Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με διαδικασίες fast track η εκλογή νέας διοίκησης

Αναμνηστική φωτογραφία του Γιάννη Παναγόπουλου, με ξένους συνέδρους στο πάνελ του συνεδρίου

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με διαδικασίες fast track η εκλογή νέας διοίκησης

  • A-
  • A+
Ενισχυμένες ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ μετά τις σχετικά ήρεμες διαδικασίες νομιμοποίησης, αλλά και ακύρωσης αντιπροσώπων ● Ηπιες αντιδράσεις συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, ακόμη κι όταν απορρίφθηκαν οι ενστάσεις του ● Διασπασμένες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ

Στον εσωτερικό χώρο του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιήθηκε με διαδικασίες fast track το επίμαχο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι αντεγκλήσεις μεταξύ των παρατάξεων και οι διαμαρτυρίες αποδείχτηκαν, εν τέλει, ηπιότερες από τις αναμενόμενες. Επεισόδια στο εσωτερικό του συνεδρίου δεν σημειώθηκαν, ενώ η εικόνα ψύχραιμης αναμονής των συνέδρων του ΠΑΜΕ προκαλούσε σε κάθε καλοπροαίρετο παρατηρητή ερωτήματα για τη στροφή των 180 μοιρών.

Τι συνέβη λοιπόν και ξαφνικά επήλθε ηρεμία; Η λογική κούραση των «πολεμιστών»; Η συνήθης κομματική «διόρθωση» στη γραμμή που εξόκειλε προς τον αριστερισμό ή μια συμφωνία κορυφών με την παρέμβαση του Μαξίμου, που είχε εγγυηθεί εδώ και καιρό στον απερχόμενο πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο ότι θα εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου;

«Κόσμιες» ήταν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ακόμη κι όταν η επιτροπή ελέγχου των πληρεξουσίων (αποτελούνταν από τους Β. Μουτάφη, Δ. Κωνσταντίνου, Ν. Κιουτσούκη, Γ. Τασιούλα και Γ. Παπακωνσταντίνου) παρουσίασε το πόρισμά της μετά τη συνεδρίαση που έγινε παρόντων των νομικών συμβούλων της ΓΣΕΕ (Θ. Δεληγιαννάκη, Σ. Καζάκου, Μ. Λαγουβάρδου και Ελ. Βαρχαλαμά).

Ενστάσεις

Η επιτροπή δεν επικύρωσε τις ενστάσεις και τις καταγγελίες του ΠΑΜΕ για τους 53 νόθους αντιπροσώπους, αρκετοί από τους οποίους καταγγέλθηκαν ότι είχαν και εργοδοτική ιδιότητα. Αυτοί αποτελούσαν επί μήνες το μήλον της έριδος, με πυρήνα την αμφισβήτηση του εκπροσώπου Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημ. Καραγεωργόπουλου.

Η επιτροπή απέρριψε τις ενστάσεις, πλην μιας. Κάνοντας εν μέρει δεκτή την πρόταση του επικεφαλής της ΔΑΚΕ-ιδιωτικού τομέα, Ν. Κιουτσούκη, αρνήθηκε να νομιμοποιήσει τους 7 από τους 12 αντιπροσώπους της ομοσπονδίας των εργαζομένων στις εταιρείες φύλαξης. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι ο αριθμός των 12.174 εργαζομένων που εμφανίζονται ως ψηφίσαντες στον χώρο των αποκαλούμενων σεκιουριτάδων «έχει προκύψει παράνομα». Μια παλιά, αμαρτωλή ιστορία...

Ωστόσο, η πρόταση Κιουτσούκη συνδέεται περισσότερο με τις ενδο-νεοδημοκρατικές αντιθέσεις, καθώς οι κομμένοι αντιπρόσωποι φέρεται ότι εντάσσονται στον δεύτερο πόλο της ΔΑΚΕ που έχει δημιουργηθεί από τον επί 20ετία πρόεδρο του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank, T. Γκιάτη.

Αλλά, ακόμη και για τον συνδικαλιστικό μικρόκοσμο, ούτε αυτός ο αποκλεισμός και η κόντρα ανάμεσα στους συνδικαλιστές του κυβερνώντος κόμματος αποτελεί είδηση.

Η είδηση ήλθε από τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι συνδικαλιστές «αξιολογώντας» τις πενιχρές συνδικαλιστικές δυνάμεις που διαθέτουν αποφάσισαν να διασπαστούν και να κατέλθουν με δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια. Επικεφαλής του πρώτου ψηφοδελτίου, ο απερχόμενος αναπληρωτής πρόεδρος Θ. Βασιλόπουλος. Αποχωρών, και επικεφαλής του δεύτερου αριστερού ψηφοδελτίου, ο πασοκογενής, τέως πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ν.Φωτόπουλος (ΕΜΕΙΣ), ο οποίος μάλιστα πήρε 3 έδρες, αφήνοντας το επίσημο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΑΚ) με 2 έδρες.

Σε ό,τι αφορά την ΠΑΣΚΕ, φαίνεται ότι η κρίση των τελευταίων μηνών συσπείρωσε ακόμη περισσότερο τα εναπομείναντα στελέχη της, τα οποία αύξησαν τη δύναμή τους και πήραν τις 15 από τις 17 έδρες. Η ΔΑΚΕ ενισχυμένη εξασφάλισε 11 έδρες από 8 που είχε, ενώ το ΠΑΜΕ έχασε μία έδρα. Ελαβε 9 από τις 10 έδρες που είχε. Το ψηφοδέλτιο Γκιάτη (ΕΝΟΤΗΤΑ) έλαβε 3 έναντι των 2 που κατείχε, ενώ μία έδρα πήρε ως ανεξάρτητος ένας σύμβουλος του ψηφοδελτίου Γκιάτη που διαχώρισε τη θέση του.

Παρεμβάσεις Πικραμμένου και Γεννηματά

Χαιρετισμό στο άνοιγμα του συνεδρίου απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος. Επισήμανε ότι θα εξεταστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για ένα σύγχρονο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ενώ έκλεισε την ομιλία του με μια προτροπή: «Μην αφήσετε απροστάτευτη τη νέα γενιά εργαζομένων στις νέες συνθήκες. Κοιτάξτε το μέλλον με ανοιχτό μυαλό και χωρίς παρωπίδες».

«Tα προβλήματα της ΓΣΕΕ έχουν στοιχίσει ακριβά στους εργαζομένους, οι οποίοι σύμφωνα με τους αμείλικτους αριθμούς πλήττονται από την ανεργία, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τις πενιχρές αμοιβές», επισήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Φ. Γεννηματά. Ζήτησε να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, να επανέλθουν η 13η σύνταξη, το ΕΚΑΣ και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Ο απερχόμενος πρόεδρος

«Δεν είμαστε οι άνθρωποι της βίας και των δυνάμεων καταστολής. Οι βιαιότητες έφεραν τα ΜΑΤ εδώ», υποστήριξε και ο απερχόμενος πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, ανοίγοντας το συνέδριο. Ζήτησε από την κυβέρνηση να θεσπιστεί ηλεκτρονικό συνδικαλιστικό βιβλιάριο, προκειμένου να μην αμφισβητούνται οι εκπρόσωποι των σωματείων και πρόσθεσε ότι θα αναγγελθεί η διεξαγωγή προγραμματικού συνεδρίου όπου θα συζητηθούν διεξοδικά τα προβλήματα του συνδικαλισμού και οι προκλήσεις της νέας εποχής.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνδικάτα... μιας άλλης δεκαετίας
Τα συνδικάτα στη χώρα μας δεν κατόρθωσαν να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους στο κύμα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που ξεκίνησε ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και ολοκληρώνεται σήμερα.
Συνδικάτα... μιας άλλης δεκαετίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παζάρι» για τη νομιμότητα των συνέδρων της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα
Ούτε χθες έγινε δυνατό να ξεκινήσει εγκαίρως το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα, που επρόκειτο να αρχίσει στις 9.00 το πρωί. Η τελετή έναρξης, που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη το βράδυ στο Μέγαρο...
«Παζάρι» για τη νομιμότητα των συνέδρων της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίτη προσπάθεια για το συνέδριο της ΓΣΕΕ σήμερα
Κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας πραγματοποιείται σήμερα το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, σε παραλιακό ξενοδοχείο στο Καβούρι Αττικής. Η διεξαγωγή του συνεδρίου παραμένει κεντρική επιδίωξη των συνδικαλιστών της...
Τρίτη προσπάθεια για το συνέδριο της ΓΣΕΕ σήμερα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίτη απόπειρα για συνέδριο από τη ΓΣΕΕ
Απόφαση υψηλού ρίσκου... ενδέχεται να αποδειχθεί η χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ να προγραμματίσει το συνέδριο της οργάνωσης για την εκλογή της νέας ηγεσίας στις 25 Φεβρουαρίου στην...
Τρίτη απόπειρα για συνέδριο από τη ΓΣΕΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας