• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 16.2°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.6°C / 16.0°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 15.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 8.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 15.4°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.4°C / 9.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 17.6°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.4°C / 19.8°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 9.9°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.3°C / 19.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 10.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.4°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.4°C / 16.4°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 15.5°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.7°C / 16.1°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  51%

Την υλοποίηση των δεσμεύσεων της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη περιμένουν οι φορολογούμενοι

Λίφτινγκ στον «τριγωνικό» φόρο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Παράθυρο», το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις να αποφύγουν την προκαταβολή φόρου 26% όταν συναλλάσσονται με εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς», ανοίγει η κυβέρνηση.

Στον αντίποδα καθυστερεί την έκδοση μιας σειράς αποφάσεων που έχουν να κάνουν με τα ανείσπρακτα ενοίκια, με το «βασιλικό» μπόνους στις περιπτώσεις εφάπαξ εξόφλησης και με το καθεστώς φορολόγησης για όσους έχουν εισοδήματα από μπλοκάκι και μισθωτές εργασίες.

Βελτιωμένο σχέδιο υπουργικής απόφασης της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση, μειώνει το αρχικό «σοκ» -με τον «δασμό» του 26%- που υπέστη η αγορά από το άρθρο 21 του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις που στόχευε στην αντιμετώπιση του φαινομένου των τριγωνικών συναλλαγών.

Επειτα από ριζικό λίφτινγκ η νέα διάταξη παρακάμπτει την υποχρέωση προκαταβολής του φόρου 26% που απειλούσε τη ρευστότητα επιχειρήσεων. Ο κίνδυνος αυτός περιορίζεται αν ο επιχειρηματίας κάνει μια ηλεκτρονική δήλωση, δέκα μέρες μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, γνωστοποιώντας στην Εφορία για τις αγορές του από εταιρείες που έχουν την έδρα τους σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ιρλανδία κ.α. Με αυτή τη δήλωση θα μπορέσει υπό προϋποθέσεις να απαλλαγεί από την υποχρέωση πληρωμής. Μεταξύ αυτών είναι να υπάρχουν τα προβλεπόμενα έγγραφα διακίνησης, τα οποία να πιστοποιούν την πραγματοποίηση της μεταφοράς και λήψης των αγαθών, η συναλλαγή να αφορά εισηγμένη επιχείρηση σε αλλοδαπό χρηματιστήριο ή να πρόκειται για επαναλαμβανόμενη συναλλαγή αξίας έως 10.000 ευρώ. Μετά την ηλεκτρονική δήλωση εξαιρούνται συναλλαγές για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και νερό.

Ηλεκτρονική δήλωση

Αν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει την παραπάνω ηλεκτρονική δήλωση, τότε ο φόρος 26% είναι υποχρεωτικός. Αν υποβληθεί δήλωση αλλά κριθεί από τον έλεγχο ανακριβής, το 26% είναι απαιτητό. Η επιστροφή του προκαταβλητέου φόρου γίνεται μέσα σε ένα μήνα από την ολοκλήρωση του ελέγχου αν διαπιστωθεί ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και συνήθης. Το μέτρο μελετάται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου του 2015.

Και ενώ οι επιχειρήσεις κατάφεραν να πάρουν «ανάσα» από το μέτρο, οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να κολυμπούν στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών που αριθμεί οφειλές 80 δισ. ευρώ.

Οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι στο πρώτο τρίμηνο του 2015 έφτασαν τα 3,47 δισ. ευρώ, καθώς δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι περίμεναν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της κυβέρνησης (100 δόσεις - δεκαήμερο εκπτώσεων) για να απαλλαγούν από τους τόκους και τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσια Εσόδων, τα χρέη προς τις ΔΟΥ φτάνουν τα 76,45 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και αυτά προς τα τελωνεία, ήτοι 3,7 δισ., ευρώ τότε το συνολικό ύψος των απλήρωτων οφειλών ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ.

Πού είναι οι αποφάσεις;

Το ρίσκο που θέλει τα χρέη αυτά να φουσκώνουν ακόμη περισσότερο είναι ανοιχτό από τη στιγμή που η Νάντια Βαλαβάνη δεν έχει ακόμη προωθήσει τις αποφάσεις για μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές που θα έδιναν «ανάσα» σε χιλιάδες φορολογούμενους.

Ο λόγος για τις δεσμεύσεις της αναπληρώτριας υπουργού για όσους το 2014 είχαν εισοδήματα από μπλοκάκι και μισθωτές εργασίες και είχαν υπολογίσει ότι φέτος θα φορολογηθούν ως μισθωτοί για να αποφύγουν τα φορολογικά βάρη. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ενοικιαστές ακινήτων που περιμένουν τη διάταξη με την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εκχωρήσουν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η απόφαση με τη «βασιλική» έκπτωση για τις περιπτώσεις εφάπαξ εξόφλησης του φόρου. Η εφαρμογή για τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος θα ανοίξει τον Μάιο και αν δεν περάσουν άμεσα οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα παραπάνω θέματα, ώστε να υπάρξουν και οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο έντυπο Ε1, οι φορολογούμενοι θα βρεθούν προ εκπλήξεων με μεγάλο κόστος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Διαγραφές» και τον Μάιο
Ως ανταπόκριση στο αίτημα να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους φορολογούμενους να κάνουν χρήση του μέτρου παρατείνεται ώς τα τέλη Μαΐου η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους φορολογούμενους...
«Διαγραφές» και τον Μάιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραμένει στο «ψυγείο» ο φόρος υπεραξίας
Στο «ψυγείο» για ακόμη έναν χρόνο, ώς το τέλος του 2019, θα παραμείνει ο φόρος υπεραξίας. Τροπολογία η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει ότι «αναστέλλεται για ένα ακόμα έτος ο φόρος υπεραξίας», δηλαδή...
Παραμένει στο «ψυγείο» ο φόρος υπεραξίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
1.000 τυχεροί ΑΦΜ κάθε μήνα
Η κατοχύρωση του αφορολόγητου ποσού και η λοταρία των αποδείξεων με τα 12 εκατ. ευρώ που θα μοιράσει ώς το τέλος του χρόνου, είναι οι δύο κορυφαίοι λόγοι που ωθούν από φέτος τους φορολογουμένους να...
1.000 τυχεροί ΑΦΜ κάθε μήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοι POS από σήμερα!
Ολιγοήμερη ανοχή σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ζητήσει τερματικές συσκευές POS πριν από την καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί αλλά δεν τις διαθέτουν ακόμη εξαιτίας του μεγάλου όγκου των...
Ολοι POS από σήμερα!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
Παράταση έως τις 14 Ιουλίου στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος έως τις 30 Ιουνίου που εκπνέει η νόμιμη διορία, οι...
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας