Ενθαρρυντικά νέα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναθεώρησε προς τα πάνω τον ρυθμό της ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2020 στις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας της χώρας, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 2,4% το 2020 έναντι 2,3% που είχε προβλέψει τον περασμένο Νοέμβριο.
Πρόκειται για το έκτο υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη, για την οποία προβλέπεται ανάπτυξη (μέσος όρος) της τάξης του 1,2%. Το 2021 εκτιμάται ότι το επίπεδο της ανάπτυξης στη χώρα μας θα είναι 2%, όπως είχε προβλέψει και πέρσι το φθινόπωρο (1,2% για την ευρωζώνη).
Ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι χαρακτήρισε στη συνέντευξη Τύπου «καλά» τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στη «σωστή πορεία», αλλά επέστησε την προσοχή στην κυβέρνηση ότι «αυτό σίγουρα δεν επιλύει τα τεράστια προβλήματα» που έχει μπροστά της. Μάλιστα ο Ιταλός επίτροπος δεν έκρυψε την αισιοδοξία του ότι η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα είναι θετική και θα ανοίξει τον Ιούνιο τον δρόμο για τη χρήση των κερδών από την αγορά ελληνικών ομολόγων που διακρατώνται από την ΕΚΤ και Κεντρικές Τράπεζες κρατών-μελών (SMPs και ANFAs) για επενδύσεις, όπως έχει ζητήσει η Αθήνα.
Συγκεκριμένα ο Π. Τζεντιλόνι δήλωσε: «Η ελληνική οικονομία, που υπέφερε πολύ δύσκολες συνθήκες για πολλά χρόνια, βρίσκεται τώρα στη σωστή πορεία. Πρόσφατα επισκέφτηκα τη χώρα και σε όλες τις συναντήσεις είχα αυτή την εικόνα και το θετικό αίσθημα. Αυτό σίγουρα δεν επιλύει τα τεράστια προβλήματα που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια, αλλά τα αποτελέσματα είναι καλά. Οι επιπτώσεις αυτών των αποτελεσμάτων στις χρηματαγορές φαίνονται καθαρά.
Νομίζω ότι η τελευταία επίσκεψη της αποστολής μας θα ολοκληρωθεί με θετική έκθεση και αυτό θα ανοίξει τον δρόμο ώστε το Eurogroup να λάβει τον Ιούνιο θετική απόφαση σχετικά με τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα για επενδύσεις τα ANFAs και τα SMPs».
Στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία η Κομισιόν αναφέρει τα εξής:
■ Η ανάπτυξη επηρεάστηκε το 2019 θετικά από την έντονη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης πριν από τις γενικές εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν υποτονικές.
■ Ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισε να αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019. Η ανάκαμψη στον τομέα των κατασκευών συνέβαλε επίσης θετικά στην ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.
■ Ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών παρέμεινε ανθεκτικός και υποδεικνύει περαιτέρω κέρδη μεριδίου αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού τομέα, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε μερικές από τις κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας.
■ Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων έχει επανέλθει σε επίπεδα πριν από την ελληνική κρίση, ενώ οι επενδύσεις και η κατανάλωση αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης.
■ Η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να βελτιώνεται με αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας.
■ Ο πληθωρισμός θα ανέλθει στην Ελλάδα το 2020 στο επίπεδο του 0,7% και το 2021 στο 0,9% (μέσος όρος ευρωζώνης: 1,3% και 1,4%).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας