Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εμφύλιος μεταξύ μικρών και μεγάλων ξενοδοχείων
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμφύλιος μεταξύ μικρών και μεγάλων ξενοδοχείων

  • A-
  • A+
Φορείς του κλάδου εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ λειτουργεί ως προάγγελος ενός περιορισμένου πακέτου στήριξης.

Ο υποβόσκων διχασμός στους κόλπους του ελληνικού τουρισμού βγήκε χθες στο προσκήνιο με αφορμή την τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννη Ρέτσου. Η ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Linkedin, στην οποία μεταξύ άλλων κάνει αναφορά σε «κράτος πατερούλη» που «δεν υφίσταται πλέον», προκάλεσε αντιδράσεις σε ξενοδόχους αλλά και στους κόλπους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Ολα αυτά την ώρα που ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών -με δεδομένα τα μεγέθη του παγκόσμιου τουρισμού και το αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία-, καθώς είναι άγνωστο πότε θα δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα ξενοδοχείων και καταλυμάτων και των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό (λιανεμπόριο, εστίαση) και κυρίως ποια θα καταφέρουν να λειτουργήσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 50-60% των ξενοδοχείων -κυρίως τα μεγάλα- εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν.

Και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού περιορίζεται σε ευχολόγια και …γενικόλογες προαναγγελίες για μέτρα στήριξης της «βαριάς» βιομηχανίας της χώρας, που εισφέρει 15%-20% στο ΑΕΠ. Για τον λόγο αυτό άλλωστε στο σύνολο των προβλέψεων των διεθνών οίκων για το βάθος της ύφεσης η πορεία του τουρισμού αποτελεί βαρόμετρο.

Περιορισμένοι πόροι

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ λειτουργεί ως προάγγελος του περιορισμένου -όπως εκτιμάται- πακέτου στήριξης της κυβέρνησης προς τον κλάδο. Και θεωρούν ότι ήρθε σε συνέχεια των απόψεων που εξέφρασε πριν από λίγες ημέρες ο γενικός γραμματέας Τουρισμού, Κωνσταντίνος Λούλης, στέλνοντας μήνυμα ότι «το κράτος δεν είναι ασφαλιστική εταιρεία να αποζημιώνει εργαζόμενους και επιχειρήσεις».

Οι φόβοι που εκφράζεται σε επίπεδο ΞΕΕ και ΠΟΞ -οι οποίοι εκπροσωπούν και τους «μικρομεσαίους»- είναι ότι το… ρήγμα που δημιουργείται στον κλάδο της φιλοξενίας θα αποτυπωθεί στα μέτρα στήριξης με κατεύθυνση τους μεγάλους του κλάδου, την ώρα που δίνεται μάχη για την πολύ περιορισμένη -όπως όλα δείχνουν- πίτα του τουρισμού, με τους tour operators να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι τα μισά από τα 9.950 ξενοδοχεία, που είναι το συνολικό δυναμικό της χώρας, διαθέτουν μέχρι 20 δωμάτια, ενώ αυτά που διαθέτουν έως 60 δωμάτια αντιπροσωπεύουν το 80% του ξενοδοχειακού δυναμικού (περί τα 8.000).

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και εκείνοι που επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν μπορεί η κρίση του κορονοϊού να γίνει... άλλοθι σωτηρίας για τους καταχρεωμένους.

Χάρης Θεοχάρης 

Ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε.

«Ανάγκη ευρωπαϊκής στρατηγικής»

Την ανάγκη χάραξης και υλοποίηση ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναθέρμανση της ζήτησης και την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας επισήμανε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε. Ο Ελληνας υπουργός έθεσε την ανάγκη για ενιαίους κανόνες επανεκκίνησης των μεταφορών (αεροπορικών, θαλάσσιων και οδικών), κοινών πρωτοκόλλων για αεροδρόμια, ξενοδοχεία, ΜΜΜ, εστίαση κ.α αλλά και τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για τον Τουρισμό. Επιπρόσθετα τάχθηκε υπέρ της παροχής ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων τόσο για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης (voucher για αεροπορικές αποζημιώσεις, υποστήριξη εργασίας, στήριξη της ζήτησης κ.α.) όσο και για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι θα ήταν χρήσιμο ένα νέο ΕΣΠΑ για τον τουρισμό.

Η Ελλάδα συνυπέγραψε μαζί με οχτώ άλλες χώρες-εταίρους (Ισπανία, Γαλλία, Ρουμανία, Ιταλία, Μάλτα, Κύπρος, Βουλγαρία, Πορτογαλία) κοινή θέση η οποία προωθήθηκε από την Ισπανία και στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι είναι επείγον η Ευρωπαϊκή Ενωση να υποστηρίξει, μέσω του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τη στρατηγική διατήρησης των παραγωγικών δομών και της απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα λειτουργήσει φέτος ο τουρισμός: Ανακοινώθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα
Στη δημοσιότητα έδωσε η κυβέρνηση τις πολυαναμενόμενες οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει φέτος ο τουρισμός
Πώς θα λειτουργήσει φέτος ο τουρισμός: Ανακοινώθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«SOS» εκπέμπουν τα ελληνικά ξενοδοχεία, εκτιμούν μείωση τζίρου 56%
Σοβαρές είναι οι ανησυχίες στον τουριστικό κλάδο για τις επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή...
«SOS» εκπέμπουν τα ελληνικά ξενοδοχεία, εκτιμούν μείωση τζίρου 56%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα στήριξης ζητούν οι τουριστικές επιχειρήσεις
Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 1,5-2 δισ. ευρώ για να μπουν σε τροχιά επανεκκίνησης και ο ΣΕΤΕ ζητά μείωση συντελεστών ΦΠΑ, στόχευση σε νέες αγορές και μετατροπή των προκαταβολών σε vouchers 18μηνης διάρκειας.
Μέτρα στήριξης ζητούν οι τουριστικές επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρα σύννεφα για τον τουρισμό
Απώλειες μισού δισ. μετρούν ήδη τα ξενοδοχεία, ενώ το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι με το εξαιρετικά ήπιο σενάριο η συρρίκνωση του τουριστικού τομέα θα «κάψει» τουλάχιστον 0,83% του ΑΕΠ
Μαύρα σύννεφα για τον τουρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λουκέτο» και στον τουρισμό βάζει ο Covid-19
«Κλειστόν» λόγω κορονοϊού και στον τουριστικό κλάδο, τουλάχιστον μέχρι τις 30 Απριλίου, επιβάλλουν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του Covid-19, όπως προβλέπει η κοινή απόφαση πέντε υπουργείων.
«Λουκέτο» και στον τουρισμό βάζει ο Covid-19
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναστολή κρουαζιέρων έως τις 30 Ιουλίου ανακοίνωσε η Celestyal Cruises
Μέχρι τις 30 Ιουλίου 2020 παρατείνει την αναστολή των κρουαζιέρων η ελληνική εταιρεία κρουαζιέρας «Celestyal Cruises». Αυτό γνωστοποίησε με ανακοίνωση της την Τρίτη, μια απόφαση η οποία ελήφθη  λόγω των...
Αναστολή κρουαζιέρων έως τις 30 Ιουλίου ανακοίνωσε η Celestyal Cruises

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ