Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διαγράφουν όλες τις προσαυξήσεις

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαγράφουν όλες τις προσαυξήσεις

  • A-
  • A+

Να σβήσει τις φωτιές που άναψε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε 190.000 συνταξιούχους με την άδικη φορολόγηση των αναδρομικών για τα έτη 2011-2013 επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση για να προλάβει ένα νέο μπαράζ ενδικοφανών προσφυγών που θα αφορά τη χρήση του 2014.

Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» ότι προωθείται διάταξη από το υπουργείο Οικονομικών που θα επιλύει το μείζον αυτό ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, η διάταξη θα προβλέπει την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων που αδίκως επιβλήθηκαν στους υπόχρεους, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο η φορολογική διοίκηση χειρίστηκε το όλο θέμα.

Είναι σαφές ότι τα αναδρομικά είναι εισοδήματα και οι συνταξιούχοι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν, ωστόσο ποτέ δεν ενημερώθηκαν από τις εφορίες για τη συγκεκριμένη υποχρέωση.

Ετσι, σύμφωνα με τις ενδικοφανείς προσφυγές, ο επαναπροσδιορισμός του αναλογούντος φόρου έγινε με αυθαίρετο τρόπο αφού οι συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις υποβλήθηκαν χωρίς να το γνωρίζουν οι υπόχρεοι.

Η διάταξη που ετοιμάζει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος θα δίνει επίσης τη δυνατότητα τα ποσά των αναδρομικών να δηλωθούν στο έτος που αναλογούν και όχι στο έτος είσπραξης.

Με αυτή την κατάτμηση οι συνταξιούχοι θα έχουν πολύ μικρότερες επιβαρύνσεις σε σχέση με αυτές που αναγράφονται στα ειδοποιητήριά τους, αφού τα ποσά δεν θα φορολογηθούν αθροιστικά, δηλαδή με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, που φτάνουν το 45%.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους που έχουν ήδη υποβάλει συμπληρωματικές (χειρόγραφες) φορολογικές δηλώσεις καταβάλλοντας τα σχετικά ποσά του φόρου και παρ’ όλα αυτά εκλήθησαν να περάσουν για δεύτερη φορά από το ταμείο της Εφορίας, θα υπάρξει αυτόματη διαγραφή των νέων φόρων από την ίδια την υπηρεσία.

Η διάταξη με τα αδήλωτα αναδρομικά θα ενσωματωθεί σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη του λαθρεμπορίου και θα έχει αναδρομική ισχύ εφόσον αυτό έρθει τον Μάρτιο στη Βουλή - μετά δηλαδή την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου στις 28 Φεβρουαρίου 2020, που προβλέπει το μπιλιετάκι της ΑΑΔΕ.

Αποδείξεις από... ύποπτους φοροφυγάδες

Με άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου θεσπίζονται υψηλά μπόνους για τους φορολογούμενους που θα συλλέγουν αποδείξεις από επαγγελματικές ομάδες που ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή (συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, δικηγόροι, γιατροί).

Συγκεκριμένα θα επιστρέφεται ποσοστό 1% έως 10% επί της αξίας αυτών των συναλλαγών, αν και στο τραπέζι υπάρχει ακόμη το σχέδιο της πρότασης που προβλέπει η αξία αυτών των αποδείξεων να είναι διπλάσια σε σχέση με τις υπόλοιπες. Ετσι, ο κίνδυνος για τους φορολογούμενους να βρεθούν με λιγότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις από το όριο του 30% περιορίζεται αισθητά.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να επαναφέρουν τη φοροαπαλλαγή του 10% από τις ιατρικές δαπάνες που ίσχυε στο παρελθόν και καταργήθηκε τα χρόνια των μνημονίων.

Για την τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών το οικονομικό επιτελείο ξεκινάει το επόμενο διάστημα εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τα νέα όρια των αποδείξεων που ισχύουν από φέτος (ανέρχονται στο 30% του ετήσιου εισοδήματος) με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής.

Σκοπός της διαφημιστικής καμπάνιας είναι η ενημέρωση των πολιτών ώστε να αποφύγουν την επιβολή έξτρα φόρου 22% στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που θα λείπουν.

«Τρέχει» ήδη η προκήρυξη του διαγωνισμού για τους επαγγελματίες που θα αναλάβουν τη διαφημιστική καμπάνια, με το κόστος για το Δημόσιο να φτάνει τα 74.400 ευρώ. Οπως προκύπτει από τους όρους του διαγωνισμού, η καμπάνια των μηνυμάτων θα διαρκέσει ώς τις 31 Οκτωβρίου του 2020, ενώ αναφορές θα υπάρξουν και για τη φορολοταρία.

Υπάρχει εισήγηση να αυξηθεί το ποσό των χρηματικών επάθλων πάνω από τα 12 εκατ. ευρώ που διατίθεται ετησίως. Τα ποσό που θα κερδίζει κάθε φορολογούμενος θα αυξηθεί από τα 1.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 3.000 ή 5.000 ευρώ. Ωστόσο θα μειωθεί ο αριθμός των τυχερών.

Εξωδικαστικές διευθετήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει:

1 Εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών: Το μέτρο αφορά 7.500 φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα πρωτοδικεία και 2.500 στα εφετεία της χώρας. Η διάταξη θα προβλέπει τη σύσταση επιτροπών επίλυσης φορολογικών διαφορών με διοικητικό τρόπο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για νέα ρύθμιση αλλά για κίνητρα διοικητικής επίλυσης έτσι ώστε να αποσύρουν τις προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη οι φορολογούμενοι. Από την επίλυση των διαφορών αυτών το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει σε εισπράξεις 50 εκατ. ευρώ.

2 Ταμειακές μηχανές: Θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε όσους συλλαμβάνονται να παραποιούν ταμειακές μηχανές.

3 Λαθρεμπόριο: Θεσπίζονται μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών. Εχει υπολογιστεί ότι το Δημόσιο χάνει από ΦΠΑ περίπου 6 δισ. ευρώ τον χρόνο λόγω των παράνομων αυτών συναλλαγών.

4 Κίνητρα για την τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών: Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται συγκεκριμένα τα εξής σενάρια:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ: Θα επιστρέφεται ποσοστό από 1 έως 10% της συναλλαγής στους φορολογούμενους. Η επιστροφή θα αφορά συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές (συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, δικηγόροι, γιατροί κ.ά.).

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ: Εξετάζεται να επανέλθει η έκπτωση φόρου 10% στις ιατρικές δαπάνες που ίσχυε στο παρελθόν και καταργήθηκε τα χρόνια των μνημονίων. Σημειώνεται ότι την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση φόρου 10%, εφόσον οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος.

ΦΟΡΟΛΟΤΑΡΙΑ: Μεγαλύτερα έπαθλα για λιγότερους όμως τυχερούς προβλέπει το σχέδιο για την αναμόρφωση της φορολοταρίας. Τα ποσά που θα κερδίζει κάθε φορολογούμενος εξετάζεται να αυξηθούν από τα 1.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 3.000 ή 5.000 ευρώ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι προβλέπει το φορολογικό ν/σ για επενδύσεις, αποδείξεις, μερίσματα
Αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων και περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά, προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. 
Τι προβλέπει το φορολογικό ν/σ για επενδύσεις, αποδείξεις, μερίσματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενταση στις ΔΟΥ από τις διαμαρτυρίες συνταξιούχων
Εστειλαν σωρηδόν εκκαθαριστικά σημειώματα, όχι μόνο σε φορολογουμένους που ξέχασαν να τα δηλώσουν, αλλά και σε αυτούς που είχαν εκπληρώσει την υποχρέωση.
Ενταση στις ΔΟΥ από τις διαμαρτυρίες συνταξιούχων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» για e-αποδείξεις από το 2020
Μισθωτοί, συνταξιούχοι ώς 69 ετών, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες πρέπει να εξοφλούν με πλαστικό χρήμα δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών αξίας ίσης με το 30% του εισοδήματός τους ώστε να μην...
«Πυρετός» για e-αποδείξεις από το 2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόρος από το πρώτο ευρώ για περιστασιακά εργαζομένους
Σήμερα οι τελικές διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο ● Τι αλλάζει στις διατάξεις για τις αποδείξεις, τις επισκευές ακινήτων και τους περιστασιακά εργαζομένους.
Φόρος από το πρώτο ευρώ για περιστασιακά εργαζομένους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρο-διορθώσεις στο φορολογικό
Περισσότερο με «μερεμέτια» παρά με ουσιαστικές αλλαγές, για τις οποίες πιέζουν φορείς αλλά και απλοί φορολογούμενοι, επιχειρεί η κυβέρνηση να λειάνει τις αντιδράσεις για νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Μικρο-διορθώσεις στο φορολογικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας