• Αθήνα
  Ψιχάλες
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 13.3°C
  4 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.3°C
  2 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 11.0°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.5°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 18.2°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  4 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 13.4°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  90%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο σφυρί τα «ασημικά» της ενέργειας

 • A-
 • A+

Η ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ που έχει θετικές οικονομικές επιδόσεις, η πώληση νέου ποσοστού του κερδοφόρου ΑΔΜΗΕ και η απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι οι βασικοί στόχοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το τρέχον έτος, όπως περιγράφονται στο non paper που εκδόθηκε από το μέγαρο Μαξίμου μετά τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Εχει ενδιαφέρον ότι η απολιγνιτοποίηση, που τορπιλίζει την οικονομική και κοινωνική συνοχή στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, βρίσκεται στη δεύτερη παράγραφο της παρέμβασης του πρωθυπουργού. «Να γνωρίζουν ότι έχουν τη στήριξή μας», ήταν η σχετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απλώς υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση «θα μοχλεύσει όχι απλά ευρωπαϊκούς, δημόσιους αλλά και σημαντικούς ιδιωτικούς πόρους, ώστε οι περιοχές αυτές να ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη και όχι με λιγότερη αισιοδοξία».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί «στα βήματα για τη διάσωση της ΔΕΗ», τα οποία συγκεκριμενοποίησε στο... μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης και στην κατάργηση της τελευταίας δημοπρασίας ΝΟΜΕ, χωρίς βέβαια να πει κάτι για τα νέα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητούν οι Βρυξέλλες με στόχο το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Στο πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων περιέλαβε τις ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, για τις οποίες έχει οριστεί η πρώτη φάση των δύο διαγωνισμών, αλλά και τη ΛΑΡΚΟ, παρότι συναντά την καθολική αντίδραση των εργαζομένων και των φορέων της περιοχής.

Το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορούσε την ηλεκτροκίνηση. Υποσχέθηκε την ίδρυση Φορέων Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης στο πλαίσιο του νόμου 4643/2019, νέο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση της αγοράς και φορολογικά κίνητρα για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας.

Για το πυρόπληκτο Μάτι αρκέστηκε να πει ότι στο τέλος Ιουλίου θα παραδοθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, όταν ως αντιπολίτευση κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για αδράνεια. Ερωτήματα προκαλεί η αναφορά του πρωθυπουργού στην αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις χρήσεις γης, που έχουν θεσμοθετηθεί το 2018 με προεδρικό διάταγμα και δύσκολα θα ανατραπούν από το ΣτΕ.

ΕΛΠΕ: Επένδυση 130 εκατ. σε φωτοβολταϊκά

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί σε έκταση 4.000 στρεμμάτων κοντά στην Κοζάνη και είναι μια επένδυση της τάξης των 130 εκατ. ευρώ που υλοποιείται με πρωτοβουλία των ΕΛΠΕ.

Το χρονοδιάγραμμα, που παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, προβλέπει ότι η κατασκευή του θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, με προοπτική να λειτουργήσει στο τέλος του 2021 και να εξασφαλίσει στο σύστημα 300 GWh σε ετήσια βάση. Υπολογίζεται ότι θα καλύψει με «πράσινη» ενέργεια τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών, ενώ θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους τον χρόνο.

Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε σύμπραξη με την Juwi Hellas, θυγατρική του γερμανικού ομίλου που ειδικεύεται στα φωτοβολταϊκά και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2008. Να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι της εταιρείας έχουν ανακοινώσει τη συγκεκριμένη επένδυση από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε εγκρίθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Ο Ανδρέας Σιάμισιης ενημέρωσε χθες ότι έχει ήδη υπογραφεί 20ετής σύμβαση με τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΔΑΠΕΕΠ), η οποία προβλέπει τιμή διάθεσης στα 57,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι χαμηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα στη χονδρική αγορά ενέργειας. Ενημέρωσε ότι στη φάση κατασκευής θα δημιουργηθούν πάνω από 300 θέσεις εργασίας και στη λειτουργία του θα υπάρξουν «μερικές δεκάδες θέσεις, άμεσες ή έμμεσες».

Εχει ενδιαφέρον ότι ο Κωστής Χατζηδάκης, που παραβρέθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μίλησε αόριστα για «300 θέσεις εργασίας», χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος. Είναι άλλο ένα στοιχείο που κάνει φανερή την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από την τοπική κοινωνία, κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, με τη βιαστική επιλογή της να κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες ώς το τέλος του 2023.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου επισημοποιήθηκε η στροφή των ΕΛΠΕ προς τις ΑΠΕ και ανακοινώθηκε ότι ετοιμάζεται νέα επένδυση που θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό τους επιπλέον 300 GWh ώς το 2025. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ανδρέας Σιάμισιης επιβεβαίωσε ότι ο όμιλος θα πάρει μέρος στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και η σχετική απόφαση θα τεθεί για έγκριση στην αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριχοτομείται και ιδιωτικοποιείται πλήρως η ΔΕΠΑ
Χωρίς πρόβλεψη για τους περίπου 230 εργαζομένους στη ΔΕΠΑ, από τους οποίους το 70% είναι εργολαβικοί, η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του 65% που διαθέτει στην επιχείρηση.
Τριχοτομείται και ιδιωτικοποιείται πλήρως η ΔΕΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπούλημα και αναξιοκρατία
Ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας βιάζεται για την πώληση της ΛΑΡΚΟ και του ΔΕΔΔΗΕ, εργαζόμενοι καταγγέλλουν προσλήψεις ακριβοπληρωμένων «γαλάζιων» διευθυντών και αδιαφανείς αναθέσεις.
Ξεπούλημα και αναξιοκρατία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επισπεύδεται το ξεπούλημα των «φιλέτων» της ΛΑΡΚΟ
Εντός της εβδομάδας η διάταξη για εκκαθάριση εν λειτουργία ● Με δύο χωριστούς παράλληλους διαγωνισμούς η πώληση των κερδοφόρων τμημάτων της εταιρείας ● Το κατά Κ. Χατζηδάκη χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην...
Επισπεύδεται το ξεπούλημα των «φιλέτων» της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντός της εβδομάδας η τροπολογία για αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ
Την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή εντός της εβδομάδας για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση όσον αφορά την...
Εντός της εβδομάδας η τροπολογία για αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ασκήσεις επί χάρτου» για την ολική απολιγνιτοποίηση
Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ● Υπόσχεση κινήτρων για τους εργαζόμενους Δυτικής Μακε­δονίας και Αρκαδίας
«Ασκήσεις επί χάρτου» για την ολική απολιγνιτοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ετοιμότητα για... ηλεκτροσόκ
Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και η βίαιη απολιγνιτοποίηση προκαλούν μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε ετοιμότητα για... ηλεκτροσόκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας