Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διαγράψτε πρόστιμα των δήμων με... 5 κλικ

Μέχρι νεωτέρας (...παράτασης) όσοι έχουν ήδη ρυθμίσει αυθαίρετα, παραμένουν υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου τους μέχρι 31 Μαρτίου

EUROKINISSI / ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαγράψτε πρόστιμα των δήμων με... 5 κλικ

  • A-
  • A+
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 ● Μέχρι τότε θα μπορούν να δηλώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα και όσοι προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά την 31η Μαρτίου 2020.

Πολύτιμη και... εύκολη ευκαιρία να απαλλαγούν από αξιώσεις δημοτικών τελών και φόρων προσφέρεται σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Ενώ ήδη μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ που θα ανοίξει για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων από πλευράς ιδιοκτητών, διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στην Βουλή ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τις προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων «ξεχασμένων» τετραγωνικών ακινήτων, καθώς και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Με την προωθούμενη διάταξη (άρθρο 22 του νομοσχεδίου) παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 (από 31/12/2019 που ίσχυε, με τον υπουργό Εσωτερικών όμως, Τ. Θεοδωρικάκο, να έχει προσδιορίσει προ μηνών την παράταση).

Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων για συγκεκριμένους όμως ιδιοκτήτες: μέχρι τον Ιούνιο έχουν περιθώριο να υποβάλουν αιτήσεις όσοι προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά την 31η Μαρτίου 2020. Οσοι έχουν ήδη ρυθμίσει αυθαίρετα, παραμένουν υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου τους μέχρι 31 Μαρτίου. Πηγές με γνώση της υπόθεσης εκτιμούν ότι ο υπουργός Εσωτερικών θα βρεθεί ενώπιον επίμονων αιτημάτων για τρίμηνη παράταση της προθεσμίας και για τους συνεπείς και θεωρούν ότι δύσκολα θα το προσπεράσει.

Οπως και να ’χει, αυτή τη στιγμή το ζήτημα που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των εμπλεκομένων είναι το πότε θα ανοίξει η ψηφιακή πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, μέσω της οποίας χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις για τα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών των ακινήτων και να απαλλαγούν από βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και Τελών Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) από διαφορές εμβαδών, όχι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019 αλλά μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσής τους στον οικείο δήμο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αύριο (25 Φεβρουαρίου). Οι ρυθμίσεις για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά αφορούν ιδιοκτήτες ακινήτων κάθε είδους (από διαμερίσματα και αποθήκες μέχρι καταστήματα), που έχουν δηλωθεί με εμβαδόν μικρότερο από το πραγματικό (χαρακτηριστική η περίπτωση αυθαιρέτων που νομιμοποιήθηκαν), είτε δεν δηλώθηκαν ποτέ στους οικείους δήμους (παράδειγμα: σπιτάκια γεωτρήσεων).

Στην πλατφόρμα θα εμφανίζονται αυτόματα τα στοιχεία κάθε ακινήτου που είναι καταχωρισμένα τόσο στο Ε9, όσο και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

Η διαδικασία

Η διαδικασία των δηλώσεων θα έχει συνοπτικά ως εξής:

1. Ο ιδιοκτήτης-επισκέπτης της ιστοσελίδας θα εισέρχεται στο σύστημα μέσω κωδικών taxisnet.

2. Στην οθόνη του θα εμφανίζονται τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων όπως είναι καταχωρισμένα στο Ε9. Στο επόμενο «κλικ» θα εμφανίζονται οι αριθμοί παροχής της ΔΕΗ για κάθε ακίνητο και τα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα βάσει των οποίων υπολογίζονται τα τέλη που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Ο ιδιοκτήτης θα επιλέγει ένα από τα ακίνητά του. Η πλατφόρμα αυτόματα θα του εμφανίζει τη διαφορά ανάμεσα στα δηλωμένα τετραγωνικά.

4. Ο ιδιοκτήτης είτε θα διορθώνει «προς τα πάνω» τη διαφορά, είτε θα αποδέχεται τα τετραγωνικά που εμφανίζονται, εφόσον συμπίπτουν.

5. Με την αποδοχή ή διόρθωση υποβάλλεται η αίτηση στον οικείο δήμο. Ο ιδιοκτήτης θα πατάει «ΟΚ» και... τέλος!

Με βάση αυτές τις δηλώσεις που θα κάνουν οι ιδιοκτήτες θα υπολογίζονται από 1ης Ιανουαρίου 2020 και εφεξής τα δημοτικά τέλη. Αφού επεξεργαστούν τις υποβληθείσες αιτήσεις, οι δήμοι θα ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες για οφειλόμενα ποσά από δημοτικά τέλη. Οσοι ιδιοκτήτες αμελήσουν την προθεσμία θα έρθουν εκ νέου αντιμέτωποι με πρόστιμα και αναδρομικές οφειλές στους δήμους. Τι γίνεται με όσους έχουν ήδη δηλώσει τα «αδήλωτα»; Η διάταξη αποσαφηνίζει: «ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί δεν αναζητούνται».

Η πλατφόρμα έχει περιγραφεί από την ΚΕΔΕ ως «η πρώτη σοβαρή διαλειτουργικότητα στο ελληνικό Δημόσιο». Αναμένεται να «στεγαστεί» σε κάποια ιστοσελίδα της κυβέρνησης. Η πλατφόρμα έχει δοκιμαστεί ώστε ακόμα και εάν δεχτεί ταυτόχρονες επισκέψεις όλων των ιδιοκτητών ακινήτων να μην «κρασάρει».

Σε αντίθεση με πλατφόρμες που έχουν ανοίξει ήδη δήμοι με δική τους πρωτοβουλία (π.χ. Αθήνας, Γλυφάδας), η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ δεν θα απαιτεί κανένα δικαιολογητικό, είτε σκαναρισμένο, είτε σε μορφή φωτογραφίας.

Οσον αφορά τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, το ερώτημα που γεννάται είναι αν αυτή τη φορά αξιοποιηθεί η ευκαιρία από πλευράς ιδιοκτητών και σε τι βαθμό.

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι ειδικά στην περιφερειακή Ελλάδα δεν είναι γνωστή στους ιδιοκτήτες η υποχρέωσή τους να δηλώσουν τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και θέτει μια απαραίτητη προϋπόθεση για τη μαζική συμμετοχή και επιτυχία της προωθούμενης ρύθμισης: την άμεση αποστολή ενημερωτικών e-mails από την ΑΑΔΕ προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων-κατόχους ΑΦΜ της χώρας για τη ρύθμιση και για τη νέα πλατφόρμα δηλώσεων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ διορθώσεων σε αδήλωτα τετραγωνικά
Η προθεσμία υποβολής εκπνέει στις 31 Μαρτίου ● Οι πολίτες σπεύδουν αρχικά να συγκρίνουν τα τετραγωνικά των ακινήτων τους μεταξύ του Ε9 και των στοιχείων στον δήμο τους και στη συνέχεια να αξιοποιήσουν τη...
Ρεκόρ διορθώσεων σε αδήλωτα τετραγωνικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Επισπεύδει» η Αθήνα για τα αδήλωτα τετραγωνικά
Οσοι, είναι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου της πρωτεύουσας μπορούν πλέον να επισκέπτονται τη διεύθυνση eservices.cityofathens.gr και να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν...
«Επισπεύδει» η Αθήνα για τα αδήλωτα τετραγωνικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετοιμη η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά
Μέσω της πλατφόρμας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις για τις επιφάνειες των ακινήτων τους και να κάνουν χρήση της σχετικής ευνοϊκής ρύθμισης.
Ετοιμη η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς οφειλές οι δηλωμένες διαφορές τετραγωνικών
Δεν θα ζητηθεί από τους δήμους η είσπραξη οφειλών από διαφορές δηλωμένων επιφανειών ακινήτων από όσους ιδιοκτήτες έσπευσαν οικειοθελώς να τις βεβαιώσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Χωρίς οφειλές οι δηλωμένες διαφορές τετραγωνικών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευκαιρία για διορθώσεις σε στοιχεία των ακινήτων
Απαλλάσσονται από πρόστιμα, αναδρομικά δημοτικά τέλη και φόρους όσοι δηλώσουν στους δήμους τα σωστά τετραγωνικά μέτρα μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2020.
Ευκαιρία για διορθώσεις σε στοιχεία των ακινήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κονδύλια για έργα σε ΟΤΑ
Δύο νέα ειδικά προγράμματα, χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ΟΤΑ που εστιάζουν στην υλοποίηση χρήσιμων -και κρίσιμων- έργων για τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να προκαλούν καμία δανειακή επιβάρυνση,...
Κονδύλια για έργα σε ΟΤΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας