Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε αναζήτηση plan B για την πρώτη κατοικία
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε αναζήτηση plan B για την πρώτη κατοικία

  • A-
  • A+

Η κυβέρνηση φαίνεται να συνειδητοποιεί, με καθυστέρηση, ότι το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου μπορεί να αποτελέσει βραδυφλεγή βόμβα για την κοινωνική συνοχή και μείζον πολιτικό πρόβλημα, όταν αργά ή γρήγορα οι μαζικοί πλειστηριασμοί θα γίνουν μαζικές εξώσεις.

Μπορεί την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές για το σχέδιο «Ηρακλής», ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός να εμφανίστηκε καθησυχαστικός και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης να εγκαταλείπει σταδιακά την κυνική ρητορική, ωστόσο το πρόβλημα είναι προ των πυλών του Μαξίμου.

Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους θεσμούς ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση του πλαισίου ή αντικατάστασή του με κάτι ανάλογο, ενώ από την άλλη πλευρά πολλά σπίτια θα χαθούν - και δεν θα είναι μόνο των φτωχών αλλά και της… μεσαίας τάξης (ό,τι σημαίνει μεσαία τάξη μετά από 10 χρόνια κρίσης), στην οποία έχει στηρίξει το αφήγημά της η Ν.Δ.

Και ενώ ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι το πλαίσιο προστασίας έληγε στις 31 Δεκεμβρίου, μπορεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. να πέτυχε την παράταση για τέσσερις μήνες ώστε να μπουν περισσότεροι στην πλατφόρμα (με παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών), ωστόσο μόλις τις τελευταίες μέρες άρχισε να «τρέχει» για την προετοιμασία της επόμενης ημέρας, πυρήνας της οποίας είναι ο νέος πτωχευτικός νόμος, που θα εισαγάγει την έννοια της δεύτερης ευκαιρίας και για τα φυσικά πρόσωπα.

Ετσι, δυο μήνες πριν από τη λήξη της προστασίας, οι δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση βομβαρδίζονται με αποσπασματικές δηλώσεις περί επιδοματικής πολιτικής και θολές, γενικόλογες υποσχέσεις ότι «οι φτωχοί δεν θα χάσουν τα σπίτια τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο ζήτησε «χείρα βοηθείας» από τις τράπεζες, οι οποίες είναι αντίθετες ακόμα και με τη σκέψη για συνέχιση της προστασίας όπως την ξέρουμε.

Παράλληλα λοιπόν με την προεργασία για τον πτωχευτικό νόμο, επιχειρείται να βρεθούν «λύσεις» που δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, θα έχουν κοινωνικό πρόσημο και θα είναι αντικειμενικές. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το ιρλανδικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο ο δήμος, ως ουδέτερος διαιτητής, εξετάζει μαζί με όλους τους πιστωτές το αίτημα του δανειολήπτη και αφού προσμετρηθούν η περιουσία και τα εισοδήματα, είτε αποφασίζεται η ρευστοποίηση περιουσίας, είτε ρυθμίζονται οι οφειλές με βάση τις δυνατότητες του δανειολήπτη.

Μόλις 2.073 οι αιτήσεις στην πλατφόρμα

Ολοκληρώθηκε η 32η εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία.

Από τους περίπου 130.000 δυνητικά επιλέξιμους χρήστες στην πλατφόρμα έχουν εισέλθει 65.393 και 43.398 ξεκίνησαν τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού απορρήτου. Αυτό σημαίνει ότι 21.995 χρήστες δεν συναίνεσαν ακόμη στην άρση.

Ωστόσο μόνο 2.073 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες ενώ 41.325 χρήστες δεν έχουν υποβάλει ακόμη την αίτησή τους, παρότι συναίνεσαν στην άρση απορρήτου.

Οι τράπεζες έχουν δώσει 731 προτάσεις ρύθμισης και εκκρεμεί η επεξεργασία άλλων 1.342 υποθέσεων. Σημειώνεται ότι ο νόμος δίνει έναν μήνα περιθώριο για την επεξεργασία της αίτησης και την ετοιμασία της σχετικής σύμβασης.

Εχουν ήδη αποδεχθεί 315 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των 416 υπολοίπων (ο νόμος δίνει έναν μήνα περιθώριο για την αποδοχή ή την απόρριψη) και έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 209 πολίτες (η ΕΓΔΙΧ εγκρίνει την επιδότηση, μέσα σε έναν μήνα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του νόμου). Εκκρεμούν ο έλεγχος επιλεξιμότητας και η έγκριση 106 υποθέσεων.

 


 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσκλητήριο των τραπεζών για ρυθμίσεις
Σε γενικό προσκλητήριο ρυθμίσεων των δανείων με όλα τα μέσα καλούν οι τράπεζες τους δανειολήπτες εν όψει και της λήξης του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου.
Προσκλητήριο των τραπεζών για ρυθμίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τράπεζες δίνουν χείρα βοηθείας
Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινούν οι τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους δανειολήπτες τους να αντιμετωπίσουν πρακτικά προβλήματα...
Οι τράπεζες δίνουν χείρα βοηθείας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιώσιμες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια
Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αποτελεσματικές πολιτικές για τα επόμενα τουλάχιστον 3-4 χρόνια θα χρειαστεί η ελληνική οικονομία για να μειώσει τον τεράστιο όγκο των προβληματικών δανείων.
Βιώσιμες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόκκινα» δάνεια και κοινωνική συνοχή
Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εξαντλείται σε ποσοτικούς στόχους η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Κόκκινα» δάνεια και κοινωνική συνοχή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολα έτοιμα στην πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία
Καθημερινές δοκιμές και εκπαιδευτικά σεμινάρια περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με στόχο να λειτουργήσει άψογα η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας...
Ολα έτοιμα στην πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ
Την υιοθέτηση νέων, πιο συστημικών εργαλείων, τα οποία θα λειτουργούνσυμπληρωματικά με τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των «κόκκινων» δανείων, ζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας