• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.4°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 10.9°C / 13.3°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.9°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.7°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.1°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.7°C
  0 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.0°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.5°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  85%

Ο Κ. Μίχαλος χαρακτηρίζει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση αυτά που έχουν ήδη ληφθεί, ωστόσο τα θεωρεί ανεπαρκή

ΕUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάγωμα πλειστηριασμών και άτοκα δάνεια

 • A-
 • A+
Χορηγήσεις στις επιχειρήσεις με εγγύηση του Δημοσίου τουλάχιστον για το 80% των δανείων ζητούν μεταξύ άλλων τα Επιμελητήρια ● Επιστολή Κ. Μίχαλου με τα αιτήματα προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Χορήγηση άτοκων δανείων δεκαετούς διάρκειας με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, αναστολή πλειστηριασμών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και αναστολή πώλησης δανείων σε funds, άμεση ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα και «ελληνοποίηση» των διοικητικών συμβουλίων. Αυτά είναι τα αιτήματα της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη.

Ποια είναι τα αιτήματα της Ενωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Σε επιστολή του προς το οικονομικό επιτελείο ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος χαρακτηρίζει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση αυτά που έχουν ήδη ληφθεί, ωστόσο «είναι πλέον προφανές ότι δεν επαρκούν για να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα στην αγορά».

Ειδικότερα, για τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, ο Κ. Μίχαλος υπογραμμίζει ότι οι τράπεζες θα πρέπει:

● Να χορηγήσουν δάνεια στις επιχειρήσεις που δεν είναι «κόκκινες» σήμερα ή δεν ήταν «κόκκινες» μέχρι την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

● Τα δάνεια αυτά θα πρέπει να έχουν την ανέκκλητη εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου τουλάχιστον για το 80% του χορηγούμενου κεφαλαίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση με δεδομένη την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία οι τράπεζες δεν θα προχωρήσουν στην επιχορήγηση των επιχειρήσεων, τουλάχιστον στο εύρος που απαιτείται.

● Βεβαίως, γνωρίζοντας και την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να υποχρεωθούν να δώσουν τα συγκεκριμένα κεφάλαια ανάλογα με το ύψος των δανειακών χαρτοφυλακίων τους. Συγχρόνως, όμως, για να διασφαλιστούν και οι τράπεζες και να μη δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα στα χαρτοφυλάκιά τους θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να είναι «ελαστικά» για τις επιχειρήσεις, καθώς ούτως ή άλλως τα χορηγούμενα δάνεια θα είναι υπό την ανέκκλητη εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80%.

● Προς εξυπηρέτηση των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα πρέπει να αθροίσουν τα συγκεκριμένα εγγυημένα δάνεια στο πλαφόν χορηγήσεων προς κάθε επιχείρηση προκειμένου να καταστεί δυνατή η χορήγησή τους σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων.

● Η διάρκεια αυτών των δανείων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δεκαετής (120 μήνες).

● Το επιτόκιο θα πρέπει να είναι καθαρά και μόνο το Euribor.

● Τα κριτήρια για την παροχή αυτών των εγγυημένων από το ελληνικό Δημόσιο χορηγήσεων σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης κράτους, τραπεζών και θεσμικών φορέων των επιχειρήσεων.

138.000 αιτήσεις για «επιστρεπτέα προκαταβολή»

Στις 138.000 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση «επιστρεπτέας προκαταβολής» στην πλατφόρμα MyBusinessSupport της ΑΑΔΕ. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων έκλεισε την Τρίτη 21 Απριλίου και πλέον αναμένεται η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία θα ορίζεται η διαδικασία κατανομής των ενισχύσεων, συνολικού ύψους έως 1 δισ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις θα επιλεγούν με την εφαρμογή ενός ειδικού αλγόριθμου, όπου βασικό κριτήριο θα είναι η πτώση τζίρου, ενώ τα ποσά της «επιστρεπτέας προκαταβολής» θα πιστωθούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέσα στον Μάιο. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να επαναλάβει το μέτρο τον Ιούνιο δίνοντας άλλο 1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή πλειστηριασμοί και εξωδικαστικός
Η κυβερνητική πλευρά αναμένεται είναι για άλλη μια φορά… αυστηρή απέναντι στους servicers, ζητώντας ακόμα περισσότερες ρυθμίσεις, και προς τις τράπεζες ώστε να διοχετεύσουν ακόμα περισσότερα δάνεια στις...
Στη Βουλή πλειστηριασμοί και εξωδικαστικός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρύπα» σε πλειστηριασμούς από τις εταιρείες διαχείρισης
Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες να ακυρώσουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης αναγκάζει την κυβέρνηση να νομοθετήσει για να καλύψει το κενό του νόμου του 2015 και...
«Τρύπα» σε πλειστηριασμούς από τις εταιρείες διαχείρισης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε 60 άτοκες η επιστροφή των δανείων από τις επιστρεπτέες προκαταβολές
Έφτασε η ώρα του λογαριασμού για τα ποσά των δανείων που θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης μέσω των επτά κύκλων της...
Σε 60 άτοκες η επιστροφή των δανείων από τις επιστρεπτέες προκαταβολές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προειδοποίηση από τους θεσμούς για 45.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη
Κίτρινη κάρτα αναμένεται να δώσουν οι θεσμοί για τις περίπου 45.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν εκκρεμείς για αρκετούς μήνες ακόμα.
Προειδοποίηση από τους θεσμούς για 45.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταμείο Ανάκαμψης: Δίνουν την πρώτη δόση για να αποφύγουν ένα ελληνικό δράμα;
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ρεπορτάζ του Euractiv σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε. έχει βγάλει «κίτρινες κάρτες» στην Ελλάδα, αλλά θα εγκρίνει την εκταμίευση της πρώτης δόσης για να μην τεθεί εν αμφιβόλω το Ταμείο...
Ταμείο Ανάκαμψης: Δίνουν την πρώτη δόση για να αποφύγουν ένα ελληνικό δράμα;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
Η κατ’ αρχήν συμφωνία υπουργείου Οικονομικών με τράπεζες και servicers προβλέπει κρατική επιδότηση κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου δηλαδή μέχρι τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης...
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας