• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 29.9°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 30.4°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 27.3°C
  3 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 22.3°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.1°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.4°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.5°C / 30.6°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 31.0°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  4 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 28.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  88%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επιδημία μηδενίζει το κοντέρ της οικονομίας

 • A-
 • A+
Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει το ανέφικτο των δημοσιονομικών στόχων ● Παρατηρητήριο επιπτώσεων κατά κλάδο στο Γενικό Λογιστήριο ● Αναστολή πληρωμής φόρων και άλλων οφειλών, τα πρώτα μέτρα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις ● Οι τέσσερις πυλώνες των πρώτων κυβερνητικών παρεμβάσεων σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Κόκκινο έχει χτυπήσει η αγωνία της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού στα έσοδα του προϋπολογισμού και στους συμπεφωνημένους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αξιοσημείωτο είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού από το Βερολίνο, ότι «δημοσιονομικοί στόχοι οι οποίοι μπορεί να τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν».

Με αυτή τη δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει την πόρτα στις φορολογικές ελαφρύνσεις (μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης) που είχε προαναγγείλει για επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοαπασχολούμενους, προεξοφλώντας αλλαγή σκηνικού στην οικονομία.

Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος βρίσκονται ήδη σε κατάσταση επιφυλακής για τη λήψη δεύτερου πακέτου μέτρων, δημοσιονομικού -και όχι μόνο- χαρακτήρα.

Κριτήριο ο τζίρος

Οι συνθήκες στην αγορά το επιβάλλουν (εικόνα δυσκολιών μεταφέρει ο Μάρτιος) και οι νέες παρεμβάσεις θα αφορούν επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος έχει πληγεί σημαντικά από τις παρενέργειες του ιού κι έχουν απολέσει τουλάχιστον το 25% του τζίρου τους. Μάλιστα το Γενικό Λογιστήριο ξεκινά ένα σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων κατά κλάδο και γεωγραφική περιοχή, ώστε να καταγράφονται σε καθημερινή βάση οι επιδράσεις από τη νόσο, με σημαντικό κομμάτι να αφορά τα φορολογικά έσοδα.

Παράλληλα θα υπάρξει αναστολή των φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων και για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία και όχι μόνο για αυτές που έχουν διακόψει υποχρεωτικά σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι αν θα υπάρξει κρατική μέριμνα με τη μορφή επιδότησης των μισθών για τους εργαζόμενους που θα μείνουν απλήρωτοι λόγω αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας επιχείρησης.

Τα νέα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων θα είναι σε συνάρτηση με τις αντοχές του προϋπολογισμού, θα κλειδώσουν τις επόμενες μέρες, θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας και θα ανακοινωθούν αμέσως μετά.

Χθες είχαμε την πρώτη δέσμη οικονομικών μέτρων τα οποία ανακοίνωσαν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αποτυπώθηκαν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αμέσως μετά. Πρόκειται για φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις, καθώς και επιπλέον δαπάνες για το σύστημα υγείας ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Οι παρεμβάσεις εδράζονται πάνω σε 4 πυλώνες:

◾ 1ος πυλώνας: Πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο. Τα μέτρα είναι:

● Η αναστολή καταβολής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

● Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις εφορίες, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

● Αντίστοιχες διευκολύνσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών.

Eurogroup

◾ 2ος πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν, έγκαιρα, συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις. Το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας χαρακτηρίζεται κομβικό αφού θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση και θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες προβλέπουν ευελιξία στις δαπάνες που καταβάλλονται για έκτακτες περιστάσεις.

Το θέμα όμως είναι τι θα γίνει με την Ελλάδα, η οποία εφαρμόζει πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και ο φετινός στόχος για 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα βρίσκεται στον αέρα εξαιτίας των χαμηλών φορολογικών εσόδων και της μεγάλης επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

◾ 3ος πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, εξοπλισμό μονάδων, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.

◾ 4ος πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών. Εχει τεθεί στη διάθεση της κυβέρνησης ο μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για άμεση αποστολή συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους πολίτες αναφορικά με θέματα υγειονομικού και οικονομικού περιεχομένου που αφορούν τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μισός φόρος για νέες επιχειρήσεις φέτος
Το μέτρο αφορά νέες μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες από το 2020 μέχρι και τη χρήση του 2022 θα φορολογούνται με συντελεστή 4,5% έναντι 9%, με ετήσια ακαθάριστα έσοδα (τζίρος) έως 10.000 ευρώ.
Μισός φόρος για νέες επιχειρήσεις φέτος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηρθε ο «πονοκέφαλος» της επιστρεπτέας προκαταβολής
Ο χρόνος για την πληρωμή της πρώτης από τις 96 δόσεις ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα ● Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ για επανέλεγχο των στοιχείων για 43.371 ΑΦΜ επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Ηρθε ο «πονοκέφαλος» της επιστρεπτέας προκαταβολής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην «κατάψυξη» οι φορολογικές ελαφρύνσεις
Στο συρτάρι μπαίνουν τα σχέδια με τις υπεσχημένες μειώσεις φόρων, με το οικονομικό επιτελείο να επικαλείται τις δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες και να αλλάζει γραμμή πλεύσης ακολουθώντας τις υποδείξεις των...
Στην «κατάψυξη» οι φορολογικές ελαφρύνσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψαλιδίζεται το κούρεμα ενοικίων
Κλείνει από τον Μάιο η ομπρέλα προστασίας με τα μειωμένα και τα μηδενικά ενοίκια, καθώς τα κουρέματα θα ισχύσουν μόνο για τις επιχειρήσεις στις οποίες συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα.
Ψαλιδίζεται το κούρεμα ενοικίων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελαφρύνσεις με... άρωμα εκλογών για τη διετία 2021-2022
«Κούρεμα» έως και 45% στην προκαταβολή του φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες και μειώσεις φορολογικών συντελεστών για όλα τα νομικά πρόσωπα.
Ελαφρύνσεις με... άρωμα εκλογών για τη διετία 2021-2022

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας