• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 14.5°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.7°C / 10.5°C
  0 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.0°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.7°C
  3 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.2°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.9°C
  0 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.5°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 12.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 16.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.6°C
  0 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 6.5°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 7.8°C / 16.6°C
  1 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 14.8°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 8.8°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.7°C / 10.6°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  0 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέχρι την Παρασκευή στη Βουλή το ασφαλιστικό

 • A-
 • A+
Η νέα περικοπή συντάξεων για όσους εργάζονταν αν και τύποις συνταξιούχοι και πριν από το 2016, αδικεί όσους περιμένουν αρκετά χρόνια την απόδοση της σύνταξής τους και δεν έχουν άλλη λύση για να επιβιώσουν, αλλά και όσους καταβάλλουν διπλές εισφορές, όπως π.χ. ασφαλισμένοι ΤΣΜΕΔΕ και Ταμείου Νομικών οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα και έμμισθη θέση.

Mε τη διαβεβαίωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για αξιοποίηση στην τελική μορφή του νομοθετικού κειμένου των προτάσεων και των απόψεων που κατατέθηκαν στο opengov.gr, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο: «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός ΕΦΚΑ».

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη της εβδομάδας προκειμένου να ψηφιστεί ώς τα τέλη του μήνα. Μεταξύ των αλλαγών που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί περιλαμβάνεται η αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων για τους ασφαλισμένους με περισσότερα από 40 έτη ασφάλισης. Γι’ αυτή την κατηγορία το σχέδιο προβλέπει αύξηση μόνο 0,5%, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει έντονη κριτική και στη δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό αναπλήρωσης για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα προσεγγίσει το 2%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, προκαλεί η πληθώρα προτάσεων και απόψεων σχετικά με το άρθρο 27 που αφορά την απασχόληση των συνταξιούχων. Παρότι με το συγκεκριμένο άρθρο εισάγεται χαμηλότερη μείωση στη σύνταξη -στο 30% από το 60% που ισχύει, για όλους όσοι απασχοληθούν από τούδε και στο εξής ή για εκείνους οι οποίοι απασχολούνταν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου-, υπάρχει, ωστόσο, μια δεύτερη κατηγορία η οποία θίγεται, αφού θα υποστεί για πρώτη φορά μείωση 30% στη σύνταξή της.

Οπως έχει ήδη γράψει η «Εφ.Συν.», πρόκειται για τους συνταξιούχους που απασχολούνται με έμμισθη σχέση πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και δεν υπέστησαν μείωση. Ωστόσο με την προβλεπόμενη θέσπιση της περικοπής 30% με τον νόμο Βρούτση, αναγκαστικά θα δουν κι αυτοί, για πρώτη φορά, να μειώνονται οι συντάξεις τους.

Το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται, ούτε τόσο ιδιοτελές όσο ακούγεται. Διότι εντός της συγκεκριμένης κατηγορίας απασχολούμενων συνταξιούχων εντάσσονται και ασφαλισμένοι οι οποίοι μόνο θεωρητικώς είναι συνταξιούχοι, αφού είτε περιμένουν εδώ και δύο-τρία χρόνια την απόδοση της σύνταξής τους, με αποτέλεσμα να εργάζονται για να επιβιώσουν, είτε είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν διπλές εισφορές, όπως συμβαίνει με τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ ή του Ταμείου Νομικών οι οποίοι ταυτοχρόνως έχουν και έμμισθη σχέση, ή ακόμη εντάσσονται στο καθεστώς των παράλληλων συντάξεων που έχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοσή τους.

«Ανήκω στην κατηγορία εκείνων που έχουν καταθέσει για συνταξιοδότηση και είμαι μικρότερος των 62 ετών. Κατέθεσα τον Σεπτέμβριο του 2018 και μέχρι τώρα δεν έχω πάρει τίποτα ούτε καν το έναντι. Εγώ και οι όμοιοι της κατηγορίας μου πώς θα ζήσουν; Πληρώστε μας ώστε να μην έχουμε ανάγκη να δουλεύουμε. Εφόσον δεν μας πληρώνετε επιτρέψτε μας να δουλέψουμε μέχρι να μας πληρώσετε», γράφει ένας πολίτης στη δημόσια διαβούλευση.

«Εάν ο υπ. Εργασίας θεωρεί ότι το άρθρο 20 του Ν.4387/2016 δημιούργησε προβλήματα, παρά έλυσε, τότε πρέπει να προτείνει στη Βουλή την κατάργηση του άρθρου αυτού αναδρομικά από τότε που ίσχυσε και να επαναφέρει από της δημοσιεύσεως του Ν.4387/2016 το νομικό πλαίσιο το οποίο ίσχυε προηγουμένως [περικοπή σύνταξης κατά 70%, πάνω από τα 30 ημερομίσθια (δηλ. τα 1.007 ευρώ) για τη γενική κυβέρνηση και πάνω από τα 60 ημερομίσθια (δηλ. τα 2.014 ευρώ) για όλους τους υπολοίπους] διότι είναι περισσότερο ισορροπημένο και δίκαιο από το προτεινόμενο άρθρο 27 και κυρίως δεν εισάγει νέες περικοπές (κατά 30%) ούτε νέους περιορισμούς», επισημαίνει μεταξύ άλλων έτερος ασφαλισμένος, μέλος ΔΕΠ Πατρών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσανάλογα υψηλές βρίσκει ο ΣΕΒ τις συντάξεις
Πολλά «κατά» για το νέο σύστημα εισφορών, αλλά και αρκετά «υπέρ» εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους των 35 φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. ● Εντυπωσιακή η δήλωση του εκπροσώπου του ΣΕΒ περί δυσανάλογα...
Δυσανάλογα υψηλές βρίσκει ο ΣΕΒ τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό σε... χρηματοδοτικό κενό
Χωρίς κοστολόγηση, αναλογιστικές μελέτες και έκθεση βιωσιμότητας συζητιούνταιτο νομοσχέδιο στη Βουλή ● Επιβάρυνση μισθωτών και αύξηση των ανισοτήτων στους ελεύθερους επαγγελματιες τα βασικά χαρακτηριστικά.
Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό σε... χρηματοδοτικό κενό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνταξιούχοι: «Ό,τι πιο αντεργατικό και αντιλαϊκό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο»
Συντριπτικά ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τάσσονται οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις, οι οποίες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν έξω από το υπουργείο...
Συνταξιούχοι: «Ό,τι πιο αντεργατικό και αντιλαϊκό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόλις 70.000 θα δουν «χειροπιαστές» αυξήσεις στις κύριες συντάξεις
Καταργείται η αρχή της αναλογικότητας ● Μεγάλοι χαμένοι του νέου ασφαλιστικού οι χαμηλοσυνταξιούχοι ● Ευνοϊκότερες διατάξεις για την απασχόληση των «απόμαχων της εργασίας».
Μόλις 70.000 θα δουν «χειροπιαστές» αυξήσεις στις κύριες συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο νόμος του ασφαλιστικού τζόγου
Ο νέος νόμος προβλέπει τη μετάβαση σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όπου ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει το επενδυτικό του προφίλ, το οποίο θα διαχειρίζεται το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.
Ο νόμος του ασφαλιστικού τζόγου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιωτικές συντάξεις με κρατική εγγύηση - Όλο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, που προέρχεται από τη φορολογία όλων των Ελλήνων πολιτών, θα χρηματοδοτηθεί το νέο σύστημα ιδιωτικών...
Ιδιωτικές συντάξεις με κρατική εγγύηση - Όλο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας