• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.8°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 24.3°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  0 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 27.0°C
  0 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 20.8°C
  0 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  69%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 26.0°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 26.0°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 21.0°C
  3 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  68%

Ο υπουργός Μάκης Βορίδης και δεξιά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου.

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγροτικοί συνεταιρισμοί α λα ελληνικά

 • A-
 • A+
Με μικρές αλλαγές πάει στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο ● «Δεν ανταποκρίνεται στο συνεταιριστικό πνεύμα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (ICA), Μπρούνο Ρέλαντς, τονίζοντας ότι «οι συνεταιρισμοί δεν μπορούν να επιβιώσουν ως μεμονωμένες επιχειρήσεις και το υπάρχον σύστημα δεν δημιουργεί συνθήκες εμπιστοσύνης, ώστε να δημιουργηθούν και να συνεταιριστούν οι παραγωγοί».

Ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Ο υπουργός Μάκης Βορίδης επανέφερε τελικά τη διάταξη (που είχε αφαιρεθεί) για την πενταετή αναστολή των διώξεων σε διοικήσεις συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, ωστόσο ελληνικοί και διεθνείς συνεταιριστικοί φορείς και αντιπολίτευση εντοπίζουν νέα ανοιχτά ζητήματα και μιλούν για ένα νομοσχέδιο που συνολικά δεν απηχεί το συνεταιριστικό πνεύμα.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου, η διάταξη για την αναστολή των διώξεων παραμένει προβληματική, καθώς δεν αφορά μόνο φορολογικά ζητήματα, αλλά περιλαμβάνει ακόμα και αδικήματα που έχουν διαπραχθεί με δόλο εις βάρος των συνεταιρισμών (π.χ. υπεξαίρεση) παγώνοντας εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες. «Δεν δίνεται η δυνατότητα στη Δικαιοσύνη αυτοί που κλέψανε να λογοδοτήσουν», είπε ο κ. Αποστόλου μιλώντας για μια ρύθμιση που δεν την αντέχει η κοινωνία.

Σε παρέμβαση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ επανέλαβε τη θέση της, ότι ο νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς θα πρέπει να κινείται σε ένα ελεύθερο πλαίσιο που δεν θα ξεφεύγει από τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές. Ο πρόεδρος, Παύλος Σατολιάς, στάθηκε στην αναγκαιότητα της διατήρησης του χαρακτήρα των Α.Σ. και στο ότι δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε κεφαλαιουχικές εταιρείες. Ζήτησε ακόμη την περαιτέρω στήριξη των συνεταιρισμών και κίνητρα στους αγρότες παραγωγούς για να συμμετέχουν.

Στη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής συμμετείχε ύστερα από αίτηση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (ICA), Μπρούνο Ρέλαντς, ο οποίος δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Το πρόβλημα βρίσκεται στον ορισμό του συνεταιρισμού καθώς το ελληνικό νομοσχέδιο αποκαλεί “συνεταιρισμό” κάτι που δεν είναι. Η ελληνική κυβέρνηση δεν προσπαθεί να υλοποιήσει ειδικές πολιτικές για να υπάρξει ένα οικοσύστημα στήριξης των συνεταιρισμών ανά περιφέρεια. Οι συνεταιρισμοί δεν μπορούν να επιβιώσουν ως μεμονωμένες επιχειρήσεις και το υπάρχον σύστημα δεν δημιουργεί συνθήκες εμπιστοσύνης ώστε να δημιουργηθούν και να συνεταιριστούν οι παραγωγοί». Αναλύοντας περισσότερο το νομοσχέδιο, στάθηκε στη δυνατότητα εισόδου για ιδιώτες επενδυτές, κάτι που δεν συνάδει με τη συνεταιριστική λογική, και –σύμφωνα με την εμπειρία του– δεν έχει λειτουργήσει θετικά σε άλλες χώρες. Παρατήρησε ότι παραμένουν αρμόδια για τους συνεταιρισμούς αρκετά υπουργεία, γεγονός που δημιουργεί σκηνικό διάσπασης και πολυνομίας. «Ο νόμος πρέπει να πάει πίσω για περαιτέρω επεξεργασία. Δεν υπάρχει λόγος να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε τρεις εβδομάδες. Χρειάζονται διαφορετικά προσχέδια και περισσότερη διαβούλευση με τους φορείς του πεδίου. Ειδάλλως, οι Ελληνες αγρότες θα πρέπει να περιμένουν και άλλο για να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο που πραγματικά θα τους εξυπηρετεί», κατέληξε ο κ. Ρέλαντς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ράβε-ξήλωνε για τους συνεταιρισμούς
Εντονες αντιδράσεις στις επιτροπές της Βουλής από φορείς αγροτών. Ο υπουργός Μ. Βορίδης υποσχέθηκε να επαναφέρει την πενταετή αναστολή διώξεων σε διοικήσεις αγροτικών συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση ή πτώχευση.
Ράβε-ξήλωνε για τους συνεταιρισμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενστάσεις στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
Σοβαρές ενστάσεις επί του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς εκφράζουν προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φορείς του συνεταιριστικού κινήματος και οργανώσεις της ΚΑΛΟ.
Ενστάσεις στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βλέπει εκπροσώπους κομμάτων η Επιτροπή αγροτικών μπλόκων
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής και εκπροσώπους των κομμάτων θα έχει σήμερα η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) που εκπροσωπεί αγρότες και κτηνοτρόφους.
Βλέπει εκπροσώπους κομμάτων η Επιτροπή αγροτικών μπλόκων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας
Οι φορείς του κλάδου φαίνεται ότι βρήκαν τη «χρυσή τομή» κατά τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ στη Βουλή προωθείται το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Συμφωνία για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίθεση φιλίας από Βορίδη στους αγρότες
«Θέλουμε να είμαστε η πιο φιλοαγροτική κυβέρνηση που γνώρισε η Ελλάδα», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης μιλώντας το Σάββατο στην Καρδίτσα, σε συναντήσεις με τοπικούς φορείς.
Επίθεση φιλίας από Βορίδη στους αγρότες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμφισβητείται η δημοκρατία του... 15%
Αντιδράσεις Στ. Αραχωβίτη στην τροπολογία Βορίδη για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις στον αγροτικό τομέα. Επίμαχο σημείο, η διάταξη που προβλέπει ως προϋπόθεση την ανάγκη αντιπροσώπευσης των...
Αμφισβητείται η δημοκρατία του... 15%

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας