Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποιοι δικαιούνται το επίδομα τηλεκατάρτισης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα τηλεκατάρτισης

  • A-
  • A+
Το συνολικό ποσό για το πρόγραμμα, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, θα ξεπεράσει τα 190 εκατ. ευρώ και από το ποσό αυτό εκτιμάται ότι τα 110 εκατ. θα πάνε ως επιδότηση στους δικαιούχους επιστήμονες, ενώ τα υπόλοιπα θα καταλήξουν στους παρόχους της τηλεκατάρτισης.

Πάνω από 180.000 επιστήμονες των έξι κλάδων που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης για τις επιπτώσεις της πανδημίας μέσω τηλεκατάρτισης για την οποία θα επιδοτηθούν με 600 ευρώ μπορούν από σήμερα και μέχρι τις 20 Απριλίου να υποβάλουν αιτήσεις για την ένταξή τους στο σχετικό πρόγραμμα.

Οι έξι κατηγορίες επιστημόνων είναι:

  1. δικηγόροι (ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί και ασκούμενοι), συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές,
  2. μηχανικοί κάθε ειδικότητας,
  3. οικονομολόγοι και λογιστές,
  4. εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων,
  5. γιατροί όλων των ειδικοτήτων, και
  6. ερευνητές κάθε ερευνητικού κλάδου.

Ενημέρωση για το πρόγραμμα, τους όρους και θέματα που τυχόν προκύψουν κατά την υλοποίησή του μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν μέσα από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», στην ιστοσελίδα https://elearning.yeka.gr. Εκεί, εκτός από τους ωφελούμενους, μπορούν να αναζητήσουν πληροφόρηση και οι πάροχοι της τηλεκατάρτισης, δηλαδή όλα τα αδειοδοτημένα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) επιπέδου 1 και 2.

Υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό για το πρόγραμμα, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, θα ξεπεράσει τα 190 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό εκτιμάται ότι τα 110 εκατ. θα πάνε ως επιδότηση στους δικαιούχους επιστήμονες, ενώ τα υπόλοιπα θα καταλήξουν στους παρόχους της τηλεκατάρτισης, δηλαδή τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης που με τη σειρά τους αναθέτουν το έργο της τηλεκατάρτισης στα γνωστά ΚΕΚ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με το σύστημα της επιταγής κατάρτισης, που περιλαμβάνει παρακολούθηση προγράμματος 100 διδακτικών ωρών και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από ειδικά διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης.

Οι δικαιούχοι θα πάρουν επίδομα 600 ευρώ το οποίο είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Τα 400 ευρώ, με την ενεργοποίηση της επιταγής, θα καταβάλλονται από τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου και μετά, ενώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα καταβάλλονται τα 200 ευρώ.

Οι επιστήμονες-δικαιούχοι θα επιλέξουν ένα από τα 10 προσφερόμενα αντικείμενα κατάρτισης, τα οποία είναι:

■ Προστασία προσωπικών δεδομένων

■ Δημόσιοι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί

■ Ηλεκτρονικό εμπόριο-Ηλεκτρονικές συναλλαγές, με σύγχρονα λογισμικά και εργαλεία

■ Βασικές ψηφιακές δεξιότητες σε λογισμικά τής πλέον πρόσφατης έκδοσης

■ Σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές/Ψηφιακή υπογραφή-Ψηφιακά πιστοποιητικά-Ψηφιακή ανταπόκριση με το Δημόσιο/Τηλεργασία και τηλεδιάσκεψη

■ Τεχνικός προγραμματισμού έξυπνων κτιρίων (Smart Buildings)

■ Διαχείριση έργων (Financial Spreadsheets/Xρηματοοικονομική χρήση/Πρακτικές DEVOPS) και διαδικτυακή συνεργασία

■ Σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές σε ψηφιακό περιβάλλον

■ Μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων που σχετίζονται με χώρους παροχής φροντίδας υγείας

■ Χρήση τεχνικών και εργαλείων προώθησης μέσα από τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης με σύγχρονα εργαλεία και mobile εφαρμογές.

Eργαζόμενοι σε επίσχεση και ξεναγοί θα ενταχθούν στα έκτακτα μέτρα

Και ο κλάδος των επαγγελματιών ξεναγών θα ενταχθεί στη δέσμη μέτρων για την υποστήριξη των εργαζομένων που υφίστανται σοβαρές συνέπειες λόγω COVID-19. Σχετικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν σε εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. Το εύρος των μέτρων μελετά το υπουργείο Εργασίας, αφού κατατεθούν από την Ομοσπονδία τα κριτήρια βάσει των οποίων θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους ξεναγούς.

Εν αναμονή ακόμη μιας υπουργικής απόφασης του υπουργείου Εργασίας με την οποία θα θεσπίζονται αυξημένα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να παρανομούν απασχολώντας εργαζόμενους που έχουν θέσει ήδη σε αναστολή σύμβασης. Επίσης θα ρυθμιστεί η επίλυση του μείζονος προβλήματος που αντιμετωπίζουν όσοι εργαζόμενοι είναι σε επίσχεση και δεν μπορούν να τεθούν σε κατάσταση αναστολής σύμβασης από τη νέα επιχείρηση στην οποία επίσης απασχολούνται.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωσαν την «Εφ.Συν.» ότι το πρόβλημα με τους εργαζόμενους που είναι σε επίσχεση θα επιλυθεί σύντομα. Πάντως προβλήματα αρχίζουν να παρουσιάζονται και με τον τρόπο που προσμετράται η ειδική άδεια. Ηδη σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στο kepea.gr της ΓΣΕΕ, σε ορισμένους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και ο ΟΛΠ, σε εργαζόμενους που επιστρέφουν στην εργασία χωρίς να έχουν ολοκληρώσει το 4ήμερο της ειδικής άδειας αφαιρούν ημέρες κανονικής άδειας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απαγόρευση απολύσεων ζητά η ΓΣΕΕ από τον Γ. Βρούτση
Με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας η ΓΣΕΕ απαιτεί να προωθηθούν και να ψηφιστούν άμεσα μέτρα κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και καταχρηστικών συμπεριφορών.
Απαγόρευση απολύσεων ζητά η ΓΣΕΕ από τον Γ. Βρούτση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενωμένοι Εργαζόμενοι: Να ενταχθούν στο SURE οι μερικώς απασχολούμενοι
Τον κίνδυνο να απολυθούν ή να αναγκαστούν σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές μισθών οι εργαζόμενοι που έχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και δεν προβλέπεται ειδική επιδότηση από το πρόγραμμα SURE, επισημαίνει η...
Ενωμένοι Εργαζόμενοι: Να ενταχθούν στο SURE οι μερικώς απασχολούμενοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κραυγή αγωνίας από ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»
Για πλήρη επισφάλεια στην αγορά εργασίας έκανε λόγο η ΓΣΕΕ, κατά την ακρόαση φορέων της οικονομίας στη Βουλή, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ προανήγγειλε κύμα απολύσεων, λόγω ανασφάλειας στις επιχειρήσεις
Κραυγή αγωνίας από ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο τοπίο φτωχοποίησης για τη διατήρηση της... μισής εργασίας
Ολη η χώρα σε μια προσωρινή αγορά μερικής απασχόλησης. Σε αυτό το νέο τοπίο ενδέχεται να οδηγήσει η δυνατότητα μαζικών μετατροπών της πλήρους απασχόλησης σε μερική απασχόληση, σε όλη τη χώρα, εφόσον οι...
Νέο τοπίο φτωχοποίησης για τη διατήρηση της... μισής εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δώδεκα μικρά φορολογικά σωσίβια μέχρι τον Οκτώβριο για ένα μεγάλο... ναυάγιο
Τα μέτρα δεν διασφαλίζουν τη σωτηρία των μικρών, πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων τους που το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στη δίνη του κυκλώνα.
Δώδεκα μικρά φορολογικά σωσίβια μέχρι τον Οκτώβριο για ένα μεγάλο... ναυάγιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επανεκκίνηση με «καύσιμο» εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Μέτρα ελαστικοποίησης της εργασίας, «διευκολύνσεις» προς μεγάλες επιχειρήσεις και θολά σημεία στον τουρισμό περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο.
Επανεκκίνηση με «καύσιμο» εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας