Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναζητείται «εμβόλιο» και για την οικονομία

Ιδιαίτερη ανησυχία για μείωση της τουριστικής κίνησης επικρατεί στη Σαντορίνη που την προτιμούν οι Κινέζοι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητείται «εμβόλιο» και για την οικονομία

  • A-
  • A+
Ηπια και ακραία σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Ανεπαρκές το ειδικό αποθεματικό του 1 δισ., αναπόφευκτο να πειραχτεί το μαξιλάρι των 33 δισ. ευρώ, αν το επιτρέψουν οι θεσμοί. Μετρήσιμες επιπτώσεις σε τουρισμό, ναυτιλία, οικοδομή, αλλά και στους στόχους για ανάπτυξη 2,8%.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορονοϊό σε ολόκληρο το φάσμα και στην εφοδιαστική αλυσίδα της αγοράς επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κρατήσει όρθια την ελληνική οικονομία που έχει ξεκινήσει να δέχεται τα σκληρά σφυροκοπήματα της «κινεζικής ίωσης».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έφυγε χθες νωρίτερα από το υπουργικό συμβούλιο για να μεταβεί εσπευσμένα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο πλαίσιο συνάντησης με τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Στην πρωινή σύσκεψη επί της οδού Πανεπιστημίου οι δύο άνδρες εξέτασαν διάφορα σενάρια δημοσιονομικής αντιμετώπισης των παρενεργειών του κορονοϊού. Από τα πιο ήπια μέχρι τα πιο ακραία.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την προστασία από τον κινεζικό ιό προβλέπει έξτρα δαπάνες για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων αναγκών στο εσωτερικό της χώρας, όπως είναι για παράδειγμα τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, στη βάση πραγματικών απωλειών που θα προκύψουν από την αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, όπου κατά γενική ομολογία ο τζίρος είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Ομως τα κονδύλια στον προϋπολογισμό δεν επαρκούν για να επουλωθούν όλες οι πληγές που προκαλεί ο κορονοϊός στην οικονομία.

Το ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό που είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό έχει σχεδόν ροκανιστεί και η μόνη λύση για την κυβέρνηση είναι να καταφύγει στο μαξιλάρι των εσόδων των 33 δισ. ευρώ. Η χρήση του όμως για έκτακτες ανάγκες προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Δημοσιονομική χαλάρωση;

Το σκηνικό τρόμου που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη και με τον «κινεζικό δράκο» να απειλεί ευθέως τη γερμανική οικονομία, ίσως αυτή τη στιγμή αποδειχθεί σωτήριο για τη δημοσιονομική χαλάρωση που ζητεί η Ελλάδα.

Η ελληνική οικονομία υφίσταται ήδη τους πρώτους κραδασμούς από την εξάπλωση του κορονοϊού. Κλάδοι όπως είναι η ναυτιλία (στο κομμάτι της κρουαζιέρας), η οικοδομή (Golden Visa, κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα) και ο τουρισμός, με μεγάλη συνεισφορά στον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, έχουν αρχίσει να προσβάλλονται. Ο πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι ήδη πολύ μεγάλος διότι έχει επενδύσει σε αυτούς τους τομείς για να κερδίσει το στοίχημα για ανάπτυξη 2,8% το 2020 και πάνω από 3,5% το 2021.Τη δεδομένη χρονική στιγμή, με τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά αυτές οι ταχύτητες δείχνουν άπιαστες…

Από την άλλη, πρέπει να τονιστεί ότι μια επιβράδυνση οριακή στην ευρωζώνη θα επηρεάσει λιγότερο την Ελλάδα λόγω του υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης (η εκτίμηση για το 2019 είναι για 2,2%). Το κακό όμως είναι ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος προμηθευτής πρώτων υλών, εάν καταρρεύσει θα παρασύρει όλο το παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα…

Ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες έχουν ανησυχήσει ζητώντας συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Οι ακυρώσεις τουριστών από Κίνα έχουν ξεπεράσει το 70%, ενώ οι επιπτώσεις στα λιμάνια από τη μείωση μεταφοράς εμπορευμάτων είναι για την ώρα ελεγχόμενες. Την ίδια στιγμή στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μιλάνο, Παρίσι, Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Αθήνα συνεχίζουν να γράφουν ζημιές 3-5%.

Ομόλογα και μετοχές

Ταυτόχρονα οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, κινούνται ανοδικά δεχόμενα ισχυρές πιέσεις από τη στροφή των επενδυτών σε πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως είναι ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα. Ενδεικτικά η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε χθες το 1,22% (από 1,08% που ήταν την Τετάρτη), του 5ετούς το 0,47% (από 0,43%) και του 15ετούς το 1,74%.

Εν τω μεταξύ, κύμα υπεραποθεματοποίησης προϊόντων από την πλευρά των καταναλωτών καταγράφεται στο εσωτερικό της χώρας, παρά το μήνυμα ηρεμίας και ψυχραιμίας που εκπέμπει σύσσωμη η κυβέρνηση μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού.

Τα άδεια ράφια στα σουπερμάρκετ είναι γεγονός από πολίτες που έσπευσαν να αγοράσουν ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από τις κανονικές. Τούτο είχε αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν και τα πρώτα φαινόμενα ανατιμήσεων στην αγορά, αφού οι επιτήδειοι φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι μόνο λίγοι δεν ήταν αυτοί που ψώνιζαν με το… κριτήριο του πανικού.

Σε κατηγορίες προϊόντων όπως αντισηπτικά, μάσκες, μαντιλάκια καθαρισμού, πάνες, αλλά και τρόφιμα (αλεύρι, μακαρόνια, όσπρια κ.λπ.) παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης έως και 50%. «Ας δείξουμε ως πολίτες/καταναλωτές ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Η αγορά τροφοδοτείται κανονικά, είναι δεδομένη η επάρκεια των αγαθών και δεν υπάρχει λόγος για πανικό», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Η «εποχικότητα» μπορεί να σώσει τον ελληνικό τουρισμό

«Ψυχραιμία και συντονισμό» συνιστά ο ΣΕΤΕ. Το 85% των τουριστικών αφίξεων συγκεντρώνεται μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, επισημαίνουν οι αναλυτές

Της Αρ. Σπηλιώτη

Mε ψυχραιμία, συντονισμό και συνεργασία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός και στη χώρα μας, που αναμένεται να υποδεχτεί περισσότερους από 30 εκατ. επισκέπτες, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα μέλη του και τους φορείς της πολιτείας προκειμένου «να διασφαλιστεί η αξιολόγηση της κατάστασης, η έγκυρη ενημέρωση και η τήρηση των μέτρων πρόληψης που χρειάζεται να εφαρμοστούν».

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, η επιδημία του κορονοϊού θα επηρεάσει τον παγκόσμιο τουρισμό και αναλογικά τη χώρα μας. Ηδη παρατηρείται ανάσχεση στον ρυθμό προκρατήσεων και πτώση στις αφίξεις του Φεβρουαρίου.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο η «εποχικότητα» του ελληνικού τουρισμού τη δεδομένη χρονική στιγμή φαίνεται να αποτελεί θετική παράμετρο.

Οπως υπογραμμίζεται στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, που δημοσιεύτηκε χθες από την Αlpha Bank, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα περίπου το 85% των επισκέψεων τουριστών διεξάγεται κατά την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου.

Το εποχικό αυτό πρότυπο δίδει τη δυνατότητα απορρόφησης των αρχικών κραδασμών στις τουριστικές ροές, ενώ παράλληλα οι υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου αυτής εξασθενούν τη δυνατότητα μετάδοσης του ιού». Την άποψη αυτή υποστηρίζουν και άλλοι αναλυτές, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σε περίοδο χαμηλής τουριστικής έντασης και αν υποχωρήσει η επιδημία σε 4-5 εβδομάδες οι επιπτώσεις θα είναι διαχειρίσιμες.

Οι αναλυτές της Αlpha δεν παραγνωρίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με την επιδημία του ιού και την υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και δη της ευρωπαϊκής, ενώ αναφέρονται στις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές του ελληνικού τουριστικού κλάδου.

Στο εβδομαδιαίο Δελτίο της Alpha σημειώνεται ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το 2019 συνολικά επιβεβαιώνουν τη διατήρηση για ακόμα ένα έτος της ανοδικής πορείας του, καθώς περισσότεροι από 31 εκατ. ταξιδιώτες από το εξωτερικό επισκέφτηκαν τη χώρα μας το 2019 (+4,1 % έναντι του 2018), με αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να υπερβούν τα 18 δισ. € (+12,8% έναντι του 2018).

Πάντως αυτό που φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού είναι η απουσία Κινέζων τουριστών στην Αθήνα, ενώ ισχυρό εκτιμάται ότι θα είναι το πλήγμα για τη Σαντορίνη που αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό εύπορων Κινέζων, οι οποίοι δαπανούν στη διάρκεια των διακοπών τους πολύ περισσότερα από τον μέσο Ευρωπαίο και αγαπούν ιδιαίτερα τα ακριβά ρούχα, υποδήματα και αξεσουάρ στηρίζοντας το λιανεμπόριο.

Σημειώνεται ότι ο φιλόδοξος στόχος του υπουργείου Τουρισμού για 500.000 τουρίστες από την Κίνα έχει εκ των πραγμάτων μετατεθεί για το 2021.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμα κινδύνου για την ανάπτυξη
Στο 1,9% έκλεισε το 2019 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ● Φόβοι για μείωση των ρυθμών και φέτος λόγω χαμηλής καταναλωτικής ζήτησης αλλά κυρίως λόγω των παρενεργειών του κορονοϊού στον τουρισμό ● Πακέτο μέτρων εξετάζει...
Σήμα κινδύνου για την ανάπτυξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτα για τουρισμό, εστίαση και απασχόληση
Σε τουρισμό, εστίαση και απασχόληση θα κινείται η νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που θα ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός (πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη).
Πακέτα για τουρισμό, εστίαση και απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχεται πέμπτο κύμα μέτρων
Κατά 5 δισ. αυξάνει τις κρατικές πιστώσεις κατά της πανδημίας ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός • Ανοιξε η πλατφόρμα «myBusinessSupport» για χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. μέσω της «επιστρεπτέας...
Ερχεται πέμπτο κύμα μέτρων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα η μοιρασιά του πακέτου των 3,8 δισ., παρεμβάσεις και για τον τουρισμό
Αποφάσεις θα ανακοινωθούν σήμερα και για περίπου 100.000 επιχειρήσεις, με περισσότερους από 200.000 εργαζομένους, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή αλλά εμφανίζουν δραστική μείωση τζίρου.
Σήμερα η μοιρασιά του πακέτου των 3,8 δισ., παρεμβάσεις και για τον τουρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χάθηκε ήδη 1,3% του ΑΕΠ
Στα 2,5 δισ. ευρώ φτάνει μέχρι στιγμής ο «λογαριασμός» για τον κορονοϊό. Σε 1 δισ. αποτιμώνται οι εξαγγελίες στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων. Απροσδιόριστες οι απώλειες εσόδων από τη συρρίκνωση των πιο...
Χάθηκε ήδη 1,3% του ΑΕΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας