Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεγάλο «κούρεμα» στις ρυθμίσεις της ΕΤΕ για στεγαστικά δάνεια
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεγάλο «κούρεμα» στις ρυθμίσεις της ΕΤΕ για στεγαστικά δάνεια

  • A-
  • A+

Η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία που συνδέεται με την επιδότηση «είναι μια ευκαιρία που δεν θα την ξαναβρούν. Εχει ημερομηνία λήξης και δεν θα δοθεί παράταση» προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους. Σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο θα είναι πολύ πιο αυστηρό, ωστόσο θα πρέπει να δούμε και ποια θα είναι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Στην περίπτωση της Εθνικής πάντως, και ανεξάρτητα από την πλατφόρμα, το νέο προϊόν ρύθμισης στεγαστικών δανείων «Split and Settle», που «τρέχει» ουσιαστικά από το φθινόπωρο, έχει αποδώσει. Μόνο τον Δεκέμβριο ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 εκατ. ευρώ αφορούσαν δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, με μέσο όρο δανείου τις 80.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Παύλο Μυλωνά, οι δανειολήπτες προτίμησαν τη ρύθμιση της τράπεζας που τους δίνει «κούρεμα» μέχρι το 88% της αξίας (Loan to Value), όταν στην πλατφόρμα οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν κάτω από 120%. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα της Εθνικής δίνει τη δυνατότητα καταβολής του 80% της δόσης για 5 χρόνια.

Για παράδειγμα, ένα δάνειο ύψους 140.000 ευρώ «σπάει» σε δύο μέρη (40.000 ευρώ και 100.000 ευρώ αντίστοιχα), διαμορφώνοντας το Loan To Value (αξία δανείου προς αξία ακινήτου) στο 88%.

Πλειστηριασμοί

Η Εθνική πάντως προτίθεται να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς αξίας 25 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο μέχρι τα τέλη του χρόνου και ετοιμάζει το πακέτο τιτλοποίησης για τον «Ηρακλή», με σχεδόν 80% των δανείων να είναι στεγαστικά.

Ικανοποιητικός είναι ο ρυθμός νέων χορηγήσεων της ΕΤΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, καθώς, λόγω των χαμηλών επιτοκίων, υπάρχουν πλέον προϊόντα διάρκειας 30 ετών με σταθερό επιτόκιο 3%.

Σε ό,τι αφορά μια σειρά εκκρεμοτήτων, ο Παύλος Μυλωνάς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νομοθετική παρέμβαση για το ΛΕΠΕΤΕ θα γίνει εντός του μήνα, ώστε να μπορέσει η τράπεζα να δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποφάσισε να μη συμπεριλάβει τη σχετική διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, αλλά στο επόμενο σχέδιο νόμου που θα εμπεριέχει κυρίως διατάξεις που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση και εργασιακά θέματα.

Στο τέλος του μήνα εξάλλου η ΕΤΕ πρόκειται να δεχθεί τις δεσμευτικές προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική και εκτιμάται ότι το ενδεχόμενο του ΙPO (δημόσια προσφορά μέσω Χ.Α.) έχει απομακρυνθεί.

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα των εγκλήσεων για παλαιές υποθέσεις, ο Π. Μυλωνάς είπε ότι όλες οι υπό έλεγχο υποθέσεις αφορούν το σύνολο των τραπεζών – εκτός αυτής που αφορά το ΛΕΠΕΤΕ και την Πανγαία, που είναι αποκλειστικά της Εθνικής. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, όπως είπε, στο προσεχές διοικητικό συμβούλιο, που έχει οριστεί για το τέλος Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ έστειλε, πριν από λίγες ημέρες, επιστολές στις διοικήσεις ζητώντας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για το εάν θα υποβάλουν εγκλήσεις (μηνύσεις) για παλαιές υποθέσεις.


Νέα εθελουσία για 800 εργαζομένους

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, λιγότερο γενναιόδωρο σε σχέση με τα προηγούμενα, εντός του 2020, ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα με στόχο την αποχώρηση επιπλέον 800 ατόμων. Από τον Μάιο του 2018 μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου, όταν έληξε το τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, έχουν αποχωρήσει από την Εθνική Τράπεζα 1.600 εργαζόμενοι.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στροφή Eurobank στην αξιοποίηση ακινήτων
Από το χαρτοφυλάκιο των 6.000 ακίνητων, η τράπεζα έχει επιλέξει περίπου 1.200 στα οποία θα επενδύσει σε βελτιώσεις προσδοκώντας σημαντικά έσοδα -μέσω μίσθωσης ή πώλησης- μελλοντικά.
Στροφή Eurobank στην αξιοποίηση ακινήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος πλέον η ρύθμιση χρεών για διάσωση της πρώτης κατοικίας
Στη λήξη του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου, σε συνδυασμό με το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία για την αφερεγγυότητα και τη δεύτερη ευκαιρία, και στις...
Μονόδρομος πλέον η ρύθμιση χρεών για διάσωση της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόσκληση ρύθμισης σε 25.000 δανειολήπτες
Σε πνεύμα καλής πίστης και με πρόθεση ειλικρινούς συνεργασίας, η Τράπεζα Πειραιώς καλεί τους δανειολήπτες της να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας εξωδικαστικής ρύθμισης για την ομαλή αποπληρωμή των οφειλών τους.
Πρόσκληση ρύθμισης σε 25.000 δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεφορτώνονται μαζικά «κόκκινα» δάνεια οι τραπεζες
ΚΟΜΒΙΚΟ για τις τράπεζες το 2020, καθώς πρέπει να μειώσουν δραστικά το τεράστιο στοκ των «κόκκινων» δανείων, με τις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις να είναι το βασικό εργαλείο, αλλά τα «γκάζια» είναι ήδη… πατημένα.
Ξεφορτώνονται μαζικά «κόκκινα» δάνεια οι τραπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε τροχιά ανάπτυξης η Εθνική Τράπεζα - εγκρίθηκαν οι αλλαγές στο Δ.Σ.
Η τράπεζα έχει αποφασίσει να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια κατά 4,4 δισ. ευρώ ώς το τέλος του έτους, με στόχο στο τέλος του 2022 ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων να πέσει στο 5%.
Σε τροχιά ανάπτυξης η Εθνική Τράπεζα - εγκρίθηκαν οι αλλαγές στο Δ.Σ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κουρεύει» ώς 37% τα «κόκκινα» δάνεια η ΕΤΕ
Νέο πρόγραμμα, που προβλέπει «κούρεμα» του μη εξυπηρετούμενου στεγαστικού δανείου, ακόμα και κάτω από την εμπορική αξία του ακινήτου, ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα χωρίς όμως να δημιουργηθεί ηθικός κίνδυνος
«Κουρεύει» ώς 37% τα «κόκκινα» δάνεια η ΕΤΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας