• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 12.4°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 10.3°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  5 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 7.4°C
  3 BF
  65%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 8.2°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  3 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.5°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.4°C
  5 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.5°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.2°C
  1 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 12.2°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 2.3°C / 7.7°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 9.5°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 3.0°C
  1 BF
  84%

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο

AP PHOTO / OLIVIER MATTHYS
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητούν αντίδοτο σε δημοσιονομικά μέτρα

 • A-
 • A+

Σε κατάσταση επιφυλακής για τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων θωράκισης των οικονομιών απέναντι στο πρόβλημα του κορονοϊού είναι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Οι αποφάσεις θα κλειδώσουν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, ενώ τα κράτη-μέλη καλούνται στο επόμενο δεκαήμερο να προετοιμάσουν δράσεις και πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης με σκοπό να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή ομπρέλα των μέτρων.

«Η επιδημία του κορονοϊού έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά το μέγεθος και η διάρκεια του προβλήματος είναι δύσκολο να προβλεφθούν σε αυτό το στάδιο», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πορτογάλο, «το πλαίσιο των δημοσιονομικών μας κανονισμών παρέχει ευελιξία για την αντιμετώπιση ασυνήθιστων συμβάντων που δεν υπόκεινται στον έλεγχο των κυβερνήσεων», δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσει η υπουργική σύνοδος του Μαρτίου.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό διευρυμένη σύνθεση της Ευρωομάδας έγινε μια πρώτη αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης. Οι προβολείς έπεσαν πάνω στην Ιταλία που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που ανακοίνωσε μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της. Σε μικρότερο συναγερμό βρίσκεται η Γαλλία και σε ακόμη πιο μικρό οι χώρες του Βορρά και η Ελλάδα.

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη έτοιμο ένα πακέτο δημοσιονομικών παρεμβάσεων, το οποίο θα εφαρμοστεί, εφόσον χρειαστεί. Στόχος είναι τα μέτρα αυτά, τα οποία προέρχονται κυρίως από την πλευρά των δαπανών, να εξαιρούνται από τις μετρήσεις για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η Αθήνα βρίσκεται σε κοινή γραμμή για το θέμα αυτό με το Παρίσι και την Ιταλία.

Στο έκτακτο Eurogroup δεν έγινε καμία συζήτηση για ενδεχόμενη αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων, αν και από τις διατυπώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) θα είναι μεγάλη έκπληξη εάν δεν υπάρξει μεταβολή προς το χειρότερο…

Εκτιμήσεις

Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να μείνει έξω από το γκρίζο σκηνικό που διαμορφώνει ο κορονοϊός σε παγκόσμιο επίπεδο. Ετσι, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, το ΔΝΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δραστική επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020, βάζοντας τον πήχη πολύ κάτω από το 2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,2%.

Το θέμα είναι ότι μαζί με αυτές τις προβλέψεις θα αναθεωρηθούν προς κάτω και οι ήδη συντηρητικές εκτιμήσεις του Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας. Εάν οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις (Οκτώβριος 2019) του διεθνούς οργανισμού για το πλεόνασμα ήταν 2,6% του ΑΕΠ για το 2020 και 2,5% του ΑΕΠ για το 2021 και το 2022 -δηλαδή και πάλι κάτω από τον μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ-, οι φετινές εαρινές προβλέψεις του (Fiscal Monitor) θα είναι σε ακόμη πιο σκούρο φόντο.

Αρα το μήνυμα που θα στείλει για τα ελληνικά πλεονάσματα η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (13-19 Απριλίου, χωρίς να είναι σίγουρο εάν θα γίνει ή θα δημοσιευτούν μόνο οι εκθέσεις) δεν θα είναι το καλύτερο για τις αγορές, οι οποίες παραμένουν νευρικές λόγω του κορονοϊού.

Αναστολή

Ετσι, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσουν να κάνουν σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δεύτερες σκέψεις σχετικά με το πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται και το δεύτερο αίτημα εξαγοράς ακριβών δανείων της Ελλάδας προς το Ταμείο. Είναι ένα θέμα που, ενώ αρχικά επρόκειτο να συζητηθεί τον Απρίλιο, μετατίθεται προς το τέλος του χρόνου.

Εξάλλου, άγνωστος είναι και ο χρόνος διεξαγωγής της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία πριν από την εξάπλωση της νόσου ήταν προγραμματισμένη για 5-8 Μαΐου. Το ΔΝΤ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στην αποστολή των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σήμερα συνεδριάζει (διά ζώσης) το EuroWorking Group (EWG), στο οποίο αναμένεται να υπάρξει επίσης συζήτηση για το πρόβλημα με τον κορονοϊό, αφού θα αναλάβει να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο της 16ης Μαρτίου.

Σε αυτήν ούτως ή άλλως ήταν στο τραπέζι το θέμα του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε. μαζί με τα πορίσματα (5η έκθεση θεσμών) για την Ελλάδα αλλά και τα αιτήματα για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, με αρχή τις προσφυγικές δαπάνες και την εξαίρεσή τους από τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας.


 

 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μνημονιακές συνταγές προωθεί το Βερολίνο
Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου επιμένουν σε πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας που δεν θα γίνουν βαρίδι για τις οικονομίες τους, αλλά η Γερμανία με τους δορυφόρους της προκρίνουν ως «φάρμακο» την πιστωτική...
Μνημονιακές συνταγές προωθεί το Βερολίνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναβάλλονται λόγω εκλογών οι συστάσεις του Eurogroup
Tην επόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου συνεδριάζει η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, Euroworking Group-EWG που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου.
Αναβάλλονται λόγω εκλογών οι συστάσεις του Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετά τις εκλογές η... εξεταστική του ΔΝΤ
Aναβάλλεται για μετά τις εθνικές εκλογές η επίσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας στο πλαίσιο συλλογής στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την...
Μετά τις εκλογές η... εξεταστική του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ρηχά νερά η ανάπτυξη
Αύξηση μόλις 1,3% σημείωσε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2019, που θα πρέπει να κάνει άλματα το επόμενο διάστημα για να πιάσει τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας για ανάπτυξη 2,3% το 2019.
Σε ρηχά νερά η ανάπτυξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετ’ εμποδίων το Eurogroup του Ιουνίου
Με διπλωματικό τρόπο Ευρωπαίοι εταίροι πασχίζουν να παγώσουν το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, στοχεύοντας στην τιμωρία της κυβέρνησης για τα μέτρα της.
Μετ’ εμποδίων το Eurogroup του Ιουνίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας