• Αθήνα
  Ψιχάλες
  3°C 1.4°C / 3.5°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.1°C / 2.1°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 6.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  5 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.0°C / -0.1°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -4.4°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 8.0°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 6.7°C
  7 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.8°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.7°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  2°C 1.5°C / 3.6°C
  4 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  1 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.0°C / 1.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίμηνη αναστολή σε επιχειρηματικά δάνεια

 • A-
 • A+
H κυβέρνηση θα υποβάλει στους θεσμούς και αίτημα παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσο χρειαστεί και εκ των πραγμάτων αναστέλλονται όλοι οι πλειστηριασμοί μέχρι τις 27 Μαρτίου.

Τη δίμηνη αναστολή πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι τράπεζες.

Απόφαση που έχει ουσιαστικά δρομολογηθεί μετά την κυβερνητική απόφαση για αναστολή λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων (εστίασης, ψυχαγωγίας, προσωπικής φροντίδας, όπως κομμωτήρια, εκπαίδευσης κ.ά.), αλλά και τη δραματική μείωση των εσόδων στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, γραφεία ταξιδίων κ.λπ.). Η απόφαση «παγώματος» εκ των πραγμάτων θα συμπαρασύρει αργά ή γρήγορα και τους εργαζομένους σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των τραπεζών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, που θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή του moratorium αναστολής πληρωμών των δανείων χωρίς χρέωση τόκων υπερημερίας.

Σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση θα υποβάλει στους θεσμούς και αίτημα παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσο χρειαστεί και εκ των πραγμάτων αναστέλλονται όλοι οι πλειστηριασμοί μέχρι τις 27 Μαρτίου. Και ίδωμεν…

Γεγονός πάντως είναι ότι τα τραπεζικά επιτελεία είναι επικεντρωμένα στην προσπάθεια να μη δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια και να διαχειριστούν την τραπεζική καθημερινότητα προστατεύοντας την υγεία των υπαλλήλων τους και του συναλλασσόμενου κοινού.

Ενα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η ρευστότητα της οικονομίας. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή, καθώς τα κονδύλια που αναμένεται να ρίξουν στην αγορά η Ε.Ε., η ΕΚΤ, η EBRD κ.ά. θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες.

Ο αγώνας αντοχής που καλούνται να δώσουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι των κλάδων που δέχονται ή θα δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα (π.χ. τουρισμός) θα είναι ιδιαίτερα επίπονος. Στήριξη, σε μικρότερο βαθμό, θα χρειαστούν και επιχειρήσεις που θα διατηρήσουν τους τζίρους τους, αλλά θα έχουν μικρότερες εισπράξεις λόγω του γενικότερου «κρατήματος» στις πληρωμές, όπως οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας, ενέργειας κ.λπ.

Πανδημία COVID-19

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ρίξει 3 τρισ. ευρώ στις τράπεζες​​​​​​

Η Φρανκφούρτη είναι έτοιμη να χορηγήσει 3 τρισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να αντέξουν στην κρίση, όπως αποκάλυψε με συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera ο Fabio Panetta, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Παραμονές του Eurogroup ωστόσο υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση το βάρος της αντιμετώπισης δεν μπορεί παρά να πέφτει στις εθνικές κυβερνήσεις και όχι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η νομισματική πολιτική στηρίζει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά διατηρώντας τα επιτόκια εξαιρετικά χαμηλά, ακόμη και αρνητικά, εξασφαλίζοντας ότι οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να δανείζουν στην οικονομία. Τα μέτρα που μόλις ελήφθησαν (σ.σ. αυτά της περασμένης Πέμπτης από την ΕΚΤ) επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ότι ο δανεισμός προς την πραγματική οικονομία δεν συρρικνώνεται και, εάν είναι δυνατόν, αυξάνεται.

Οι τράπεζες μπορούν τώρα να λάβουν χρηματοδότηση ύψους 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΚΤ υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες που έχουν υπάρξει ποτέ. Αναμένουμε ότι τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν τους τομείς που πλήττονται χειρότερα από την κρίση, ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που διαδραματίζουν έναν τόσο σημαντικό ρόλο στην ιταλική οικονομία (σ.σ. και στην ελληνική).

Τέλος, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το σκέλος της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, στο οποίο εμπλέκονται και οι εθνικές αρχές, έχει αναλάβει δράση τις τελευταίες ημέρες για να διασφαλίσει ότι η κρίση δεν εμποδίζει τις τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία. Οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν τώρα το πεδίο εφαρμογής που τους παρέχει η ΕΚΤ για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όχι να αυξήσουν τους μισθούς ή τα μερίσματα», ανέφερε ο Fabio Panetta.

Και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD) αποφάσισε τη διάθεση έκτακτου πακέτου αλληλεγγύης, ύψους 1 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των επιχειρήσεων που υπάγονται στη δικαιοδοσία της, ώστε να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Στην ανακοίνωσή της η ΕΒRD δηλώνει διατεθειμένη να προσφέρει περισσότερα κεφάλαια όποτε αυτό καταστεί απαραίτητο.

Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία ενός πλαισίου για την παροχή χρηματοδότησης σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν προσωρινές πιστωτικές δυσκολίες. Τα μέτρα που θα προβλέπει το έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας είναι, μεταξύ άλλων, επέκταση της χρηματοδότησης και παροχή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης έως δύο ετών μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ειδικά για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πράσινα δάνεια σε ΑVIS και METRO
Ο φιλόδοξος επενδυτικός σχεδιασμός της AVIS έχει στόχο την επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης, ενώ η ΜETRO ΑΕΒΕ σχεδιάζει να καλύψει το 30% της συνολικής ετήσιας ενεργειακής της κατανάλωσης από ιδιόκτητες...
Πράσινα δάνεια σε ΑVIS και METRO
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γέφυρα» και για επιχειρήσεις ζητούν οι τράπεζες
Πρόσθετα μέτρα στήριξης προτείνει ο Φ. Καραβίας της Eurobank, τμηματική εφαρμογή του Πτωχευτικού ζητά ο Π. Μυλωνάς της Εθνικής. Τι είπαν σε διαδικτυακή συζήτηση του ΙΟΒΕ για το ιδιωτικό χρέος.
«Γέφυρα» και για επιχειρήσεις ζητούν οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγυημένα δάνεια στις επιχειρήσεις
Θα έχουν διάρκεια μέχρι 7 έτη συν 18μηνη περίοδο χάριτος ● Μέχρι το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας ή το 25% του ετήσιου τζίρου το ύψος των δανείων ● Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 0,6% ζητούν οι τράπεζες.
Εγγυημένα δάνεια στις επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαλάρωση εποπτικών κανόνων στις τράπεζες
Με χαλάρωση των εποπτικών κανόνων που διέπουν το πανευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα επιχειρήσουν οι θεσμοί να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στη χρηματοδότηση...
Χαλάρωση εποπτικών κανόνων στις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μηδενικού ρίσκου» οι κρατικές εγγυήσεις για τον «Ηρακλή»
Αν και οι τιτλοποιήσεις πάνε για αργότερα, η γνωμοδότηση ευνοεί την αποδέσμευση κονδυλίων που θα καλύψουν δάνεια προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις
«Μηδενικού ρίσκου» οι κρατικές εγγυήσεις για τον «Ηρακλή»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το στοίχημα της Eurobank με την FPS
Στην τελική ευθεία μπαίνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις εταιρείες διαχείρισης να παίρνουν σταδιακά το «κόκκινο» δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και μαζί τους αντίστοιχους υπαλλήλους.
Το στοίχημα της Eurobank με την FPS

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας