Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στροφή Eurobank στην αξιοποίηση ακινήτων
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στροφή Eurobank στην αξιοποίηση ακινήτων

  • A-
  • A+

Σε αυξημένα έσοδα από το χαρτοφυλάκιο των 6.000 ακίνητων της συνολικής λογιστικής αξίας τουλάχιστον 2,1 δισ. ευρώ που διαθέτει προσβλέπει η Eurobank, η οποία δρομολογεί επενδύσεις ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Σταύρος Ιωάννου.

Πρόκειται για ακίνητα που απέκτησε η τράπεζα μέσω πλειστηριασμών-κατασχέσεων και με την απορρόφηση της Grivalia Properties και είναι όλων των κατηγοριών: κατοικίες, οικόπεδα, κτιριακά συγκροτήματα γραφείων, επαγγελματικοί χώροι, καταστήματα, ξενοδοχεία, τουριστικές εγκαταστάσεις κ.λπ.

Πωλητήριο θα μπει μόνο στα ακίνητα για τα οποία μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητικές τιμές και τα υπόλοιπα θα τα ανακαινίσει και θα τα εκσυγχρονίσει για να τα μισθώσει, αναπτύσσοντας προϋποθέσεις δημιουργίας υπεραξίας ώστε στη συνέχεια να τα ρευστοποιήσει.

Ειδικότερα η τράπεζα έχει επιλέξει περίπου 3.500 ακίνητα τα οποία έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν επενδυτικό προφίλ και, σύμφωνα με τον Στ. Ιωάννου, σε αυτή τη δεξαμενή υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός οικιστικών ακινήτων περί τα 1.200 συνολικής αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ, τα οποία για πρώτη φορά στην Ελλάδα «η Eurobank αποφασίζει να τα αντιμετωπίσει ως δυνητικά επενδυτικά ακίνητα, δηλαδή επενδύουμε σε αυτά, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητά τους, προσδοκώντας σε σημαντικά έσοδα -μέσω μίσθωσης ή πώλησης- μελλοντικά».

Ετσι η Eurobank θα γίνει η μισθώτρια σε 1.200 οικιστικά ακίνητα, καθώς σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα στα δυτικά προάστια της Αττικής, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά αλλά για μίσθωση και η δυσκολία αυτή αποτέλεσε αφορμή για μια νέα στρατηγική.

«Δεδομένου ότι η τράπεζα δεν έχει την ανάγκη να πουλήσει άμεσα, μπορεί να δημιουργεί έσοδα από το χαρτοφυλάκιό της κατά την περίοδο διακράτησης. Οπότε ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό η τράπεζα το γυρνάει σε πλεονέκτημα και επενδύοντας -στοχευμένα πάντα- στην αναβάθμιση των επίμαχων ακινήτων προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα πηγή εσόδων», σημείωσε από την πλευρά της η managing partner της Grivalia Management Company, Ναταλία Στράφτη.

Η Eurobank εκτιμά ότι ανοίγουν νέες προοπτικές ανάπτυξης στο παραδοσιακό real estate και εντείνεται το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τουριστικά και οικιστικά ακίνητα. Αυξημένο είναι και το ενδιαφέρον για επενδύσεις που στοχεύουν στη βιωσιμότητα και την ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων.

Στο επενδυτικό σχέδιο της Eurobank σε ό,τι αφορά το real estate περιλαμβάνεται το Piraeus Port Plaza, στις πρώην εγκαταστάσεις της βιομηχανίας Παπαστράτος στον Αγιο Διονύσιο Πειραιά. Το πρότζεκτ, που προβλέπει τη ριζική ανακαίνιση και αναβάθμιση των κτιρίων με διατήρηση της ιδιαίτερης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του κελύφους, ολοκληρώνεται το φέτος το καλοκαίρι. Θα είναι κυρίως γραφεία, μέρος των οποίων είναι ήδη μισθωμένα από μεγάλες επιχειρήσεις, με δυνατότητα εγκατάστασης ώς 10.000 εργαζομένων. Εντός της έκτασης της πρώην καπνοβιομηχανίας βρίσκεται η Βίλα Μερκούρη, η οποία ανακατασκευάζεται πλήρως.

Κτίρια γραφείων

Στο τέλος του μήνα αναμένεται η έκδοση των αδειών ανακατασκευής για το ακίνητο επί των οδών Σταδίου και Ομήρου (4.000 τ.μ.) αλλά και για αυτό που στέγαζε τα γραφεία της «Ελευθεροτυπίας» στην οδό Μίνωος στον Νέο Κόσμο, το οποίο θα παραμείνει κτίριο γραφείων. Εκτιμάται ότι οι εργασίες ανακατασκευής θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2021 και υπάρχει ενδιαφέρον για τη μίσθωσή του.

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί και η ανακατασκευή των πρώην εγκαταστάσεων της φαρμακοβιομηχανίας Famar στην περιοχή του Αλίμου. Το νέο συγκρότημα γραφειακών χώρων θα είναι επιφάνειας 25.000 τ.μ.

Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο της Grivalia Hospitality στην Αθήνα, σε εξέλιξη είναι η ανάπλαση της έκτασης στα Αστέρια της Γλυφάδας, η οποία περιλαμβάνει την ανακατασκευή των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη δημιουργία ενός νέου πολυτελούς ξενοδοχείου και συναφών χώρων εστίασης και αναψυχής.

Τον Μάιο του 2021 θα λειτουργήσει το πολυτελές boutique ξενοδοχείο «Ολυμπος Νάουσα» στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχουν από κοινού η Grivalia Hospitality με τη Μακεδονικά Ξενοδοχεία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα γενιά στεγαστικών δανείων
Την επανεκκίνηση της αγοράς στεγαστικών δανείων σηματοδοτεί η απόφαση της Εurobank για παροχή νέων προϊόντων στεγαστικής πίστης, εκτιμώντας ότι η παρούσα χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή.
Νέα γενιά στεγαστικών δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιώσιμες οι πρώτες ρυθμίσεις σε «κόκκινα» δάνεια εκτός πλαισίου προστασίας
Από τα στοιχεία για τις ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων που έχουν κάνει απέστειλαν στον υπουργό Οικονομικών, φαίνεται κατ’ αρχάς είναι ότι οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει εκτός του πλαισίου για την πρώτη κατοικία...
Βιώσιμες οι πρώτες ρυθμίσεις σε «κόκκινα» δάνεια εκτός πλαισίου προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκρίθηκε ο μετασχηματισμός της Eurobank
Η εξυγίανση του ισολογισμού μέσω του εταιρικού μετασχηματισμού της φέρνει τη Eurobank στην ισχυρότερη θέση στο τραπεζικό σύστημα, σηματοδοτώντας την έξοδο από προβλήματα του παρελθόντος, όπως επισήμανε ο...
Εγκρίθηκε ο μετασχηματισμός της Eurobank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος πλέον η ρύθμιση χρεών για διάσωση της πρώτης κατοικίας
Στη λήξη του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου, σε συνδυασμό με το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία για την αφερεγγυότητα και τη δεύτερη ευκαιρία, και στις...
Μονόδρομος πλέον η ρύθμιση χρεών για διάσωση της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το στοίχημα της Eurobank με την FPS
Στην τελική ευθεία μπαίνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις εταιρείες διαχείρισης να παίρνουν σταδιακά το «κόκκινο» δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και μαζί τους αντίστοιχους υπαλλήλους.
Το στοίχημα της Eurobank με την FPS
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εβδομάδα πολυ-εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο
Σήμερα «κληρώνει» για το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια, στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται η συμφωνία Eurobank με Fortress-DoValue για τα 24 δισ. από μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις (NPEs)....
Εβδομάδα πολυ-εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας