Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποιες συναλλαγές γίνονται υποχρεωτικά από ΑΤΜ και APS
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιες συναλλαγές γίνονται υποχρεωτικά από ΑΤΜ και APS

  • A-
  • A+
Στην οδηγία για περιορισμό των συναλλαγών στα γκισέ θα έπρεπε να έχουν ληφθεί υπόψη μια σειρά παραμέτρων, όπως η αδυναμία ηλικιωμένων ανθρώπων να κάνουν πληρωμές λογαριασμών μέσω e-banking.

Οι εικόνες με τις ουρές έξω από τις τράπεζες θορύβησαν τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και την κυβέρνηση, που επιστράτευσε τη γενική γραμματέα τη Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, για να νουθετήσει τους συνταξιούχους. Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που ήταν σε… πολυήμερες διαπραγματεύσεις με την Εκκλησία για το ζήτημα της θείας κοινωνίας και του εκκλησιασμού του ποιμνίου.

Είναι εξάλλου ενδιαφέρον ότι όλες αυτές τις ημέρες και κυρίως τις πρώτες ημέρες των μέτρων ουδείς σκέφτηκε να βάλει δίπλα στον υφυπουργό Ν. Χαρδαλιά, π.χ. τον υφυπουργό Εμπορίου, προκειμένου να μας ενημερώσει για τις ελλείψεις σε αντισηπτικά ή γάντια μιας χρήσης.

Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια για τις εικόνες συνωστισμού έξω από τις τράπεζες είναι κάπου στη μέση. Ούτε όλοι οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι είναι ανεύθυνοι και αψηφούν τον κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά, ούτε κυβέρνηση και τράπεζες τα κάνουν όλα τέλεια.

Ετσι, η οδηγία της 23ης Μαρτίου για περιορισμό των συναλλαγών στα γκισέ στο πλαίσιο της προσπάθειας για περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ήταν στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο έπρεπε να έχουν ληφθεί υπόψη μια σειρά παραμέτρων, όπως η αδυναμία ηλικιωμένων ανθρώπων να κάνουν πληρωμές λογαριασμών μέσω e-banking λες και όλοι άνω των 70 ετών ήταν συμμαθητές του Μπιλ Γκέιτς.

Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Ενωση Τραπεζών αποφάσισε ότι από τις 24 Μαρτίου δεν θα πραγματοποιούνται στα καταστήματα μια σειρά από συναλλαγές. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ειδικές περιπτώσεις θα έπρεπε να εξυπηρετούνται κατ’ εξαίρεση σύμφωνα με την κρίση των υπαλλήλων του κάθε καταστήματος, καθώς υπήρξαν καταγγελίες για τυφλή υιοθέτηση των… μέτρων, που δεν είναι δα και το Σύνταγμα του Κράτους.

Ειδικότερα:

● Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.

● Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας στα ΑΤΜ. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις υπερήλικων χαμηλοσυνταξιούχων που δεν διαθέτουν ούτε κάρτα, ούτε υπόλοιπο στον λογαριασμό τους 401 ευρώ για να κάνουν ανάληψη από το ταμείο. Είναι προτιμότερο να εξυπηρετηθούν μία φορά τον μήνα στον γκισέ αντί 2-3 φορές τον μήνα.

● Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (Δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ.) εξοφλούνται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS). Στο δίκτυο καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο.

● Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο δίκτυο καταστημάτων.

Εξορθολογισμός χρεώσεων

Φωτιά έχουν πάρει υπολογιστές, κινητά και τάμπλετ καθώς καταγράφεται ραγδαία αύξηση των συναλλαγών e-banking και τα τμήματα πληροφορικής και τεχνολογικής υποστήριξης δουλεύουν πυρετωδώς.

Δεδομένων των συνθηκών λόγω κορονοϊού, τα τραπεζικά επιτελεία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εξετάζουν το θέμα των χρεώσεων ώστε να υπάρχει εξορθολογισμός. Ηδη η Εurobank δημιούργησε συνδρομητικό πρόγραμμα ηλεκτρονικών συναλλαγών (e-συναλλαγές) με το οποίο πραγματοποιούνται πληρωμές, καθώς και μεταφορές χρημάτων με προνομιακή τιμολόγηση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μόνο η Εθνική το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου εξέδωσε 45.000 νέους κωδικούς e-banking, εκ των οποίων τους 6.000 μόλις χθες, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες εκδόθηκαν 47.000 χρεωστικές κάρτες.

Τους 25.000 πλησιάζουν οι νέοι κωδικοί e-banking της Αlpha Bank, ενώ η πολιτική «κάρτες σε όλους» έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες στο πλαίσιο ενθάρρυνσης των πελατών της για τη χρήση των εναλλακτικών τρόπων συναλλαγής.

Από τη Eurobank τις τελευταίες δέκα μέρες εκδόθηκαν πάνω από 7.500 νέοι κωδικοί e-banking, ενώ 1.600 επιπλέον επιχειρήσεις απέκτησαν πρόσβαση στην πρωτοποριακή υπηρεσία video-banking τις δύο τελευταίες εβδομάδες, μέσω της οποίας εκτελούν σχεδόν όλες τις τραπεζικές εργασίες εκ του μακρόθεν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς οι τράπεζες έγιναν digital μέχρι να πεις... «κορονοϊός»
Η κρίση του COVID-19 πέτυχε σε μικρό χρονικό διάστημα βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα χρειάζονταν μήνες ή ακόμα και χρόνια για να υλοποιηθούν.
Πώς οι τράπεζες έγιναν digital μέχρι να πεις... «κορονοϊός»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίμηνο πάγωμα για ρυθμισμένα δάνεια
Αφορά νόμο Κατσέλη, εξωδικαστικό και νέο πλαίσιο προστασίας Α’ κατοικίας ● Η διάταξη ισχύει για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και για εργαζόμενους δικαιούχους του επιδόματος αναστολής.
Τρίμηνο πάγωμα για ρυθμισμένα δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγυημένα δάνεια στις επιχειρήσεις
Θα έχουν διάρκεια μέχρι 7 έτη συν 18μηνη περίοδο χάριτος ● Μέχρι το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας ή το 25% του ετήσιου τζίρου το ύψος των δανείων ● Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 0,6% ζητούν οι τράπεζες.
Εγγυημένα δάνεια στις επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη από την Alpha Bank σε 15.000 επιχειρήσεις
Στα 3,5 δισ. αυξάνεται το κεφαλαιακό της «μαξιλάρι». Πρόσθετες κρατικές εγγυήσεις 5,8 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες θα επιτρέψουν κάλυψη νέου δανεισμού έως και 90% για επιχειρήσεις.
Στήριξη από την Alpha Bank σε 15.000 επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαλάρωση εποπτικών κανόνων στις τράπεζες
Με χαλάρωση των εποπτικών κανόνων που διέπουν το πανευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα επιχειρήσουν οι θεσμοί να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στη χρηματοδότηση...
Χαλάρωση εποπτικών κανόνων στις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχία για τα τραπεζικά καταστήματα νοσοκομείων
Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλείσουν άμεσα, για προληπτικούς λόγους, τα υποκαταστήματα της τράπεζας που λειτουργούν εντός των νοσοκομείων, ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς...
Ανησυχία για τα τραπεζικά καταστήματα νοσοκομείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ