• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.2°C
  0 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  15°C 15.0°C / 18.0°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 13.0°C / 18.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 17.6°C
  3 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.7°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 19.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 21.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 18.7°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  64%
AP Photo / Yorgos Karahalis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενεση ρευστότητας σε «πληγωμένες» επιχειρήσεις

 • A-
 • A+
Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει στο Eurogroup τις έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε, ζητώντας από τους εταίρους ευελιξία στον υπολογισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να υπολογίζονται όχι μόνο οι προσφυγικές δαπάνες αλλά και αυτές για τον κορονοϊό.

Οξυγόνο στις επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά ή έχουν κάθετη πτώση στον τζίρο τους ετοιμάζεται να παράσχει η κυβέρνηση με το νέο πακέτο των παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει αμέσως μετά το Eurogroup για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Θα είναι κυρίως μέτρα που θα ανοίγουν τον δρόμο για την άντληση φτηνής ρευστότητας από τις επιχειρήσεις που γονάτισαν μπροστά στην ορμή της πανδημίας και χρειάζονται νέα χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια, ανάλογα με το βάθος του προβλήματος ή έκτακτες ενέσεις από τον προϋπολογισμό για να σταθούν όρθιες.

Στο πακέτο αυξημένου κόστους για τον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπονται ακόμη παράταση του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και πάγωμα των δόσεων για οφειλές προς τις τράπεζες και τις εφορίες, για ένα ακόμη τετράμηνο.

«Ενα προς ένα» τα ελληνικά δημοσιονομικά μέτρα θα συζητηθούν στο Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει σήμερα (με βιντεοκλήση) για να επαναξιολογήσει την κατάσταση των οικονομικών της ευρωζώνης και να λάβει δραστικές αποφάσεις για την αντιμετώπισή της. Η τηλεδιάσκεψη των «19» γίνεται στη σκιά των ζοφερών εκτιμήσεων που έχουν κάνει διεθνείς οίκοι, αναλυτές και επενδυτές προβλέποντας κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας συμπαρασύροντας προς τον βυθό και την ευρωπαϊκή.

Στη χώρα μας τα σημάδια είναι ήδη έντονα και τείνουν να γίνουν βαθιά. Υπό αυτά τα δεδομένα ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους του τις έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε, ζητώντας από τους εταίρους ευελιξία στον υπολογισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όχι μόνο των προσφυγικών δαπανών αλλά και αυτών για τον κορονοϊό.

Αυτό είναι κάτι το οποίο έχουν ζητήσει και οι άλλες χώρες που δεσμεύονται από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Εχουν δηλαδή ζητήσει την εξαίρεση των έκτακτων αυτών δαπανών από τις μετρήσεις για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ.

Οι πιέσεις για χαλάρωση του πλαισίου είναι πλέον ασφυκτικές και το αναγνωρίζουν όλοι, μετά τα εμπόδια που ορθώνει ο κορονοϊός σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα της Ευρώπης, μολύνοντας παράλληλα νευραλγικούς κλάδους, όπως είναι το εμπόριο, ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι εξαγωγές και η μεταποίηση με μεγάλη συνεισφορά στο ΑΕΠ. Συνεπώς οι πρώτες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα έρθουν σήμερα, πέραν των άλλων δημοσιονομικών μέτρων που θα αποφασιστούν (ενέσεις ρευστότητας 37 δισ. ευρώ).

Δημοσιονομικός χώρος

Οπως οι άλλες χώρες έτσι και η Ελλάδα έχει ανάγκη από δημοσιονομικό χώρο για να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για να προστατευθούν και να στηριχθούν κλάδοι, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και πολίτες που πλήττονται από την πανδημία. Με νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση εκταμιεύει επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών στην Υγεία (υγειονομικό υλικό, 2.000 προσλήψεις σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ), ενώ σε 200-250 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα μέτρα επιδότησης των πολιτών που εργάζονται σε εταιρείες οι οποίες έκλεισαν με κυβερνητική εντολή.

Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος για το χρονικό διάστημα που θα είναι εκτός δουλειάς. Το πακέτο θα διανθιστεί με μέτρα που θα ενισχύουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, όπως η πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό ή η αναστολή πληρωμής των οφειλών σε τράπεζες (δόσεις δανείων) και Εφορία (δόσεις τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών).

Πρόκειται για έναν λογαριασμό ο οποίος θα αυξηθεί απότομα στο αμέσως επόμενο διάστημα εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Απρίλιο.

Με τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές να είναι εξαιρετικά λίγες (έχουν κλείσει καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα, θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια, καζίνα, κομμωτήρια, πολυκαταστήματα), δηλαδή σουπερμάρκετ, φαρμακεία και φούρνοι, το κόστος των μέτρων για τα ειδικά επιδόματα και τις άδειες ειδικού σκοπού που θα χορηγηθούν σε εργαζόμενους γονείς θα είναι σημαντικά αυξημένο.

Δαπάνες

■ Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, χθες έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Συζητήθηκε η επικαιροποίηση των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση για υγεία, απασχόληση και επιχειρήσεις, και η επιχειρηματολογία για τη διεκδίκηση χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων και εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από αυτά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Άκης Σκέρτσος, ο Γρηγόρης Δημητριάδης κ.α.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με 36+36 δόσεις η νέα ρύθμιση για τα κορονοχρέη
Εξόφληση των πανδημικών χρεών σε 72 δόσεις, εκ των οποίων οι 36 θα είναι άτοκες, προβλέπει η τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται σήμερα με τους θεσμούς.
Με 36+36 δόσεις η νέα ρύθμιση για τα κορονοχρέη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμα τέλους σε οριζόντια μέτρα διάσωσης
Σήμα για αντικατάσταση των οριζόντιων μέτρων διάσωσης από νέα, πιο στοχευμένα εργαλεία, αναμένεται να απευθύνει σήμερα το Eurogroup στη διά ζώσης συνεδρίαση στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.
Σήμα τέλους σε οριζόντια μέτρα διάσωσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απότομη προσγείωση το 2022
Την πρώτη χρονιά των... μνημονίων θυμίζουν οι προβλέψεις του βασικού σεναρίου του Προγράμματος Σταθερότητας το 2022, για συνδυαστική αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών 12 δισ. ευρώ προκειμένου να φτάσει άμεσα...
Απότομη προσγείωση το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψαλιδίζεται το κούρεμα ενοικίων
Κλείνει από τον Μάιο η ομπρέλα προστασίας με τα μειωμένα και τα μηδενικά ενοίκια, καθώς τα κουρέματα θα ισχύσουν μόνο για τις επιχειρήσεις στις οποίες συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα.
Ψαλιδίζεται το κούρεμα ενοικίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας