Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.7°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.8°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 18.9°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.2°C / 12.0°C
  2 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.9°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 20.6°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 20.0°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.3°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 13.9°C / 19.4°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  3 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  13°C 12.2°C / 13.0°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  47%
Ποιες συναλλαγές γίνονται υποχρεωτικά από ΑΤΜ και APS
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιες συναλλαγές γίνονται υποχρεωτικά από ΑΤΜ και APS

 • A-
 • A+
Στην οδηγία για περιορισμό των συναλλαγών στα γκισέ θα έπρεπε να έχουν ληφθεί υπόψη μια σειρά παραμέτρων, όπως η αδυναμία ηλικιωμένων ανθρώπων να κάνουν πληρωμές λογαριασμών μέσω e-banking.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι εικόνες με τις ουρές έξω από τις τράπεζες θορύβησαν τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και την κυβέρνηση, που επιστράτευσε τη γενική γραμματέα τη Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, για να νουθετήσει τους συνταξιούχους. Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που ήταν σε… πολυήμερες διαπραγματεύσεις με την Εκκλησία για το ζήτημα της θείας κοινωνίας και του εκκλησιασμού του ποιμνίου.

Είναι εξάλλου ενδιαφέρον ότι όλες αυτές τις ημέρες και κυρίως τις πρώτες ημέρες των μέτρων ουδείς σκέφτηκε να βάλει δίπλα στον υφυπουργό Ν. Χαρδαλιά, π.χ. τον υφυπουργό Εμπορίου, προκειμένου να μας ενημερώσει για τις ελλείψεις σε αντισηπτικά ή γάντια μιας χρήσης.

Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια για τις εικόνες συνωστισμού έξω από τις τράπεζες είναι κάπου στη μέση. Ούτε όλοι οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι είναι ανεύθυνοι και αψηφούν τον κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά, ούτε κυβέρνηση και τράπεζες τα κάνουν όλα τέλεια.

Ετσι, η οδηγία της 23ης Μαρτίου για περιορισμό των συναλλαγών στα γκισέ στο πλαίσιο της προσπάθειας για περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ήταν στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο έπρεπε να έχουν ληφθεί υπόψη μια σειρά παραμέτρων, όπως η αδυναμία ηλικιωμένων ανθρώπων να κάνουν πληρωμές λογαριασμών μέσω e-banking λες και όλοι άνω των 70 ετών ήταν συμμαθητές του Μπιλ Γκέιτς.

Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Ενωση Τραπεζών αποφάσισε ότι από τις 24 Μαρτίου δεν θα πραγματοποιούνται στα καταστήματα μια σειρά από συναλλαγές. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ειδικές περιπτώσεις θα έπρεπε να εξυπηρετούνται κατ’ εξαίρεση σύμφωνα με την κρίση των υπαλλήλων του κάθε καταστήματος, καθώς υπήρξαν καταγγελίες για τυφλή υιοθέτηση των… μέτρων, που δεν είναι δα και το Σύνταγμα του Κράτους.

Ειδικότερα:

● Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.

● Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας στα ΑΤΜ. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις υπερήλικων χαμηλοσυνταξιούχων που δεν διαθέτουν ούτε κάρτα, ούτε υπόλοιπο στον λογαριασμό τους 401 ευρώ για να κάνουν ανάληψη από το ταμείο. Είναι προτιμότερο να εξυπηρετηθούν μία φορά τον μήνα στον γκισέ αντί 2-3 φορές τον μήνα.

● Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (Δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ.) εξοφλούνται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS). Στο δίκτυο καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο.

● Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο δίκτυο καταστημάτων.

Εξορθολογισμός χρεώσεων

Φωτιά έχουν πάρει υπολογιστές, κινητά και τάμπλετ καθώς καταγράφεται ραγδαία αύξηση των συναλλαγών e-banking και τα τμήματα πληροφορικής και τεχνολογικής υποστήριξης δουλεύουν πυρετωδώς.

Δεδομένων των συνθηκών λόγω κορονοϊού, τα τραπεζικά επιτελεία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εξετάζουν το θέμα των χρεώσεων ώστε να υπάρχει εξορθολογισμός. Ηδη η Εurobank δημιούργησε συνδρομητικό πρόγραμμα ηλεκτρονικών συναλλαγών (e-συναλλαγές) με το οποίο πραγματοποιούνται πληρωμές, καθώς και μεταφορές χρημάτων με προνομιακή τιμολόγηση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μόνο η Εθνική το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου εξέδωσε 45.000 νέους κωδικούς e-banking, εκ των οποίων τους 6.000 μόλις χθες, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες εκδόθηκαν 47.000 χρεωστικές κάρτες.

Τους 25.000 πλησιάζουν οι νέοι κωδικοί e-banking της Αlpha Bank, ενώ η πολιτική «κάρτες σε όλους» έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες στο πλαίσιο ενθάρρυνσης των πελατών της για τη χρήση των εναλλακτικών τρόπων συναλλαγής.

Από τη Eurobank τις τελευταίες δέκα μέρες εκδόθηκαν πάνω από 7.500 νέοι κωδικοί e-banking, ενώ 1.600 επιπλέον επιχειρήσεις απέκτησαν πρόσβαση στην πρωτοποριακή υπηρεσία video-banking τις δύο τελευταίες εβδομάδες, μέσω της οποίας εκτελούν σχεδόν όλες τις τραπεζικές εργασίες εκ του μακρόθεν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η καραντίνα παγώνει τον νέο Πτωχευτικό
Πολιτικά απίθανη η έκδοση των 45 ΚΥΑ για εφαρμογή του νέου νόμου. Υπό... πολιτική διολίσθηση και τα χρονοδιαγράμματα για την εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη, βάσει του ν/σ που ψηφίστηκε χθες.
Η καραντίνα παγώνει τον νέο Πτωχευτικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα εισοδήματα συρρικνώνονται, ο Πτωχευτικός καραδοκεί
Με την πανδημία να συρρικνώνει δραστικά τα εισοδήματα, ο Πτωχευτικός Κώδικας είναι προφανές ότι έρχεται να εφαρμοστεί στην πιο ακατάλληλη στιγμή για την οικονομία της χώρας.
Τα εισοδήματα συρρικνώνονται, ο Πτωχευτικός καραδοκεί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό όρους οι αναστολές δανείων
Tο «πράσινο φως», υπό όρους, για τη συνέχιση της αναστολής πληρωμών των δανείων έδωσε στις ευρωπαϊκές τράπεζες –συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών– ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής...
Υπό όρους οι αναστολές δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντός της εβδομάδας οι τραπεζικές ρυθμίσεις για τα θύματα του «Ιανού»
Ενα βασικό ζητούμενο για τους πληγέντες, το οποίο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από τα τραπεζικά επιτελεία, είναι η συσσώρευση των υποχρεώσεών τους και η μετάθεσή τους για… αργότερα.
Εντός της εβδομάδας οι τραπεζικές ρυθμίσεις για τα θύματα του «Ιανού»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσφορία στις τράπεζες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Η αναδιάρθρωση όλων ανεξαιρέτως των οφειλών μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού οδηγεί τις τράπεζες στο να ρυθμίσουν και ενήμερα δάνεια εκτός από τα «κόκκινα».
Δυσφορία στις τράπεζες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συστάσεις για συναλλαγές μόνο μέσω ΑΤΜ
Εκτός του χώρου των τραπεζών και μόνο μέσω ATM επιτρέπεται να πραγματοποιούνται από σήμερα, συναλλαγές που αφορούν αναλήψεις, καταθέσεις, πληρωμές λογαριασμών τρίτων αλλά και ενημερώσεις βιβλιαρίων.
Συστάσεις για συναλλαγές μόνο μέσω ΑΤΜ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας