Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απώλειες έως 15 δισ. στο ΑΕΠ
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απώλειες έως 15 δισ. στο ΑΕΠ

  • A-
  • A+
Σε περίπτωση που το σενάριο με τα ευρωομόλογα καταλήξει σε οριστικό ναυάγιο, ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει αναστολή πληρωμής τόκων ή χρεολυσίων, δηλαδή 4,5 και 5 δισ. αντίστοιχα, για το 2020, προκειμένου αυτά τα χρήματα να διατεθούν για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Aίτημα στους εταίρους να μην πληρώσουμε φέτος τις δόσεις ή τους τόκους των 5 δισ. των μνημονιακών δανείων πρόκειται να απευθύνει η κυβέρνηση, βλέποντας τον κορονοϊό να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να οδηγεί για πρώτη φορά, ύστερα από πέντε χρόνια, την ελληνική οικονομία σε δημοσιονομικό έλλειμμα. Το σερί με τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα φτάνει στο τέλος του, όπως επιβεβαιώνουν τα μοντέλα οικονομικής άσκησης που τρέχουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κινείται ολοταχώς σε απώλειες 14-15 δισ. ευρώ (!), οι οποίες θεωρούνται μαμούθ για μια οικονομία που δεν είναι σε πόλεμο.

Αυτό σημαίνει ότι σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ από τα 187,5 δισ. ευρώ, που είχε διαμορφωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, θα κατρακυλήσει στα επίπεδα των 172,5 δισ. ευρώ. Οσο δηλαδή είχε φτάσει να παράγει η χώρα στα «πέτρινα» χρόνια των μνημονίων και συγκεκριμένα τη διετία 2014-2015.

Αναζητούν καταφύγιο

Απώλειες σαν κι αυτές προετοιμάζουν τη χώρα για πολύ μεγάλη ύφεση το 2020, η οποία θα είναι σχεδόν τρεις φορές βαθύτερη από την τελευταία εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για επιβράδυνση 3%, αφού θα αγγίξει το 8%. Οσο κι αν οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να ευθυγραμμιστούν με τις επίσημες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έως την περασμένη Δευτέρα έδινε ύφεση από 1% έως 3% φέτος για την Ελλάδα, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Και θα παραμείνουν έτσι, από τη στιγμή που το 90% του εγχώριου επιχειρείν έχει μπει σε αδράνεια. Σε δραστηριότητα βρίσκεται μόλις το 10% του συνόλου, με αποτέλεσμα 900.000 επιχειρήσεις να αναζητούν καταφύγιο στη λίστα με τα μέτρα διάσωσης του υπουργείου Οικονομικών.

Ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και η ναυτιλία, έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος: από τη μία πλευρά θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες του «λογαριασμού» με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που αυξάνει κάθε μέρα, και από την άλλη να προσέχει τις παρενέργειες στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στον κρατικό προϋπολογισμό λόγω των έκτακτων συνθηκών στις οποίες έχει βρεθεί η χώρα.

Ελλείμματα

Στην πλατεία Συντάγματος τα οικονομικά μοντέλα προβλέψεων έχουν πάρει φωτιά επιβεβαιώνοντας ότι το πλήγμα που υφίσταται η πραγματική οικονομία θα μεταφερθεί και στον προϋπολογισμό. Οι επιπτώσεις από τα δημοσιονομικά μέτρα και την ακινητοποίηση της δραστηριότητας θα οδηγηθούν σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το 2,5% του ΑΕΠ, με τον κίνδυνο για δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος να μην μπορεί να αποσοβηθεί.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για το χρέος, όπως και για την εξυπηρέτηση των αναγκών του, τόκους και χρεολύσια. Η καθίζηση του ΑΕΠ θα αλλάξει προς το χειρότερο τη σχέση χρέους προς το ΑΕΠ και έτσι από τα επίπεδα 173,3% του ΑΕΠ (330 δισ. χρέος Γενικής Κυβέρνησης) θα ανέλθει σε ακόμη πιο υψηλά, στο 191,1% του ΑΕΠ.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει μια πρόταση για ενίσχυση της ρευστότητας, την οποία θα βάλουν στο τραπέζι της συζήτησης με τους εταίρους σε περίπτωση που το σενάριο με τα ευρωομόλογα καταλήξει σε οριστικό ναυάγιο. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει αναστολή πληρωμής τόκων ή χρεολυσίων, δηλαδή 4,5 και 5 δισ. αντίστοιχα, για το 2020 προκειμένου αυτά τα χρήματα να διατεθούν για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Μια θετική απόφαση από τους θεσμούς στο αίτημα της ελληνικής πλευράς απομακρύνει το σενάριο να χρησιμοποιηθεί μέρος των διαθεσίμων από το «μαξιλάρι» της ρευστότητας των 32 δισ. ευρώ για τις ανάγκες που επιβάλλουν οι έκτακτες οικονομικές συνθήκες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σενάρια τρόμου για την ελληνική οικονομία
Αν επιβεβαιωθούν οι μαύρες εκτιμήσεις της Morgan Stanley, οι απώλειες για το ΑΕΠ θα είναι 8,1%, όταν το 2012 το ποσοστό της ύφεσης σε ετήσια βάση έφτασε το 7,3% ● «Ηπιότερες» απώλειες προβλέπει η Citigroup.
Σενάρια τρόμου για την ελληνική οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην «εντατική» τα δημόσια έσοδα
Kαλοκαίρι μεγάλης αγωνίας έχει ξεκινήσει για την κυβέρνηση, με τον τουρισμό να αποτελεί βαρόμετρο για το βάθος της φετινής ύφεσης και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, ο οποίος στο πεντάμηνο...
Στην «εντατική» τα δημόσια έσοδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία
Μείωση του ΑΕΠ, της απασχόλησης και των συνολικών εισαγωγών προβλέπει η έβδομη ανάλυση επικαιρότητας για τις επιπτώσεις της πανδημίας από το ΚΕΠΕ, στη βάση των υποθέσεων των σεναρίων του υπουργείου Οικονομικών...
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεσμεύσεις, παγίδες και... ελληνικά ερωτήματα για το σχέδιο της Κομισιόν
Δεσμεύσεις και παγίδες κρύβει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.
Δεσμεύσεις, παγίδες και... ελληνικά ερωτήματα για το σχέδιο της Κομισιόν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μνημονιακές συνταγές προωθεί το Βερολίνο
Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου επιμένουν σε πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας που δεν θα γίνουν βαρίδι για τις οικονομίες τους, αλλά η Γερμανία με τους δορυφόρους της προκρίνουν ως «φάρμακο» την πιστωτική...
Μνημονιακές συνταγές προωθεί το Βερολίνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο
Με σημαντικά κέρδη κινήθηκε και χθες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στον απόηχο τόσο του νέου έκτακτου προγράμματος της ΕΚΤ κατά της πανδημίας όσο και των κυβερνητικών ανακοινώσεων.
Ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας