• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 22.4°C
  3 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 19.4°C
  0 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.9°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 18.5°C
  3 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 19.0°C
  0 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.4°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.6°C / 21.8°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 24.2°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 19.6°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  77%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 20.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.8°C / 24.3°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.6°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 17.7°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  0 BF
  91%

«Θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση, η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη» δηλώνει ο Υπ.Οικ.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Γ. Βαρουφάκης: «Η Ευρώπη ξέρει να παράγει τις συμφωνίες την κατάλληλη στιγμή»

 • A-
 • A+

Αισιόδοξος για συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των «θεσμών» εμφανίσθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά το τέλος της ομιλίας του στο 20o Banking Forum. Προέβλεψε πως η λύση δεν θα έρθει στο Eurogroup της Παρασκευής και επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν βάζει την επόμενη δόση πάνω από όλα.

Σε ερώτηση για το πότε θα επέλθει η συμφωνία, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Η συμφωνία θα επέλθει, θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση, η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη. Το παραδέχονται και οι θεσμοί πλέον. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά την Παρασκευή θα υπάρξει λύση γιατί αυτό το Eurogroup είναι και λίγο εθιμοτυπικό, θα διαρκέσει δύο με δυόμιση ώρες. Κανένα Eurogroup δεν αποφασίζει κάτι σημαντικό εντός τόσο σύντομου χρονικού διαστήματος. Νομίζω, όμως, ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη διευθέτηση της διαπραγμάτευσης, της κρίσης και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του νέου αναπτυξιακού προγράμματος».

«Δεν βάζει την επόμενη δόση πάνω από όλα»

Απαντώντας στο ερώτημα για το πότε περιμένουμε την εκταμίευση των χρημάτων, ο κ. Βαρουφάκης είπε με νόημα: «Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση δεν βάζει την επόμενη δόση πάνω από όλα. Αυτό που βάζουμε πάνω από όλα είναι το να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία πραγματικά να σταθεροποιεί την οικονομία μία και καλή και να δίνει το έναυσμα για  την αναπτυξιακή πορεία. Γνωρίζετε ότι τόσο οι εταίροι μας, οι θεσμοί, όσο και εμείς έχουμε επενδύσει πάρα πολλά στο να υπάρξει συμφωνία. Ούτε εκείνοι, ούτε εμείς θα αφήσουμε την ευκαιρία, να προχωρήσουμε στη σύναψη της συμφωνίας, η οποία είναι σαφέστατα επωφελής για όλα τα μέρη. Η μη συμφωνία θα ήταν καταστροφική για όλους μας. Να είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει τις συμφωνίες την κατάλληλη στιγμή».

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η συμφωνία θα πρέπει να εμπεριέχει τα εξής σημεία:

Α) Ένα φορολογικό σύστημα που να το εμπιστεύονται όλοι.

Β) Ρύθμιση του θέματος των κόκκινων δανείων με τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» (bad bank), η οποία θα αξιοποιεί τα δεσμευμένα για τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα κεφάλαια που βρίσκονται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF).

Γ) Τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας.

Ο κ.Βαρουφάκης αναφερόμενος στους στόχους της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, εστίασε την προσοχή του μεταξύ άλλων στην βιώσιμη πορεία των δημοσιονομικών μας στο διηνεκές, με την επίτευξη κατάλληλων δημοσιονομικών πλεονασμάτων και όχι επιστροφή στα αναξιοπρεπή ελλείμματα του παρελθόντος.

Μιλώντας για το ασφαλιστικό είπε ότι είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που καλείται και για αυτό τον λόγο απαιτούνται μεταξύ άλλων έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να στηριχθούν τα ταμεία.

Για την αγορά εργασίας επισήμανε ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί έξυπνα και αποτελεσματικά καθώς σήμερα «δεν εργάζεται» και για το σκοπό η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς.

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι θα πρέπει να εξασφαλίζουν ένα ποσοστό στο δημόσιο, έστω και μειοψηφικό, ώστε να υπάρχουν έσοδα, αντί να γίνεται ξεπούλημά της. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει διασύνδεση της επένδυσης των ιδιωτών με την τοπική κοινωνία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορο-αμνηστία με 21%
Στο 21% φαίνεται να «κάθεται» ο συντελεστής με τον οποίο θα φορολογηθούν οι αδήλωτες καταθέσεις, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τα αδήλωτα κεφάλαια που έχουν...
Φορο-αμνηστία με 21%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στοχευμένο» το δημοσίευμα της WSJ, λέει το ΥΠΟΙΚ
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δημιουργεί σύγχυση στους εταίρους, θέτοντας εμπόδια στο στόχο για μία επίτευξη συμφωνίας που θα «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδότηση. Σε στοχευμένη...
«Στοχευμένο» το δημοσίευμα της WSJ, λέει το ΥΠΟΙΚ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το καυστικό σχόλιο Βαρουφάκη
Με τον Γιάνη Βαρουφάκη και την Ελλάδα καταπιάνεται μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο: «Αν είναι μεσάνυχτα στην Ευρώπη». Ο Π. Μοσκοβισί καταλογίζει...
Το καυστικό σχόλιο Βαρουφάκη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει το «σημαντικό όπλο» που... σπαταλήθηκε
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μίλησε σε εκδήλωση της εφημερίδας Guardian και αναφέρθηκε στα «όπλα» που είχε η κυβέρνηση Τσίπρα στην πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τα οποία όμως...
Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει το «σημαντικό όπλο» που... σπαταλήθηκε
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρέος τραβά την ανηφόρα
Τριάμισι χρόνια μετά το PSI (Μάρτιος του 2012), με το οποίο «σβήστηκαν» από τον ελληνικό χάρτη υποχρεώσεις 106 δισ. ευρώ, το ελληνικό μέγεθος παραμένει στο… ύψος του, συνεπεία των νέων δανείων που πήρε η Αθήνα...
Το χρέος τραβά την ανηφόρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωμή παρέμβαση Ντάισελμπλουμ στις πολιτικές εξελίξεις
Ο πρόεδρος του Εurogroup ανακοινώνοντας τον τερματισμό της χρηματοδοτικής στήριξης προς την Ελλάδα και υπερβαίνοντας το θεσμικό του ρόλο «νουθετεί» τους Έλληνες βουλευτές, επιχειρώντας να προκαταβάλει την ψήφο...
Ωμή παρέμβαση Ντάισελμπλουμ στις πολιτικές εξελίξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας