Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εγγυημένα δάνεια στις επιχειρήσεις

Από πρόσφατη σύσκεψη για τον κορονοϊό του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα με εκπροσώπους των τραπεζών

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγγυημένα δάνεια στις επιχειρήσεις

  • A-
  • A+
Θα έχουν διάρκεια μέχρι 7 έτη συν 18μηνη περίοδο χάριτος ● Μέχρι το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας ή το 25% του ετήσιου τζίρου το ύψος των δανείων ● Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 0,6% ζητούν οι τράπεζες.

Μέχρι αύριο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το σχέδιο για τη χορήγηση νέων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, που θα δώσουν ανάσα ρευστότητας στην αγορά ώστε να είναι σε θέση χιλιάδες επιχειρήσεις να μπουν σε φάση επανεκκίνησης μόλις το επιτρέψει ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο, στο οποίο έχει περιληφθεί η οδηγία του SSM, για 7ετή διάρκεια των δανείων αυτών συν 18 μήνες περίοδο χάριτος, θα αποσταλεί ως κατεπείγον στις Βρυξέλλες για την τελική έγκριση, καθώς υπάρχει μεγάλη πίεση για άμεση υλοποίηση. Για τον λόγο αυτό τα τραπεζικά επιτελεία ετοιμάζονται πυρετωδώς, καθώς στόχος είναι να υποδεχθούν τα πρώτα αιτήματα ακόμα και πριν από το Πάσχα. Αλλωστε με βάση το τελευταίο σχέδιο οι τράπεζες έχουν περιθώριο να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο Tαμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) μέχρι τις 10 Απριλίου.

Ενα κρίσιμο ζήτημα που τελεί υπό διαπραγμάτευση είναι αυτό της ειδικής εισφοράς 0,6% που καταβάλλουν οι τράπεζες προς το Δημόσιο (προβλέπεται από παλαιότερο νόμο, τον 128/1975), αλλά και το ύψος της προμήθειας η οποία, βάσει του αρχικού σχεδίου, μπορεί να φτάσει στο 2% για δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων διάρκειας 4-5 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες, λόγω των έκτακτων συνθηκών, ζητούν κατάργηση της ειδικής εισφοράς και καθορισμό μικρότερης προμήθειας για όλους τους δανειολήπτες, ανεξαρτήτως μεγέθους, ώστε το επιτόκιο των συγκεκριμένων δανείων να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Στο ερώτημα, αν και πρόωρο, ποιοι θα είναι αυτοί που θα πάρουν τα δάνεια, τραπεζικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι κάθε επιχείρηση θα μπορεί να λάβει ένα εγγυημένο δάνειο από το σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε τράπεζα προτεραιότητα είναι οι πελάτες της με τους οποίους έχει διαχρονική σχέση. Το κρίσιμο κριτήριο για τις τράπεζες θα είναι η «υγεία» της επιχείρησης -πριν από το πλήγμα του κορονοϊού- και οι προοπτικές της που διασφαλίζουν την αποπληρωμή του δανείου, ώστε να μην υπάρξουν καταπτώσεις των εγγυήσεων που δεν είναι ανεξάντλητες και ζημιές για τις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό φαίνεται να γίνεται αποδεκτή η άποψη των τραπεζών το ποσό των εγγυήσεων ανά δάνειο να καθοριστεί στο 80% της απαίτησης σε καθυστέρηση και το όριο της εγγύησης διαμορφώνεται έως και το 40% των απαιτήσεων του χαρτοφυλακίου εγγυημένων δανείων.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των δανείων, το υπό διαμόρφωση σχέδιο προβλέπει ότι δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ένα από τα παρακάτω όρια:

  • Ι) Το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης καθώς και τους κόστους του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους της επιχείρησης, αλλά επίσημα περιλαμβάνεται στις μισθοδοτικές καταστάσεις υπεργολάβων) για το 2019.
  • ΙΙ) Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το 2019.

Ωστόσο, μετά από τεκμηρίωση και βάσει σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να είναι μεγαλύτερο των παραπάνω ορίων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για τη μικρομεσαία επιχείρηση και για τους επόμενους 12 μήνες για τη μεγάλη επιχείρηση.

Πειραιώς: Πόσα δάνεια έχουν... COVID-19

Σε 8,8 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια της Πειραιώς που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, όπως προκύπτει από την καταρχήν αξιολόγηση που έγινε στα μέσα Μαρτίου. Ωστόσο, η τράπεζα και η εταιρεία διαχείρισης Ιntrum επανέλαβαν στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων για το 2019 ότι θα στηρίξουν τους πελάτες τους. Oπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, «δεν μιλάμε για κρίση που προκλήθηκε από την ύφεση αλλά για κάτι πρωτοφανές». Συμπλήρωσε ότι η τράπεζα έχει μαξιλάρι κεφαλαίων ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Η Πειραιώς κατέγραψε καθαρά κέρδη το 2019 που αναλογούν στους μετόχους ύψους 270 εκατ. από 185 εκατ. το 2018.

Από την αξιολόγηση των δανείων προέκυψε ότι:

■ Ισχυρό πλήγμα έχουν δεχθεί δάνεια 8,8 δισ. (το 19%). Από αυτά, 5 δισ. είναι προς επιχειρήσεις και 3,8 δισ. προς νοικοκυριά.

■ Μέτριο πλήγμα έχουν δεχθεί δάνεια ύψους 7,5 δισ. (4,9 δισ. είναι προς επιχειρήσεις και 2,6 δισ. προς νοικοκυριά).

■ Μικρότερο πλήγμα έχουν δεχθεί 18,9 δισ. δάνεια (12,7 δισ. επιχειρηματικά και 6,2 δισ. προς νοικοκυριά).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαλάρωση εποπτικών κανόνων στις τράπεζες
Με χαλάρωση των εποπτικών κανόνων που διέπουν το πανευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα επιχειρήσουν οι θεσμοί να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στη χρηματοδότηση...
Χαλάρωση εποπτικών κανόνων στις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γέφυρα» και για επιχειρήσεις ζητούν οι τράπεζες
Πρόσθετα μέτρα στήριξης προτείνει ο Φ. Καραβίας της Eurobank, τμηματική εφαρμογή του Πτωχευτικού ζητά ο Π. Μυλωνάς της Εθνικής. Τι είπαν σε διαδικτυακή συζήτηση του ΙΟΒΕ για το ιδιωτικό χρέος.
«Γέφυρα» και για επιχειρήσεις ζητούν οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό όρους οι αναστολές δανείων
Tο «πράσινο φως», υπό όρους, για τη συνέχιση της αναστολής πληρωμών των δανείων έδωσε στις ευρωπαϊκές τράπεζες –συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών– ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής...
Υπό όρους οι αναστολές δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσφορία στις τράπεζες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Η αναδιάρθρωση όλων ανεξαιρέτως των οφειλών μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού οδηγεί τις τράπεζες στο να ρυθμίσουν και ενήμερα δάνεια εκτός από τα «κόκκινα».
Δυσφορία στις τράπεζες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρεμιέρα για επιχειρηματικά δάνεια με πλήρη επιδότηση επιτοκίου
Νέο προϊόν της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Χρηματοδότηση μέχρι 500.000 ευρώ, εκταμίευση σε 2-3 μέρες και διάρκεια έως 5 έτη
Πρεμιέρα για επιχειρηματικά δάνεια με πλήρη επιδότηση επιτοκίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίμηνο πάγωμα για ρυθμισμένα δάνεια
Αφορά νόμο Κατσέλη, εξωδικαστικό και νέο πλαίσιο προστασίας Α’ κατοικίας ● Η διάταξη ισχύει για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και για εργαζόμενους δικαιούχους του επιδόματος αναστολής.
Τρίμηνο πάγωμα για ρυθμισμένα δάνεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας