• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.4°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 10.9°C / 13.3°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.9°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.7°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.1°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.7°C
  0 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.0°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.5°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  85%
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε καραντίνα οι πλειστηριασμοί

 • A-
 • A+
Τα «αγκάθια» της 6ης αξιολόγησης που ξεκινά στις 23 του μήνα ● Μετά την κατηγορηματική άρνηση των δανειστών για παράταση της προστασίας έως το τέλος του έτους και την προειδοποίηση να αποφύγει «μονομερή ενέργεια», η κυβέρνηση αντιπροτείνει πάγωμα πλειστηριασμών όσο διαρκεί η κρίση.

Λύση στο παρά ένα για την προστασία της κύριας κατοικίας αναζητεί η κυβέρνηση ενόψει της 6ης αξιολόγησης που αναμένεται να ξεκινήσει (με τηλεδιάσκεψη) στις 23 Απριλίου, αλλά σε πιο χαλαρούς όρους λόγω των ακραίων καταστάσεων που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός στην οικονομία της ευρωζώνης και την ελληνική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερή παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος που λήγει στο τέλος Απριλίου, απειλώντας με μπλόκο την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 644 εκατ. ευρώ που διακρατούν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Οι προειδοποιήσεις των δανειστών προοιωνίζονται μια δύσκολη διαπραγμάτευση, με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι τελικά οι θεσμοί θα βάλουν νερό στο κρασί τους και θα δεχτούν ολιγόμηνη παράταση στην προστασία.

Ωστόσο, σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι στους σχεδιασμούς τους η ρήξη, καθώς όπως λένε κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αλυσιδωτές παρενέργειες στις διαπραγματεύσεις και για την επόμενη μέρα και θα στερούσε από το Δημόσιο μια πολύτιμη ανάσα ρευστότητας.

Μετά το ναυάγιο των πρώτων τηλεδιασκέψεων με τα τεχνικά κλιμάκια, που εμφανίστηκαν κατηγορηματικά αντίθετα σε οποιαδήποτε οριζόντια παράταση του καθεστώτος προστασίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων με μια νέα πρόταση που προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Η αρχική πρόταση προέβλεπε παράταση έως το τέλος του έτους.

Αδυναμία

Το βασικό επιχείρημα που θα προβάλει η κυβέρνηση είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις έχουν δεχτεί από τον κορονοϊό συντριπτικό πλήγμα στα εισοδήματα και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις και ότι δεν μπορεί σε αυτήν τη φάση να μιλάμε για διατήρηση της «κουλτούρας πληρωμών». Μάλιστα θα βάλουν στο τραπέζι στοιχεία που αποδεικνύουν τη δραματική αλλαγή του οικονομικού προφίλ επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών και την ταμειακή τους ασφυξία.

Ακόμη ένα επιχείρημα θα είναι και η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών για παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας για μερικούς μήνες, προκειμένου να μπει φρένο σε μια νέα γενιά «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και να μην κινδυνεύσουν άδικα με πλειστηριασμούς όσοι πραγματικά υποφέρουν.

Ολα πάντως είναι ανοιχτά και ουδείς μπορεί να προδικάσει την έκβαση των διαπραγματεύσεων για ένα θέμα που όχι μόνο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της 6ης αξιολόγησης, αλλά λόγω των ανατροπών από την πανδημία πιθανότατα θα τη μονοπωλήσει ως βασικό προαπαιτούμενο για την επιτυχή ολοκλήρωσή της.

Σχετικά με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τους ιδιώτες, οι δανειστές δεν το συνδέουν αναγκαστικά με το καθεστώς για την πρώτη κατοικία και δεν εμμένουν στο αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Οι τηλεδιασκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών είναι συνεχείς και κυλιόμενες, με στόχο να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσοχή των δανειστών πέραν της πρώτης κατοικίας εστιάζεται και στις κινήσεις των τραπεζών στο μέτωπο της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και του σχεδίου δράσης τους μετά τη χαλάρωση των όρων από τις εποπτικές αρχές. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η εφαρμογή του «Ηρακλή» για τη μείωση του στοκ των «κόκκινων» δανείων.

Την ίδια ώρα οι θεσμοί εκφράζουν ανησυχία και προβληματισμό για τις επιπτώσεις της κρίσης στον προϋπολογισμό και κυρίως στη διαχειρισιμότητα του χρέους και ζητούν αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των εσόδων και των δαπανών και για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης ως προς τη στήριξη της οικονομίας που θα επηρεάσουν το ύψος του λογαριασμού.

Πάντως, εκτός ατζέντας της νέας αξιολόγησης τίθενται πλέον η ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές και η ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα καθώς και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

■ Αγνωστο παραμένει αν θα τεθούν στο τραπέζι τα τρία βασικά προαπαιτούμενα που προέβλεπε η αρχική συμφωνία και αφορούν την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων που σχετίζονται με τη ΔΕΗ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, με έμφαση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τη ΔΕΠΑ, το Ελληνικό και την Εγνατία και την πρόοδο στο σύστημα προμηθειών στην Υγεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πόρτα» θεσμών στην παράταση προστασίας της α' κατοικίας
Μπροστά σε ένα τείχος άρνησης των θεσμών βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
«Πόρτα» θεσμών στην παράταση προστασίας της α' κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία για το κλείσιμο της 5ης αξιολόγησης
Οι δανειστές θέτουν τη μείωση των κόκκινων δανείων, που συνδέεται με τους πλειστηριασμούς, ως προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι τράπεζες και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Αισιοδοξία για το κλείσιμο της 5ης αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόβοι για πλειστηριασμούς και εξώσεις μετά τον Απρίλιο
Η δέσμευση της κυβέρνησης για το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την 30ή Απριλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, φαίνεται ότι είναι υπεραρκετή για τους...
Φόβοι για πλειστηριασμούς και εξώσεις μετά τον Απρίλιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμιά παράταση στην προστασία της Α΄ κατοικίας
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία σκέψη για παράταση του πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας έστειλαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην κυβέρνηση, μέσω των τραπεζών.
Καμιά παράταση στην προστασία της Α΄ κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι στόχοι της αξιολόγησης και τα δάνεια με εγγύηση
«Αγκάθια» είναι το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι νέες ασφαλιστικές διατάξεις και οι παλαιές εγγυήσεις του Δημοσίου σε δάνεια που έχουν «σκάσει»
Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι στόχοι της αξιολόγησης και τα δάνεια με εγγύηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν οι επαφές με τους θεσμούς για τη γ' μεταμνημονιακή αξιολόγηση
Από σήμερα μέχρι την Τετάρτη θα διαρκέσουν οι συνομιλίες των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, για την τρίτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
Ξεκινούν οι επαφές με τους θεσμούς για τη γ' μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας