• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.9°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.4°C / 7.2°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 9.8°C
  1 BF
  25%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.6°C / 6.4°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.1°C
  4 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.4°C / 9.1°C
  1 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.8°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 8.5°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 6.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 8.9°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.1°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.1°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 5.4°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.2°C / 7.3°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  43%
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκτός εργασίας σχεδόν 1.000.000 εργαζόμενοι!

 • A-
 • A+
Με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας για τουλάχιστον δυο μήνες οι ειδικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις που ανακοινώνουν σήμερα Σταϊκούρας και Βρούτσης. Αγωνία εργαζομένων για εισφορές και υπόλοιπες αποδοχές. Κατάρρευση τζίρων δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από βιομηχανικούς κλάδους.

Ρήτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για τουλάχιστον ένα δίμηνο, προκειμένου να υπάρξει ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας, θα συνοδεύει την καταβολή ειδικού επιδόματος, ειδικής αποζημίωσης και ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Χρ. Σταϊκούρας και Γ. Βρούτσης.

Τα μέτρα, μετά και την αναστολή λειτουργίας των 77 δραστηριοτήτων από σήμερα, αναμένεται να αγγίξουν περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, με αποτέλεσμα το ποσοστό των εργαζομένων που θα βρίσκεται προσωρινά ή μόνιμα (λόγω ανεργίας) εκτός της ενεργού εργασίας να αγγίζει το 40%! Ουδείς τολμά να φανταστεί τι πρόκειται να γίνει εάν έστω κι ένα μέρος από αυτό το ποσοστό μετατοπιστεί στη δεξαμενή των ανέργων που ήδη υπερβαίνουν το 16%, όταν οι μόνοι που φαίνεται να έχουν διασφαλισμένη την εργασία τους την επόμενη ημέρα μετά το τέλος της πανδημίας είναι όσοι έχουν συμβάσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Το επίδομα που θα λάβουν όσοι εργαζόμενοι είναι ήδη ή τεθούν σε ειδική άδεια αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανέλθει περίπου σε 400 ευρώ τον μήνα, αν και υπήρξαν εισηγήσεις για ένα ποσό που θα αντιστοιχούσε τουλάχιστον στα 2/3 του μισθού που λαμβάνει κάθε μισθωτός. Η ρύθμιση θα προβλέπει σταδιακή αναπροσαρμογή του ποσού, των ωφελούμενων και των επιχειρήσεων, ανάλογα με τη δυναμική του προβλήματος τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, τα μέτρα θα έχουν οριζόντια ισχύ και αναμένεται να καλύπτουν και τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση και εργατικές και εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Η κατάρρευση και της αγοράς εργασίας αλλά και οι σπασμωδικές και αντεργατικές κινήσεις από τμήμα των εργοδοτών οδήγησαν χθες τον πρωθυπουργό σε ανοιχτή έκκληση προς τις επιχειρήσεις «να μην κάνουν απολύσεις». Ανάλογη έκκληση απηύθυνε χθες και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Β. Κορκίδης, ο οποίος σημείωσε, επίσης, ότι οι απώλειες στην αγορά αγγίζουν ήδη το ποσό των 2,5 δισ.

Στα πρώτα δυσμενή στοιχεία της αγοράς εντάσσονται και αυτά που δημοσιοποίησε ο βιομηχανικός εργοδοτικός φορέας της Βόρειας Ελλάδας, ο ΣΒΕ. Ερευνά του εμφανίζει 6 στις 10 επιχειρήσεις να έχουν υποστεί απώλεια σε ποσοστά από 20% (δομικά υλικά) έως και 40% (βιομηχανία προϊόντων ξύλου και βιομηχανία παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 88% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι υπάρχει αδυναμία είσπραξης οφειλών από πελάτες, γεγονός που έχει επηρεάσει αρνητικά τη ρευστότητά τους, με προφανείς συνέπειες την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Επίσης, αναλυτικότερη εγκύκλιο για τις διαδικασίες, την εφαρμογή και όλες τις υποπεριπτώσεις που εντάσσονται στις ρυθμίσεις της ΠΝΠ για τις ειδικές άδειες, τις αποζημιώσεις και τα επιδόματα ανεργίας αναμένεται να εκδώσουν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών.

Με τη νέα εγκύκλιο θα υπάρξει σαφής πρόβλεψη για την άδεια ειδικού σκοπού και τους εργαζόμενους γονείς οι οποίοι δεν έχουν εγγράψει τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και των οποίων τη φροντίδα έχουν αναλάβει υπερήλικοι συγγενείς τους. Επίσης, θα αποσαφηνίζεται το εύρος των νοσημάτων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να διευκολύνεται η αναστολή της εργασιακής δραστηριότητας για εργαζόμενους που πρέπει να αναστείλουν την καθημερινή παρουσία στον χώρο εργασίας, ενώ θα περιλαμβάνονται και ειδικές διατάξεις για τους νομικούς συμπαραστάτες των ανθρώπων με αναπηρία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς ενισχύονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που πλήττονται
Τα αντίμετρα της νέας καραντίνας αφορούν στις αποζημιώσεις για όσους έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, την επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς και την καταβολή του ½ της ζημίας των ιδιοκτητών ακινήτων από την...
Πώς ενισχύονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που πλήττονται
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κραυγή αγωνίας από ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»
Για πλήρη επισφάλεια στην αγορά εργασίας έκανε λόγο η ΓΣΕΕ, κατά την ακρόαση φορέων της οικονομίας στη Βουλή, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ προανήγγειλε κύμα απολύσεων, λόγω ανασφάλειας στις επιχειρήσεις
Κραυγή αγωνίας από ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 200.000 οι επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας
Το Νότιο Αιγαίο είναι η περιφέρεια με τις περισσότερες επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας, με εκπαίδευση, τουρισμός, εστίαση, αθλητικές δραστηριότητες και ψυχαγωγία να είναι οι κλάδοι που πλήττονται πιο...
Πάνω από 200.000 οι επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τις 24/4 οι αιτήσεις για το 800άρι στις επιχειρήσεις με έως 20 υπαλλήλους
Αμέσως μετά το Πάσχα θα ψηφιστεί η τροπολογία που αλλάζει το όριο για το επίδομα των 800 ευρώ, δίνοντας δικαίωμα στην ενίσχυση και σε επιχειρήσεις με έως και 20 εργαζομένους.
Από τις 24/4 οι αιτήσεις για το 800άρι στις επιχειρήσεις με έως 20 υπαλλήλους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε τρία «κύματα» το 800άρι για τους εργαζόμενους στις πληγείσες επιχειρήσεις (πίνακας)
Σε τρεις ομάδες θα χωριστούν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις ανεστάλησαν, λόγω της κρίσης πανδημίας, με το έκτακτο επίδομα να τους καταβάλλεται, στην πρώτη ομάδα, 15-17 Απριλίου, στη δεύτερη 25-27...
Σε τρία «κύματα» το 800άρι για τους εργαζόμενους στις πληγείσες επιχειρήσεις (πίνακας)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας