• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 14.5°C
  3 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 11.7°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.0°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  3 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.7°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.0°C
  3 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.1°C
  3 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 13.8°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 11.7°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  75%

Η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με το ΔΝΤ για τη νέα «γραμμή» χρηματοδότησης, που ενδεχομένως να αλλάξει και την έκβαση των συζητήσεων με την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

AP/ JOSE LUIS MAGANA

Διαπραγματεύσεις δύο ταχυτήτων

 • A-
 • A+

Σε διαφορετικές ταχύτητες κινούνται οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιεί η ελληνική αντιπροσωπεία με τους θεσμούς. Ενώ στο ευρωπαϊκό σκέλος παραμένουν στάσιμες και οδηγούνται σε έκτακτο Euroworking Group (22 Απριλίου), οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ κινούνται γρηγορότερα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με το ΔΝΤ για τη νέα «γραμμή» χρηματοδότησης, που ενδεχομένως να αλλάξει και την έκβαση των συζητήσεων με την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η προεργασία για την ένταξη της Ελλάδας σε ένα νέο πρόγραμμα έλαβε χώρα στο παρασκήνιο των συζητήσεων που είχε στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε αυτές συμφωνήθηκε να επικαιροποιηθεί η σχέση της Αθήνας με το ΔΝΤ και οι τεχνικές λεπτομέρειες να καθοριστούν το επόμενο διάστημα. Οπως το παλιό πρόγραμμα, έτσι και το νέο θα «τρέχει» παράλληλα με το ευρωπαϊκό και εκτιμάται ότι θα ανοίξει τους κρουνούς χρηματοδότησης του Ταμείου προς τη χώρα μας. Οι τελευταίοι παραμένουν κλειστοί από πέρυσι το καλοκαίρι, εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της έκτης αξιολόγησης από τα κλιμάκια της τρόικας.

Το ύψος των κεφαλαίων, παλιών και νέων, που δικαιούται για τα επόμενα τρία χρόνια να λάβει μετά από αξιολόγηση η Ελλάδα φτάνουν συνολικά τα 15 με 17 δισ. ευρώ. Τα χρήματα θα συνοδευτούν από το γνωστό «αλμυρό» επιτόκιο με το οποίο είθισται να δανείζει το ΔΝΤ τις χώρες που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και το οποίο ανέρχεται στο 4%.

Επί της ουσίας, όπως άλλες πηγές τονίζουν, δεν πρόκειται για κάποιο νέο «Συμβόλαιο» με το ΔΝΤ, αλλά για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος, το οποίο εκπνέει τον Μάρτιο του 2016.

Το θέμα είναι ότι για να εξασφαλιστεί αυτή η χρηματοδότηση θα πρέπει η χώρα να τηρήσει τις «σκληρές» δεσμεύσεις που απορρέουν από την ένταξή της σε αυτήν τη «γραμμή».

«Νωπές» είναι ακόμη στους επιτελείς της πλατείας Συντάγματος οι «φαρμακερές» αναφορές των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, το ύψος του βασικού μισθού, τις τριετίες και τις ομαδικές απολύσεις. Ειδικά για τον βασικό μισθό, γνωστές τοις πάσοι είναι οι «θέσεις» του Ταμείου, που επιθυμεί σταθερά την επανεξέταση και του κατώτατου μισθού κατά τη διετία 2016-2017.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ (μεικτές αποδοχές) είναι υψηλός (!), διότι δεν καταργήθηκε ο 13ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι επιμένει ότι οι κατώτατες αποδοχές θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα άλλων ανταγωνιστικών προς την Ελλάδα χωρών.

Το «πακέτο» των μνημονιακών προτάσεων του Ταμείου συμπληρώνουν οι μόνιμες συστάσεις για κατάργηση των ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων, τη διατήρηση της έκτακτης εισφοράς και την αύξηση του ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και φάρμακα.

Πρόκειται για προτάσεις οι οποίες συνιστούν «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η στάση την οποία θα κρατήσει σε αυτήν τη συμφωνία να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ «τρέχουν» με μεγαλύτερο ρυθμό, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυτές παραμένουν στάσιμες.

Την αυλαία των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στο Παρίσι μεταξύ των στελεχών της ελληνικής αντιπροσωπείας με τα αντίστοιχα κλιμάκια των θεσμών άνοιξαν τα δημοσιονομικά θέματα.

«Ροκανίζεται» το πλεόνασμα

Στην πρώτη γραμμή βρέθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, με την Αθήνα να ζητά «κούρεμα» του στόχου στο 1,2% από 1,5% που φέρεται να είχε συμφωνηθεί.

Η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα δεν αφήνει περιθώρια για μεγαλύτερες επιτυχίες σε επίπεδο πλεονάσματος, το οποίο το Γενικό Λογιστήριο συνεχίζει να «ροκανίζει» καλύπτοντας βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Χθες, δεύτερη μέρα των συζητήσεων του… Paris Group στη βίλα «Σαΐντ», όπου στεγάζεται η ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ, τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν τα εργασιακά-ασφαλιστικά, με έμφαση την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, και φορολογικά, με αιχμή τον ΦΠΑ.

Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η διαπίστωση προόδου και η προσπάθεια να τεθούν κάποιες βάσεις πάνω στις οποίες θα μπορούσε να επιτευχθεί έστω και μια πρώτη συμφωνία.

Τούτο όμως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αύριο, παραμονή του έκτακτου Euroworking Group που γίνει την Τετάρτη 22 Απριλίου, ενώ στο άτυπο Eurogroup, δύο μέρες μετά στη Ρίγα της Λετονίας, οι εταίροι θα περιοριστούν σε μια νέα αποτίμηση της προόδου των συζητήσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Aναζητώντας τη δίκαιη ανάπτυξη
​Λίγα λεφτά και εργαλεία αλλά πολλή φαντασία και επικοινωνία περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στην οικονομία, αναζητώντας αντίμετρα για να αντιμετωπίσει την επελαύνουσα...
Aναζητώντας τη δίκαιη ανάπτυξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκλειδώνουν τη χρηματοδότηση
«Στροφές» λίγο πριν από την τελική ευθεία για μια πρώτη συμφωνία με τους δανειστές ανεβάζει η κυβέρνηση, μετά τον «ανασχηματισμό» της διαπραγματευτικής ομάδας και την ανακατανομή των ρόλων των στελεχών που...
Ξεκλειδώνουν τη χρηματοδότηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γολγοθάς οι πληρωμές δανείων
Θηλιά για την οικονομία είναι οι πληρωμές του καλοκαιριού που ανέρχονται σε 11,4 δισ. ευρώ και συνιστούν τον νέο σκόπελο των υποχρεώσεων της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές. Το θέμα της αποπληρωμής τους...
Γολγοθάς οι πληρωμές δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι... αναπόφευκτες αλλά σπάνιες «επισκέψεις» των εμπειρογνωμόνων
Μετ’ εμποδίων ξεκινά σήμερα -εκτός απροόπτου- ο μαραθώνιος των τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό «κενό». Η έναρξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες...
Οι... αναπόφευκτες αλλά σπάνιες «επισκέψεις» των εμπειρογνωμόνων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συναγερμός για τις υποχρεώσεις του μήνα
Συναγερμό έχει σημάνει στην κυβέρνηση ο «λογαριασμός» με τις πληρωμές που θα πρέπει να καλύψει το κράτος για τον μήνα Φεβρουάριο και οι οποίες φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ. Την κατάσταση δεν διευκολύνει καθόλου η…...
Συναγερμός για τις υποχρεώσεις του μήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
Mε τα δύο μνημόνια υπό μάλης, των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και με τις αποφάσεις για το χρέος να μετατίθενται για αργότερα, επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την Ουάσινγκτον καθώς...
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας