• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.6°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.8°C
  1 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 22.0°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 18.9°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.2°C / 18.2°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.5°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 20.6°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 19.3°C
  3 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.6°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.6°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 15.6°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 21.8°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 19.8°C
  3 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 16.6°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.9°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  40%

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης υποχώρησε στις πιέσεις και επαναφέρει την 5ετή ασυλία στις διοικήσεις συνεταιρισμών με χρέη. Δίπλα του η υφυπουργός Φωτ. Αραμπατζή

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ράβε-ξήλωνε για τους συνεταιρισμούς

 • A-
 • A+
Ο υπουργός Μ. Βορίδης υποσχέθηκε να επαναφέρει μέσω τροπολογίας την πενταετή αναστολή διώξεων σε διοικήσεις αγροτικών συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση ή πτώχευση που διατηρούν φορολογικές οφειλές.

Εν μέσω αντιδράσεων από τους συνεταιριστικούς φορείς και την αντιπολίτευση συνεχίζεται στις επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Επίμαχο σημείο, η απαλοιφή της διάταξης σχετικά με την πενταετή αναστολή διώξεων σε διοικήσεις συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση ή πτώχευση που διατηρούν φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο, με τον υπουργό Μάκη Βορίδη να προαναγγέλλει, χθες, την επαναφορά της μέσω τροπολογίας, ύστερα από έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε.

Αρκετά ζητήματα αφήνει ανοιχτά και η ίδρυση Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) που προβλέπεται να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα σχήματα τριτοβάθμιας εκπροσώπησης, όπως και με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου που δεν συνάδουν με τον διεθνή ορισμό των συνεταιρισμών και τις πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό.

Οι πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης και Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στη διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου, στις 20 Φεβρουαρίου, εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους, ειδικά στο κομμάτι για τη συμμετοχή ιδιωτών σε ποσοστό 35%. Ο κ. Αποστόλου μίλησε για βιαστική επαναδιατύπωση άρθρων του ισχύοντος ν. 4384/2016, ενώ ο Σταύρος Αραχωβίτης επισήμανε ότι, με πρόσχημα τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των συνεταιρισμών από ιδιώτες, θα περάσει τελικά σε αυτούς ο έλεγχος των συνεταιρισμών, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί πλήρως ο χαρακτήρας τους.

Η διάταξη για την αναστολή των διώξεων σε διοικήσεις αγροτικών συνεταιρισμών ήταν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα», και αυτή που καθυστέρησε την εισαγωγή του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής.

Το νομοσχέδιο βρήκε αντιρρήσεις από πλευράς υπουργείου Οικονομικών και ευρωπαϊκών θεσμών και έτσι ακολούθησαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις, με το θέμα να φτάνει μέχρι και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που φέρεται να έδωσε στον Μάκη Βορίδη το πράσινο φως να επαναφέρει την αναστολή των διώξεων.

Ως μικρή έκπληξη χαρακτηρίστηκε και η θεσμοθέτηση της ΕΘΕΑΣ που προβλέπεται στο άρθρο 38 του νομοσχεδίου και δεν αναφερόταν στην αρχική του μορφή. Στόχος είναι η νέα τριτοβάθμια οργάνωση εκπροσώπησης των συνεταιριστών να διαδεχθεί τα σχήματα της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και του ΣΑΣΟΕΕ, σε μια απόπειρα να κλείσει το ρήγμα που υπάρχει εδώ και χρόνια στον χώρο. Πάντως, μένει να διασαφηνιστούν αρκετά για τον τρόπο εκπροσώπησης και το δικαίωμα ψήφου στον νέο φορέα και αναμένονται νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Επιχειρώντας, τέλος, να συνοψίσουμε τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν για το νομοσχέδιο, αυτές αναφέρονται σε μια βιαστική προσπάθεια επανεκκίνησης των συνεταιριστικών σχημάτων, ωστόσο δεν αρκούν για να αντιμετωπιστούν συνολικά οι παθογένειες του χώρου, η έλλειψη εμπιστοσύνης και να προωθηθεί η συνεταιριστική αντίληψη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγροτικοί συνεταιρισμοί α λα ελληνικά
Ο υπουργός Μάκης Βορίδης επανέφερε τελικά τη διάταξη για την πενταετή αναστολή των διώξεων σε διοικήσεις συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση ή πτώχευση. η διάταξη λέει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου,...
Αγροτικοί συνεταιρισμοί α λα ελληνικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βλέπει εκπροσώπους κομμάτων η Επιτροπή αγροτικών μπλόκων
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής και εκπροσώπους των κομμάτων θα έχει σήμερα η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) που εκπροσωπεί αγρότες και κτηνοτρόφους.
Βλέπει εκπροσώπους κομμάτων η Επιτροπή αγροτικών μπλόκων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενστάσεις στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
Σοβαρές ενστάσεις επί του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς εκφράζουν προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φορείς του συνεταιριστικού κινήματος και οργανώσεις της ΚΑΛΟ.
Ενστάσεις στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας
Οι φορείς του κλάδου φαίνεται ότι βρήκαν τη «χρυσή τομή» κατά τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ στη Βουλή προωθείται το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Συμφωνία για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με τρακτέρ στην Καλαμάτα
Οι σταφιδοπαραγωγοί της Μεσσηνίας διαμαρτύρονται για τη μεγάλη αδιάθετη παραγωγή και τη μείωση των τιμών παραγωγού, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης από το ΥΠΑΑΤ.
Με τρακτέρ στην Καλαμάτα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια ανάσα από τη νέα ΚΑΠ οι «27»
Ενα μεγάλο βήμα για τη νέα ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης έγινε χθες έπειτα από την απόφαση των υπουργών Γεωργίας των κρατών-μελών, που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο.
Μια ανάσα από τη νέα ΚΑΠ οι «27»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας