούν τα συναισθήματα χαράς, ηρεμίας, ικανοποίησης από την καθημερινότητα, πληρότητας και ευεξίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διερεύνηση του δείκτη «εμπιστοσύνης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση». Η Ελλάδα και πάλι εκδηλώνει, μεταξύ των 27, τον χαμηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης.

Τη δυσαρέσκειά της φαίνεται να συμμερίζονται με μικρές διαφορές η Τσεχία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία.

Ακόμη και το Βέλγιο, που έχει μεταβάλει την πρωτεύουσά του στο κέντρο της θεσμικής Ευρώπης, είναι κάτω από τον μέσο όρο ως προς τον βαθμό εμπιστοσύνης στην Ε.Ε, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τη χώρα που έχει πάντα τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές της Ευρωβουλής και συντηρεί την αγορά των Βρυξελλών από τους μισθούς της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, η οποία στην πλειονότητά της τηλεργάζεται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Άγχος και ανησυχία έφερε στους εργαζόμενους η πανδημία
Η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα επέδρασε αρνητικά σε τέσσερις βασικούς πυλώνες της ζωής των εργαζομένων, τον οικονομικό, τον ψηφιακό, τον ψυχολογικό και τον κοινωνικό, όπως έδειξε η μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Άγχος και ανησυχία έφερε στους εργαζόμενους η πανδημία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτα η διασταύρωση, μετά τα πρόστιμα
Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας εντόπισε περίπου 21.000 ανεμβολίαστους εργαζομένους να εργάζονται χωρίς τα προβλεπόμενα rapid tests που υποχρεούνται να κάνουν.
Πρώτα η διασταύρωση, μετά τα πρόστιμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση εισοδήματος, διόγκωση χρεών και διεύρυνση ανισοτήτων έφερε η πανδημία
Ανησυχητικά τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕ για την κατάσταση των νοικοκυριών στη χώρα μας την εποχή του κορονοϊού
Μείωση εισοδήματος, διόγκωση χρεών και διεύρυνση ανισοτήτων έφερε η πανδημία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγώνει το δικαίωμα αποσύνδεσης
Παραμένουν «καλωδιωμένοι», χωρίς ωράριο, χωρίς δικαιώματα οι τηλεργαζόμενοι ● Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά ευρωβουλευτών Ν.Δ. που υπερψήφισαν την τροπολογία, η οποία απαγορεύει στους τηλεργαζόμενους να έχουν ελεύθερο...
Παγώνει το δικαίωμα αποσύνδεσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ξυπόλυτοι» απέναντι στον κορονοϊό
Την «πολυτέλεια» των τεστ και της θερμομέτρησης έχει μόλις το 1/3 των εργαζομένων, ενώ χαμηλά επίπεδα διαπιστώνονται και στην ενεργοποίηση διαγραμμίσεων για τήρηση αποστάσεων, αποφυγή χρήσης κλιματιστικών,...
«Ξυπόλυτοι» απέναντι στον κορονοϊό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρεις αλλαγές σε τηλεργασία και αναστολές
Τρεις αλλαγές κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών για την εργασία τον Νοέμβριο και εκείνα του πρώτου κύματος τον Μάρτιο.
Τρεις αλλαγές σε τηλεργασία και αναστολές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας