• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.6°C / 15.8°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 14.0°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 15.7°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 13.3°C
  0 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 7.3°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.4°C / 18.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 18.5°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.8°C / 20.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 16.0°C
  2 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 14.4°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.7°C / 14.0°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  89%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

O ΦΠΑ «πνίγει» τον θαλάσσιο τουρισμό

 • A-
 • A+

Για καταστροφικές επιπτώσεις στον θαλάσσιο τουρισμό και ειδικά στον κλάδο των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αυξήσει τον ΦΠΑ, κάνουν λόγο οι επαγγελματίες του κλάδου.

Τέσσερις ενώσεις με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία εκδόθηκε στις 7/2/2020 με τον τίτλο «Εξειδίκευση και απόδειξη της πλήρωσης του κριτηρίου της χρήσης και εκμετάλλευσης στις εκμισθώσεις επαγγελματικών πλοίων αναψυχής», με το πρόσχημα της «καταπολέμησης» της φοροδιαφυγής και της «άρσης των στρεβλώσεων» του ανταγωνισμού, προχώρησε, στην πραγματικότητα, στον διπλασιασμό του συντελεστή του ΦΠΑ στις εκμισθώσεις των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, καταργώντας ουσιαστικά το 50% της απαλλαγής που είχε ο κλάδος, χωρίς μάλιστα καμία προηγούμενη ενημέρωση ή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι φορείς καλούν τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να αντιληφθούν τις αναμενόμενες δραματικές εξελίξεις στις δραστηριότητες του κλάδου.

Ζητούν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις εξαγγελίες της, για μείωση των φόρων, καθώς και να προχωρήσει στην αναστολή της εφαρμογής των συγκεκριμένων αποφάσεων έως το 2021, προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των σημερινών συγκυριών και να βρεθεί ο τρόπος, τα μέσα και ο κατάλληλος μηχανισμός για την εξεύρεση λύσης, κοινά αποδεκτής και λειτουργικής, σε έναν κλάδο, που συνεισφέρει το 1,9% στο ΑΕΠ.

Κατά την εκτίμηση των επαγγελματιών και των φορέων τους, ο κλάδος περιλαμβάνει 5.600 σκάφη με ελληνική επαγγελματική άδεια, απασχολεί περισσότερους από 4.500 Ελληνες ναυτικούς (αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και κατώτερα πληρώματα) και επηρεάζει περισσότερα από 120 επαγγέλματα.

Οι επαγγελματίες του κλάδου αναφέρουν ότι η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στις μισθώσεις, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων πραγμάτων, όπως ο αυξανόμενος αριθμός ακυρώσεων κρατήσεων, λόγω του κορονοϊού, η επιβολή ΦΠΑ στις αγορές των επαγγελματικών σκαφών και η αγορά εξοπλισμού και η αύξηση κατά 50%, που επέβαλε η κυβέρνηση στους συντελεστές κλίμακας του φόρου πλοίων, όπου στα μικρά σκάφη η αύξηση ξεπερνά το 1.500% (Ν. 4646/12-12-2019), θα έχουν ως αποτέλεσμα:

■ Να αυξηθεί η φοροδιαφυγή.

■ Να αυξηθεί σημαντικά το κόστος των ναυλώσεων.

■ Να φύγουν σκάφη για τις νέες μαρίνες της Αλβανίας, με 3.500 διαθέσιμες θέσεις ελλιμενισμού.

■ Να χαθούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας πληρωμάτων, λόγω φυγής των σκαφών ή αλλαγής σημαίας και να μειωθούν δραματικά οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΝΑΤ και άλλα ταμεία.

■ Να απολεσθούν οι δραστηριότητες των ναυπηγοεπισκευαστικών βάσεων –ιδίως του Περάματος– που καλύπτουν τις κατασκευές, επισκευές και συντηρήσεις σκαφών.

■ Να επηρεαστούν αρνητικά περίπου 120 παραπλήσια και υποστηρικτικά επαγγέλματα, που απασχολούν επιπροσθέτως πολλές χιλιάδες εργαζομένους.

Την ανακοίνωση υπογράφουν: Η Ενωση Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Ανευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Θαλάσσιου Τουρισμού- GYA και η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών & Κατώτερων Πληρωμάτων Επαγγελματικών & Ιδιωτικών Θαλαμηγών Σκαφών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απαλλαγή ΦΠΑ για επαγγελματικά τουριστικά σκάφη
Οι έντονες διαμαρτυρίες των επαγγελματιών του κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού, σχετικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Οκτωβρίου, που καθόριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις επιβολής ΦΠΑ στις δραστηριότητες...
Απαλλαγή ΦΠΑ για επαγγελματικά τουριστικά σκάφη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυνήγι στα παράνομα ναυλοσύμφωνα
​Περισσότερα από 40 παράνομα ναυλοσύμφωνα έχουν εντοπιστεί φέτος. Από αυτήν τη δραστηριότητα το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε απολύτως κανένα έσοδο, καθώς δεν πληρώθηκε ο ΦΠΑ και δεν φορολογήθηκε κανένα εισόδημα...
Κυνήγι στα παράνομα ναυλοσύμφωνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμεση πληρωμή προστίμου για παράνομες ναυλώσεις σκαφών αναψυχής
Αυστηρές κυρώσεις για όσους εντοπιστούν από τις λιμενικές αρχές να έχουν προχωρήσει σε παράνομη ναύλωση ιδιωτικού σκάφους αναψυχής, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε στην ολομέλεια της Βουλής ο υφυπουργός...
Αμεση πληρωμή προστίμου για παράνομες ναυλώσεις σκαφών αναψυχής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Αλίμου
Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Αλίμου χωρίς ειδική πρόβλεψη και σχεδιασμό για την προστασία των συμφερόντων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο δηλώνει το Δ.Σ. του Συνδέσμου...
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Αλίμου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γαλάζιες» αντιδράσεις
Γενικεύονται οι αντιδράσεις ξενοδόχων και ακτοπλόων κατά της αύξησης του ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επισημαίνοντας οτι ήδη η φημολογία προκαλεί διαδοχικά αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση...
«Γαλάζιες» αντιδράσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα στήριξης για την ακτοπλοΐα
Προτάσεις για το πρώτο πεντάμηνο του επόμενου έτους καταθέτει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), επισημαίνοντας τον κίνδυνο απομάκρυνσης των ποιοτικότερων πλοίων από τις ελληνικές...
Μέτρα στήριξης για την ακτοπλοΐα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας