• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.7°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.7°C / 12.7°C
  0 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 13.7°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.5°C / 10.9°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 12.1°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.1°C / 7.3°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.6°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 18.7°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.5°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.9°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.3°C / 13.3°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.7°C / 12.8°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  80%

Η ακτινογραφία των μέτρων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτη δημοσιονομική «βολή» με 3,8 δισ. ευρώ

 • A-
 • A+
Αν και ακούγονται εντυπωσιακά, υπολείπονται των μέτρων που πήραν άλλες χώρες της Ε.Ε., ενώ είναι άγνωστο ακόμη σε ποιο βαθμό θα καλύψουν την τεράστια ζημιά και τον κίνδυνο βαθιάς ύφεσης. Εύγλωττη κυβερνητική αγωνία για έκρηξη της ανεργίας, γενική ρήτρα μη απόλυσης για όλα τα μέτρα.

Δημοσιονομικά μέτρα πυρόσβεσης 2 δισ. ευρώ ενάντια στον κορονοϊό ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για επιχειρήσεις, εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, ανέργους και ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα μέτρα υποστηρίζονται με ενέσεις ρευστότητας ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία, με το συνολικό πακέτο των παρεμβάσεων να ανέρχεται σε 3,8 δισ. ευρώ.

Οσο και αν εντυπωσιάζει το μέγεθος των παρεμβάσεων, εντούτοις υπολείπεται σημαντικά των δράσεων που έχουν ανακοινώσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με μικρότερο εύρος μόλυνσης από τον κορονοϊό. Για παράδειγμα, το δημοσιονομικό μπαζούκα που επιστράτευσε η Λισαβόνα για να στηρίξει την πορτογαλική οικονομία ανήλθε σε 9,2 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα που αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα (και απαλλαγμένη από τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% φέτος) προτίμησε να κρατήσει... πιστολάκι, μολονότι η ελληνική οικονομία θα είναι φέτος στάσιμη, κινδυνεύοντας να περάσει ακόμη και σε ύφεση. Η ευρωζώνη πάντως θα βυθιστεί σε ύφεση με τους αναλυτές να την τοποθετούν κοντά στο 1,5%.

Ολα τα μέτρα που παρουσίασαν χθες οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τελούν υπό τη ρήτρα της απαγόρευσης απολύσεων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όποιος εργοδότης απολύσει εργαζόμενους κατά την περίοδο της κρίσης δεν θα δικαιούται στήριξη.

Πιστώσεις

Το έκτακτο πακέτο περιλαμβάνει κρατικά δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία θα πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων με συγκεκριμένα όμως κριτήρια. Η επιστροφή των δανείων θα είναι έντοκη από τους επιχειρηματίες, πλην όμως το επιτόκιο θα είναι χαμηλό. Στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου θα καταβληθεί η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ σε εργαζόμενους, αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες. Το ποσόν αφορά το διάστημα από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

Παράλληλα, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ως έχει για φέτος και οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ από το 2021. Επίσης μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% (από 24% που επιβάλλεται σήμερα) θα ισχύει έως το τέλος του έτους για προϊόντα όπως μάσκες, αντισηπτικά και μαντιλάκια και άλλα παρασκευάσματα, ενώ μειώνονται στο 60% τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης και πρώτης κατοικίας για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και φυσικών προσώπων. Μεγάλο θολό σημείο του τελευταίου μέτρου είναι ποιος θα πληρώνει το υπόλοιπο 40% του ενοικίου. Το κράτος; Θα υπάρξει πρόβλεψη για επιδότηση της επαγγελματικής στέγης;

Το πακέτο πλαισιώνεται από τη μαζική επιστροφή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες. Είναι χρήματα φορολογουμένων και επιχειρήσεων, δηλαδή φόροι που έχουν παρακρατηθεί και δεν έχουν ακόμη αποδοθεί στους δικαιούχους. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει άμεση επιστροφή φόρων από την ΑΑΔΕ ποσών έως 30.000 ευρώ.

Πάγωμα οφειλών και πακτωλός δανείων για τις επιχειρήσεις

ΤΕΤΡΑΜΗΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ: Αφορά όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται, συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε αυτές μένουν ανοιχτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία. Οι ΚΑΔ θα οριστούν με βάση τα ημερήσια στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών που διαθέτει το υπουργείο, σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για απαγόρευση λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων. Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον μήνα Μάρτιο. Εάν απαιτηθεί, θα δοθεί παράταση.

Για όλες τις επιχειρήσεις αναστέλλονται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου για τις οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις:

● Η καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ, πληρωτέες Μαρτίου.

● Η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα.

● Η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Εχουν κλείσει περίπου 220.000 επιχειρήσεις, με περίπου 600.000 εργαζομένους, ενώ τουλάχιστον 100.000 επιπλέον επιχειρήσεις, με περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, επηρεάζονται και θα ενταχθούν στο μέτρο.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ: Τρίμηνη αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών: αφορά εισφορές μηνός Φεβρουαρίου χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ: Τρίμηνη αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

ΡΗΤΡΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ: Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου ισχύει σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.

ΚΡΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ: Καθιερώνεται το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Αφορά όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται και πρόκειται για ένα κρατικό δάνειο, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα επιστραφεί από τις επιχειρήσεις στο κράτος στο μέλλον, εν μέρει ή στο σύνολό του, με χαμηλό επιτόκιο. Κριτήρια αποτελούν η πτώση του τζίρου, το μισθολογικό και μη μισθολογικό τους κόστος ή ενδεχομένως και το μέγεθος της καταστροφής των αποθεμάτων. Τα δάνεια θα δοθούν μέσω Taxisnet, στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει οι επιχειρηματίες στην Εφορία και τελούν υπό την ανελαστική προϋπόθεση να μην κάνουν απολύσεις.

ΠΟΡΟΙ: 1,8 δισ. ευρώ από το ειδικό ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο: θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τον βέλτιστο συνδυασμό πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον Ομιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ: Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορoνοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Επίσης σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως 30/9/2020.

ΔΑΝΕΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ: Εγγυοδοτικός μηχανισμός σε συνεννόηση με την Ε.Ε. για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.

ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ: Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια έως 500 εκατ. ευρώ.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ: Αυξάνονται κατά 250 εκατ. ευρώ οι πόροι του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και ενισχύσεις

1. Ενίσχυση 800 ευρώ για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου.

2. Τετράμηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων πληρωτέων Μαρτίου για όσους παρουσιάζεται δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.

3. Συστάσεις προς τις τράπεζες να προχωρήσουν σε διευκολύνσεις πληρωμών δόσεων δανείων και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται άμεσα από την κρίση του κορονοϊού.

4. Μειώνεται στο 6% από 24% και μέχρι το τέλος του 2020 ο ΦΠΑ σε:

● μάσκες

● γάντια

● αντισηπτικά διαλύματα, μαντιλάκια και άλλα παρασκευάσματα

● σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή

● αιθυλική αλκοόλη, εφόσον χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία για την παραγωγή αντισηπτικών.

5. Για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου καταβάλλεται το 60% του ενοικίου για:

● επαγγελματικά ενοίκια για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους

● την πρώτη κατοικία των εργαζομένων των επιχειρήσεων που έβαλαν υποχρεωτικά λουκέτο.

6. Τετράμηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και πληρωμής δόσεων ρυθμίσεων για φορολογούμενους που θα εισπράξουν το 60% των ενοικίων.

7. Καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ του 2020. Μετατίθεται για το 2021 η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

8. Αμεση επιστροφή φόρων από την ΑΑΔΕ ποσών έως 30.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα ευκαιρία για τις επιστρεπτέες
Παράθυρο να διεκδικήσουν εκ των υστέρων δάνεια από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 3 και 4 ανοίγεται για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν αποκλειστεί από τον χάρτη των δικαιούχων.
Νέα ευκαιρία για τις επιστρεπτέες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ
Ανατροπές στον φετινό χάρτη εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ και στο ύψος του τελικού λογαριασμού, που διατηρείται παγωμένος στα περσινά επίπεδα.
Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κεραμίδα» οι νέες αντικειμενικές τιμές
Από τις 13.808 τιμές ζώνης που αλλάζουν τιμή, σχεδόν στις μισές περιοχές έρχονται αυξήσεις, σε περίπου 3.000-3.800 αναμένονται μειώσεις, ενώ εντάσσονται στο σύστημα και 3.500 νέες περιοχές.
«Κεραμίδα» οι νέες αντικειμενικές τιμές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20.000 θέσεις εργασίας χάνονται κάθε μήνα πανδημίας
Στον βαθμό που δεν ανακοπεί και πάλι η λειτουργία της αγοράς και ειδικότερα του λιανικού εμπορίου και των τουριστικών επιχειρήσεων, δεν αποκλείεται με το «ζέσταμα» της οικονομίας να δούμε ακόμη και αύξηση των...
20.000 θέσεις εργασίας χάνονται κάθε μήνα πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας