Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε τρία κύματα η καταβολή των 800 ευρώ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε τρία κύματα η καταβολή των 800 ευρώ

  • A-
  • A+
Πάνω από 500.000 επιχειρήσεις για 780.000 εργαζόμενους είχαν υποβάλει δηλώσεις μέχρι χθες το απόγευμα ● Τουλάχιστον 250.000 υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων ● Σε νευρική κρίση οι λογιστές με τα προβλήματα του ΕΡΓΑΝΗ.

Με τα επιδόματα των 800 ευρώ, η καταβολή των οποίων αναμένεται να γίνει σε τρία κύματα, ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, καλούνται να αντέξουν μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τις νέες δηλώσεις των συναρμόδιων υπουργών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προθεσμιών και καταβολών, που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, οι εργαζόμενοι σε αναστολή και οι δικαιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα υποβάλουν τις δηλώσεις στην πλατφόρμα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα πληρωθούν το επίδομα μεταξύ 14 και 15 του μηνός. Οσοι υποβάλουν τις δηλώσεις από 11 μέχρι 20 Απρίλη θα πληρωθούν 25-26 του μηνός, ενώ όσοι υποβάλουν τις δηλώσεις στο τρίτο κύμα, από 21 έως 30 Απριλίου, θα δουν το επίδομα στους λογαριασμούς τους 5-7 Μαΐου.

Δεδομένου ότι η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ αντιστοιχεί σε «αμοιβή» 45 ημερών για συμβάσεις που έχουν ανασταλεί συνάγεται ότι για όλους όσων οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν τεθεί σε αναστολή, από την πρώτη ημέρα ισχύος η μηνιαία απολαβή ισούται περίπου με 533 ευρώ, καθαρά, ανεξάρτητα από το εάν κάποιες επιχειρήσεις είτε συμπληρώνουν με δικές τους δαπάνες το ποσόν είτε κάνουν χρήση του 10% τηλεργασίας.

«Το πακέτο μέτρων είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε και τον Μάιο και τον Ιούνιο χωρίς να υπάρχουν ταμειακά προβλήματα» διευκρίνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων.

Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση φέρεται να μελετά την καταβολή βοηθήματος για τους μακροχρόνια ανέργους που δεν θα επιλεγούν στο νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 4μηνης διάρκειας, ενώ αναζητεί και τρόπο ένταξης σε βοηθήματα οικονομικού χαρακτήρα των μακροχρόνια ανέργων, τμήματος των αδήλωτων και αφανών εργαζομένων, που απασχολούνται με εργόσημο και με συμβάσεις έργου. Επί του παρόντος, η μόνη διαβεβαίωση που έχει δοθεί είναι από τον υπουργό Εργασίας με tweet για τρεις φάσεις στην καταβολή της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ. Ο υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης προανήγγειλε ότι σύντομα θα αναρτηθεί η σχετική εγκύκλιος, παραθέτοντας και το διάγραμμα «για τη διευκόλυνση των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των λογιστών» στο οποίο αναγράφονται οι ημερομηνίες για τα εξής:

  • α. την υποβολή εντύπων επιχειρήσεων & εργαζομένων με βάση τον ΑΦΜ
  • β. το χρονικό διάστημα διορθώσεων και
  • γ. τους χρόνους καταβολής των 800 ευρώ (σε τρία χρονικά παράθυρα).

Αύριο υποβάλλουν αίτηση όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 7.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί εργαζόμενοι, καθώς και οι λογιστές που προσπαθούν να ενταχθούν στην ΕΡΓΑΝΗ. Μέχρι χθες το απόγευμα στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είχαν υποβληθεί 500.600 αιτήσεις επιχειρήσεων για 780.145 εργαζόμενους, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας support employees είχαν υποβληθεί 234.000 δηλώσεις εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 6, ώστε να πληρωθούν από τις 15 έως τις 17 Απριλίου.

«Δεν υπάρχει πρόβλεψη με ποιον τρόπο δηλώνεται η περίπτωση ασθένειας λογιστή από τον κορονοϊό, εκτός αν υπάρχει γνωμάτευση από τον ΕΟΔΥ ότι οι λογιστές έχουν αντισώματα και δεν προσβάλλονται από τον ιό» επισημαίνει με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς ο σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών του νομού Αρκαδίας.

Και συνεχίζουν: «Πώς ακριβώς αντιλαμβάνεστε το “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ” για τους λογιστές; Να έρχονται σε επαφή με όσον το δυνατό περισσότερο κόσμο για “καλλίτερα” αποτελέσματα;», αναρωτιούνται καλώντας τους συναδέλφους τους σε αποχή «από την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” μέχρι τη λύση των προβλημάτων».

Μέχρι αύριο τα αιτήματα για επιταγές

Παρά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, οι διευθύνσεις πληροφορικής των τραπεζών έκαναν αγώνα δρόμου ώστε να προετοιμάσουν τα συστήματά τους προκειμένου να υποβάλλονται και ηλεκτρονικά τα αιτήματα των πελατών τους για παράταση της πληρωμής των επιταγών τους για 75 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσής τους. Η προθεσμία υποβολής των αιτημάτων λήγει τα μεσάνυχτα της Τρίτης 7 Απριλίου. Εάν η επιχείρηση συμπεριληφθεί στους προστατευόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας εντός Απριλίου 2020 θα ισχύσει η ίδια ανωτέρω διαδικασία δήλωσης των αξιογράφων εντός έξι εργάσιμων ημερών από την υπαγωγή.

Στη Eurobank, η εφαρμογή e-banking είναι διαθέσιμη από το βράδυ της Παρασκευής (3/4) και το πρώτο 24ωρο περίπου 200 πελάτες «ρύθμισαν» επιταγές άνω των 6 εκατ. ευρώ. Ενεργοποιημένες είναι και οι αντίστοιχες εφαρμογές internet banking της Εθνικής και myΑlpha Web της Αlpha Bank, ενώ σήμερα ενεργοποιείται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής και στην Τράπεζα Πειραιώς μέσω winbank.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κραυγή αγωνίας από ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»
Για πλήρη επισφάλεια στην αγορά εργασίας έκανε λόγο η ΓΣΕΕ, κατά την ακρόαση φορέων της οικονομίας στη Βουλή, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ προανήγγειλε κύμα απολύσεων, λόγω ανασφάλειας στις επιχειρήσεις
Κραυγή αγωνίας από ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κουρεμένο» και για... λίγους το δεύτερο κύμα στήριξης
533 ευρώ θα εισπράξουν για τον Μάιο οι εν αναστολή εργαζόμενοι κλειστών επιχειρήσεων και από τον Ιούνιο, τα... κεφάλια μέσα • Τι θα γίνει με τα στεγαστικά δάνεια
«Κουρεμένο» και για... λίγους το δεύτερο κύμα στήριξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 200.000 οι επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας
Το Νότιο Αιγαίο είναι η περιφέρεια με τις περισσότερες επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας, με εκπαίδευση, τουρισμός, εστίαση, αθλητικές δραστηριότητες και ψυχαγωγία να είναι οι κλάδοι που πλήττονται πιο...
Πάνω από 200.000 οι επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τις 24/4 οι αιτήσεις για το 800άρι στις επιχειρήσεις με έως 20 υπαλλήλους
Αμέσως μετά το Πάσχα θα ψηφιστεί η τροπολογία που αλλάζει το όριο για το επίδομα των 800 ευρώ, δίνοντας δικαίωμα στην ενίσχυση και σε επιχειρήσεις με έως και 20 εργαζομένους.
Από τις 24/4 οι αιτήσεις για το 800άρι στις επιχειρήσεις με έως 20 υπαλλήλους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ