Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κλειδί» για τα δάνεια η μείωση τζίρου

Μόνο τα καταστήματα που έκλεισαν μέσα στον Μάρτιο είναι πιθανό να έχουν στοιχεία που θα δείχνουν μείωση τζίρου

EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κλειδί» για τα δάνεια η μείωση τζίρου

  • A-
  • A+

Οι επιχειρήσεις πρέπει να αποδυθούν σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου, ώστε να προλάβουν έως την Παρασκευή 10 Απριλίου να καταθέσουν τα οικονομικά τους στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο και τα αντίστοιχα από Απρίλιο 2019 μέχρι Δεκέμβριο 2019

Πυρά δέχεται το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής με το ποσό του 1 δισ. ευρώ που δίνεται συνολικά για τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από τον κορονοϊό.

Συνδικαλιστικοί φορείς και οργανώσεις κατηγορούν την κυβέρνηση ότι, την κρίσιμη αυτή στιγμή που η ελληνική οικονομία πνέει τα λοίσθια, η ίδια παίζει με την αγωνία των επιχειρήσεων για επιβίωση, αφού οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση τους κόβει την πρόσβαση στον κρατικό δανεισμό. Από την άλλη, όλες οι εταιρείες θα πρέπει να αποδυθούν σε ένα πραγματικό αγώνα δρόμου ώστε να προλάβουν να καταθέσουν τα οικονομικά τους στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο, και τα αντίστοιχα από Απρίλιο 2019 μέχρι Δεκέμβριο 2019, έως την Παρασκευή 10 Απριλίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υπαγωγή στο μέτρο.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό δεν μπορούν αυτό να το αποτυπώσουν στα οικονομικά στοιχεία του Μαρτίου, ενώ στις περισσότερες που έχουν κατεβάσει ρολά ή έχουν κλείσει με κρατική εντολή τα λογιστήρια δεν λειτουργούν.

Αλλά, και πάλι, όσες εταιρείες είναι ανοικτές δεν δουλεύουν με τους κανονικούς ρυθμούς και επί της ουσίας υπολειτουργούν μέσα στην πανδημική κρίση. Επομένως, λόγω των δύσκολων αυτών συνθηκών, η συγκέντρωση των απαραίτητων τιμολογίων, λογαριασμών, αποδείξεων και των φορολογικών στοιχείων, κυρίως για τον ΦΠΑ και τη μισθοδοσία του προσωπικού και η υποβολή τους στην πλατφόρμα του TAXIS μαζί με την αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή απαιτεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αλλωστε, σύμφωνα με τους λογιστές-φοροτέχνες «δεν έχουν σταλεί φορολογικές δηλώσεις για το φορολογικό έτος 2019, ούτε περιοδική δήλωση ΦΠΑ για τον μήνα Μάρτιο (τον τελευταίο μήνα δηλαδή του α΄ τριμήνου του 2020), οπότε είναι αδύνατον να αποστείλουν δηλώσεις ΦΠΑ σε 4 μόλις ημέρες. Εν κατακλείδι μόνο τα καταστήματα που έκλεισαν μέσα στο Μάρτιο είναι πιθανό να έχουν στοιχεία που θα δείχνουν μείωση τζίρου σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport» που έχει ανοίξει στο TAXIS. Μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου προβλέπεται η χορήγηση φθηνών δανείων μέχρι του ποσού του 1 δισ. ευρώ. Είναι ένα ειδικό δάνειο από το κράτος που θα έχει χαμηλό επιτόκιο, πενταετή περίοδο αποπληρωμής και έναν χρόνο περίοδο χάριτος. Επίσης είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο.

Για την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αποτελεί προϋπόθεση η υπαγωγή της επιχείρησης σε κάποιον από τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που περιλαμβάνονται στις εκάστοτε εκδιδόμενες υπουργικές αποφάσεις για την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και τη χορήγηση κάθε είδους ενισχύσεων προς πληττόμενες επιχειρήσεις λόγω του κορονοϊού. Μολονότι δεν ισχύουν οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποστείλει στην διεύθυνση ανταγωνισμού της Ε.Ε. τη λίστα με τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου.

Με νεότερες διευκρινίσεις σχετικά με το μέτρο, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που δύνανται να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος πρέπει να έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  1. Να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως πεντακόσιους (500) εργαζόμενους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού.
  2. Να είναι επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
  3. Να είναι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα γίνουν οι διορθώσεις για το επίδομα των 800 ευρώ
Το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα εγκύκλιο, η οποία καθορίζει το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή δηλώσεων και διορθώσεων των ηλεκτρονικών εντύπων εργοδοτών - εργαζομένων καθώς και των καταβολών...
Πώς θα γίνουν οι διορθώσεις για το επίδομα των 800 ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές μέχρι τις 7 Ιουνίου
Συνεχίζεται να βρίσκεται σε ισχύ η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.
Ποιες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές μέχρι τις 7 Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επανεκκίνηση για ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις και κολυμβητήρια από Δευτέρα
Ακόμη μια ομάδα επιχειρήσεων θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από την 1η Ιουνίου, καθώς περνάμε στην επόμενη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων. Επίσης, τίθενται σε ισχύ και έως τις 31 Οκτωβρίου οι νέες τιμές...
Επανεκκίνηση για ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις και κολυμβητήρια από Δευτέρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενωμένοι Εργαζόμενοι: Να ενταχθούν στο SURE οι μερικώς απασχολούμενοι
Τον κίνδυνο να απολυθούν ή να αναγκαστούν σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές μισθών οι εργαζόμενοι που έχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και δεν προβλέπεται ειδική επιδότηση από το πρόγραμμα SURE, επισημαίνει η...
Ενωμένοι Εργαζόμενοι: Να ενταχθούν στο SURE οι μερικώς απασχολούμενοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κραυγή αγωνίας από ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»
Για πλήρη επισφάλεια στην αγορά εργασίας έκανε λόγο η ΓΣΕΕ, κατά την ακρόαση φορέων της οικονομίας στη Βουλή, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ προανήγγειλε κύμα απολύσεων, λόγω ανασφάλειας στις επιχειρήσεις
Κραυγή αγωνίας από ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας