• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 28.4°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 25.5°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.9°C / 22.2°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 23.0°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 25.5°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 26.2°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  1 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.7°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  79%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαφωνία για την αποσύνδεση της εισφοράς από το εισόδημα

 • A-
 • A+

Το νέο ασφαλιστικό επιβαρύνει με υψηλότερο ασφαλιστικό κόστος το 55% των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ μόνο το 45% θα δει μείωση του κόστους ασφάλισης. Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία με υπόμνημά της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογραμμίζει ότι με το νέο σχέδιο η ασφαλιστική εισφορά που θα πρέπει να καταβάλλουν επαγγελματίες με χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα θα είναι κατά 20% υψηλότερη απ’ αυτήν που θεσπίστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Γι’ αυτόν τον λόγο η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί να επανέλθει η εισφορά της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας στο ύψος που είναι σήμερα η κατώτατη εισφορά με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή στο ποσόν των 175,18 ευρώ. Αλλαγή, η οποία είναι αναγκαία για το 80% των πρώην ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.

Επίσης, ο εργοδοτικός φορέας σημειώνει ότι η αύξηση του ποσού των εισφορών για τη μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων θα επηρεάσει αρνητικά την εισπραξιμότητα. Και προς τούτο επικαλείται μετριοπαθείς εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων για συνολική απώλεια γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.

Προβληματισμένη δηλώνει η οργάνωση των επαγγελματοβιοτεχνών και με το μοντέλο της ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, το οποίο θεσπίζει το νέο σχέδιο Βρούτση και «παρά την απλότητα και την ελκυστικότητά του, ιδίως για τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα, χαρακτηρίζεται από την άνιση κατανομή των βαρών».

Ομως, για ποιο λόγο διαφωνεί η ΓΣΕΒΕΕ με την αποσύνδεση της εισφοράς από το εισόδημα; Μια αποσύνδεση που κατά τους συντάκτες του σχεδίου ίσως να αποτελεί την πιο σημαντική πτυχή απελευθέρωσης από τα δεινά του προηγούμενου νόμου, του 4387/16;

Στο υπόμνημα προς τον κ. Βρούτση καταγράφονται δυο λόγοι: Με την ελεύθερη επιλογή ύψους εισφορών, ανεξαρτήτως εισοδήματος, θα καταβάλλονται διαφορετικές εισφορές για κοινές παροχές οι οποίες θα έχουν χρηματοδοτηθεί από όλους τους ασφαλισμένους με διαφορετικό κόστος για τον καθένα (εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους, αγρότες).

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ένα μη αναλογικό μοντέλο «αποτελεί στοιχείο στρέβλωσης του ανταγωνισμού υπέρ των υψηλότερων εισοδημάτων, καθώς είτε 1.000 είτε 10.000 είτε 100.000 ή ένα εκατ. ευρώ εισόδημα έχει κάποιος, μπορεί να πληρώνει την κατώτατη εισφορά».

Με άλλα λόγια, προσθέτει η ΓΣΕΒΕΕ, «απουσιάζει η αρχή της φοροδοτικής ικανότητας που αποτελεί μία εκ των θεμελιωδών αρχών των διανεμητικών συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ενώ φαίνεται ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η διαχρονικά χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση».

Κριτική «με το γάντι» διατυπώνει ο φορέας για την έλλειψη συστηματικού κοινωνικού διαλόγου, τον οποίο επιζητεί όχι ως «μια διεκπεραιωτική διαδικασία», διεκδικώντας στο επόμενο διάστημα να γίνει συζήτηση για το ασφαλιστικό σε θεσμοθετημένη βάση.

Στα θετικά του σχεδίου εντάσσει τις διατάξεις για τις μειωμένες εισφορές των νέων επαγγελματιών, τις ρυθμίσεις για την πολλαπλή, παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση και τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων πλην αυτών που έχουν 45 χρόνια και πάνω, όπου το ποσοστό βαίνει μειούμενο.

Επίσης, επαναφέρει την ανάγκη ειδικής μέριμνας για ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ που δημιούργησαν υψηλές οφειλές μέσα στην κρίση και δεν μπόρεσαν να τις εξυπηρετήσουν με ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν σήμερα να συνταξιοδοτηθούν μέσω του πλαισίου παρακράτησης των οφειλών από τη σύνταξη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτός ΑΠΔ οι αμοιβές με τίτλους κτήσης
Δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο εισφορών και δεν θα αναγράφονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις όσοι αμείβονται με τίτλους κτήσης, σύμφωνα με τον Τάσο Πετρόπουλο, που σημείωσε ότι το αργότερο μέχρι την...
Εκτός ΑΠΔ οι αμοιβές με τίτλους κτήσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές
Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλου. Όπως τόνισε, επίσης, από τον...
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραδείγματα μειώσεων ασφαλιστικών εισφορών
Στην ελάφρυνση των εισφορών για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, συνολικά για 250.000 μη μισθωτούς, αναφέρεται το υπουργείο Εργασίας. «Η ανάκτηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι...
Παραδείγματα μειώσεων ασφαλιστικών εισφορών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από το 2019
Σε θέση άμυνας το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα στο θέμα των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι καλούνται από το 2019 να πληρώνουν ακόμη μεγαλύτερα...
Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από το 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έρχονται αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών
Όλα δείχνουν ότι πάμε προς αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, αλλά και ανακοίνωση του υπ. Εργασίας, μετά τις...
Έρχονται αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βγάζεις πολλά, δίνεις πολλά
Στα πρόθυρα εγκεφαλικού βρίσκονται, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, χιλιάδες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ οι οποίοι καλούνται με βάση τα ειδοποιητήρια που έχουν λάβει να καταβάλουν υπερδιπλάσια ποσά σε σχέση με τις εισφορές...
Βγάζεις πολλά, δίνεις πολλά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας