• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 22.9°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 21.0°C
  0 BF
  72%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  20°C 18.3°C / 21.5°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  1 BF
  98%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 18.7°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 15.1°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.1°C
  3 BF
  41%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 23.8°C
  3 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.3°C / 18.8°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.7°C / 19.4°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιλεκτική μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

 • A-
 • A+

Σχέδιο επιλεκτικών μετατάξεων προϊόντων και υπηρεσιών από τον υψηλό στον χαμηλό ΦΠΑ, μόνο όμως για το διάστημα της πανδημικής κρίσης, βρίσκεται στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Το σχέδιο προβλέπει μειώσεις συντελεστών σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%.

Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.

Αρκεί βέβαια οι καφετέριες στις οποίες απευθύνεται το μέτρο, και θα εξυπηρετούν από την 1η Ιουνίου και μετά πολύ μικρότερο αριθμό πελατών, να περάσουν τη μείωση του συντελεστή στην κατανάλωση.

Η εστίαση είναι ένας από τους κλάδους που έχουν μεγάλη συμμετοχή στο ελληνικό ΑΕΠ και κυρίως στην πραγματική οικονομία καθώς απασχολεί 187.519 υπαλλήλους με ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας 10,76%.

Ταυτόχρονα πρόκειται για έναν κλάδο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, και επειδή είναι συνδεδεμένος με τον τουρισμό, η κυβέρνηση επιδιώκει με στοχευμένα μέτρα να στηρίξει την κατανάλωση.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο είναι ο τουρισμός, όπου εκεί τα πράγματα είναι χειρότερα και θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να πιαστεί το 30% με 35% του περσινού τζίρου, περίπου 6-6,5 δισ. ευρώ.

Είναι ένας στόχος ιδιαίτερα φιλόδοξος, αφού ουδείς αυτήν τη στιγμή γνωρίζει πότε ακριβώς θα πάρει μπροστά η τουριστική βιομηχανία, εάν θα έχουμε εξωτερικό τουρισμό φέτος και τι πακέτα θα κλειστούν το προσεχές διάστημα.

Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου αλλά και με τις Βρυξέλλες για πάρουν μπροστά τα ελληνικά σχέδια, τα οποία προβλέπουν μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές και στην ακτοπλοΐα, μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.

Σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει στήριξη μέσω εγγυήσεων αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχουν εγκριθεί από το Eurogoup.

Δημοσιονομικά

Την ίδια στιγμή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοντεύουν να… τρελαθούν με τα αιτήματα για μειώσεις φόρων, τελών και εισφορών αλλά και για νέα επιδόματα που φτάνουν σωρηδόν από φορείς της αγοράς που έχουν καταρρεύσει από την πανδημία. Τουλάχιστον 40 με 50 προτάσεις βρίσκονται πάνω στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Το δημοσιονομικό κόστος των προτάσεων είναι τόσο αυξημένο που είναι πρακτικά αδύνατο να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό και μάλιστα σε μια στιγμή που και ο ίδιος βρίσκεται με ανοιχτές τρύπες από τη μεγάλη υστέρηση των φορολογικών εσόδων λόγω της κρίσης και της αναστολής των πληρωμών.

Οι εισπράξεις τον Απρίλιο έπιασαν πάτο σημειώνοντας βουτιά κοντά στο 30% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για τα ταμειακά διαθέσιμα, ότι έχουν αρχίσει σταδιακά να υποχωρούν και από τον Ιούνιο μπαίνουν σε φάση δραστικής συρρίκνωσης.

Για να μην καταρρεύσει ο προϋπολογισμός και χαθεί ο έλεγχος με τα φέσια στην οικονομία –και ιδιαίτερα από το δεύτερο εξάμηνο, που το φορτίο των φόρων είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το πρώτο–, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται νέο πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης των χρεών με ευνοϊκούς όρους για τους οφειλέτες.

Ταυτόχρονα, για να ενισχυθεί η εισπραξιμότητα σχεδιάζεται η παροχή έκπτωσης 10-15% για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H ακρίβεια σαρώνει τρόφιμα και καύσιμα
«Επί χάρτου» παραμένουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη ● Παράγοντες του λιανεμπορίου κάνουν λόγο για νέους καυτούς τιμοκαταλόγους ● Ανεξέλεγκτες διαστάσεις στις αυξήσεις των τιμών...
H ακρίβεια σαρώνει τρόφιμα και καύσιμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος για αγρότες και ψαράδες
Παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2021 η απαλλαγή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των αλιέων παράκτιας αλιείας, που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, από το τέλος επιτηδεύματος.
Παράταση απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος για αγρότες και ψαράδες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
Την παράταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», μέχρι την 31η Μαΐου 2022, με τους υφιστάμενους όρους και προϋποθέσεις, αποφάσισαν τα συναρμόδια υπουργεία.
Παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φουντώνει η ακρίβεια χωρίς η κυβέρνηση να αντιδρά αποφασιστικά
Ενώ τα επιμελητήρια επαναφέρουν το αίτημα μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής το υπουργείο Οικονομικών το μεταθέτει χρονικά.
Φουντώνει η ακρίβεια χωρίς η κυβέρνηση να αντιδρά αποφασιστικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας