Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το γινάτι της Δόμνας για το Κέντρο Αλληλεγγύης

Στην πρόσφατη αιφνιδιαστική επίσκεψή της στο ΕΚΚΑ η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, απόντος του προέδρου, ζήτησε από το σωματείο να πάψει την υποστήριξη στο πρόσωπό του

EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το γινάτι της Δόμνας για το Κέντρο Αλληλεγγύης

  • A-
  • A+
Η συνεχής σύγκρουση της αρμόδιας υφυπουργού με τον επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στον οποίο συνεχίζει να επιρρίπτει τις ευθύνες για την καθυστέρηση, την ίδια στιγμή που το Κέντρο παραμένει χωρίς υπαλλήλους σε βασικούς τομείς του, προκαλεί αδιέξοδο.

Ευθύνες στο υπουργείο Εργασίας επιρρίπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία επιτροπείας των ανήλικων προσφύγων. Ως εκ τούτου αναβάλλει την έγκριση της απόφασής της για την ανάθεση της επιτροπείας σε ΜΚΟ στο πλαίσιο ενός μεταβατικού σταδίου.

Η πληροφορία επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, κι αυτό που πολλοί γνωρίζουν στον 8ο όροφο του υπουργείου Εργασίας, αλλά ουδείς τολμά να παραδεχτεί δημοσίως: Η συνεχής σύγκρουση της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου με τον επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), Βαλάντη Παπαθανασίου, στον οποίο συνεχίζει να επιρρίπτει τις ευθύνες για την καθυστέρηση, την ίδια στιγμή που το Κέντρο παραμένει χωρίς υπαλλήλους σε βασικούς τομείς του (το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσης λειτουργεί με 1 υπάλληλο!) προκαλεί αδιέξοδο.

Εξιλαστήριο

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία προκήρυξη για υπαλλήλους σε τομείς Πρόνοιας, το ΕΚΚΑ εξαιρέθηκε από την τοποθέτηση προσωπικού. Γεγονός το οποίο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένους παράγοντες, βοηθά στην προετοιμασία του εξιλαστήριου θύματος για τις καθυστερήσεις σε αυτά που έχει αναλάβει η υφυπουργός αναφορικά με την επιτροπεία των προσφυγόπουλων.

Πρόκειται για εκτίμηση η οποία προέρχεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έκρυψαν την έκπληξή τους όταν, στην πρόσφατη αιφνιδιαστική επίσκεψη της κ. Μιχαηλίδου, απόντος του προέδρου, ζήτησε από το σωματείο να πάψει την υποστήριξη στο πρόσωπό του. Τι συμβαίνει; Μήπως, εν τέλει, ο πρόεδρος και το ΕΚΚΑ πληρώνουν τον θυμό, το γινάτι της υφυπουργού, γιατί δεν επελέγη άνθρωπος της αρεσκείας της στη συγκεκριμένη θέση; Κι αν ο επικεφαλής του ΕΚΚΑ αποτελεί πρόβλημα γιατί δεν τον αποπέμπει η κ. Μιχαηλίδου;

Ο κ. Παπαθανασίου ήταν αναπληρωτής διοικητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας όταν δέχτηκε την πρόταση να αναλάβει το τιμόνι του ΕΚΚΑ. Η ανάδειξή του ήταν μια θετική έκπληξη. «Νομίσαμε ότι η επιλογή ενός ανθρώπου που είχε τοποθετηθεί σε επιτελική θέση από την προηγούμενη κυβέρνηση κάτι θετικό σημαίνει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάτι αλλάζει».

Το συννεφάκι άρχισε να διαλύεται ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα. Ανθρωποι που ήταν μπροστά σε τηλεφωνικές συνομιλίες γνωρίζουν πολλούς από τους χαρακτηρισμούς που με μεγάλη ευκολία και σε κάθε ευκαιρία εκτόξευε η υφυπουργός, επιχειρώντας να μειώσει τον επικεφαλής του Κέντρου, χαρακτηρισμοί που δεν συνάδουν με το ευπρεπές προφίλ που έχει η δημόσια εικόνα της.

Κι όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, ο ίδιος δήλωσε την παραίτησή του. Ηταν οι μέρες των μεγάλων πιέσεων για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και την ανάθεση, σε ένα μεταβατικό στάδιο, της επιτροπείας τους. Η επιμονή του κ. Παπαθανασίου να ενημερωθεί και η ΕΑΑΔΗΣΥ, ως όφειλε εκ του νόμου, φέρεται να ήταν η καθοριστική αφορμή. Την υπεράσπιση του προέδρου ανέλαβαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του Κέντρου με έγγραφο που κοινοποίησαν στο υπουργείο, ζητώντας να μη φύγει.

Υστερα από αυτό, το χάσμα βάθυνε. Η κ. Μιχαηλίδου τον αγνοεί συστηματικά. Τον αφήνει να περιμένει έξω από το γραφείο της, ενώ δέχεται να συνομιλήσει μόνο με τη συνεργάτιδά τους. «Μπορείτε να ζητήσετε την παραίτησή μου και θα φύγω αμέσως» αντιτείνει ο κ. Παπαθανάσης στις νέες προσβολές που εκτοξεύει. Προσβολές οι οποίες ακούγονται ακόμη πιο άσχημα μέσα από τη λαθεμένη χρήση της ελληνικής γλώσσας: «Μπορώ να σας ξυρίσω» του λέει, αντί του «μπορώ να σας καρατομήσω!»

Κανείς δεν περισσεύει

Ομως, γιατί θα έπρεπε να μας απασχολεί το γινάτι μιας υφυπουργού σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες; Διότι στη μάχη που δίνουν όλοι οι φορείς πρόνοιας και προστασίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο τίποτε και κανένας δεν περισσεύει.

Το ΕΚΚΑ, εκτός των άλλων, διαχειρίζεται και τέσσερις ξενώνες –καταφύγια κακοποιημένων γυναικών και θυμάτων trafficking. Ποιος τολμά να παίζει με αυτά... για ένα γινάτι;

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαγές στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
Εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα γέννας και καλύτερη «στοχοθέτηση» του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης προανήγγειλε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα...
Αλλαγές στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Επίδομα Στέγασης
Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορονοϊού, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι δίνεται παράταση στην ισχύ των αιτήσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το...
Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Επίδομα Στέγασης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι προβλέπει η ΠΝΠ για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων λόγω πανδημίας
Μια σειρά από επιπλέον μέτρα αλλά και παράταση μέτρων για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων λόγω πανδημίας περιέχει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας.
Τι προβλέπει η ΠΝΠ για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων λόγω πανδημίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 31 Μαρτίου η καταβολή του επιδόματος γέννησης
Πηγές του γραφείου της υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, διαβεβαιώνουν πως θα γίνει κανονικά η καταβολή παρά τις έκτακτες συνθήκες.
Στις 31 Μαρτίου η καταβολή του επιδόματος γέννησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης
Παρ' όλο που αιχμή του νομοσχεδίου είναι η χορήγηση επιδόματος γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, έντονο προβληματισμό προκάλεσαν οι διατάξεις για τις περικοπές των επιδομάτων και τη σύνδεση του ΚΕΑ με τη φοίτηση.
Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πρεμιέρα» στην ημιαυτόνομη διαβίωση για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες
Το πράσινο φως για τη μετάβαση από ένα πιλοτικό πρόγραμμα προς ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο φιλοξενίας και φροντίδας άναψε η Υπουργική Απόφαση της Δόμνας Μιχαηλίδου ● Σταγόνα στον ωκεανό τα χρηματοδοτούμενα...
«Πρεμιέρα» στην ημιαυτόνομη διαβίωση για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ