Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
...«last year», η αύξηση του ακατάσχετου
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

...«last year», η αύξηση του ακατάσχετου

  • A-
  • A+
Αν και ο προοδευτικά ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για οφειλέτες που μειώνουν σταδιακά τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο, στην πράξη είναι ακόμη ανενεργός και, όπως φαίνεται, θα παραμείνει... Το υπουργείο Οικονομικών δεν προλαβαίνει να τον συνδέσει με τη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων.

Στα χαρτιά παραμένει εδώ και εννέα μήνες η εφαρμογή του κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού, ενός μέτρου που έχει σχεδιαστεί για να δώσει ανάσες ρευστότητας στην υπερχρεωμένη επιχειρηματική κοινότητα. Μολονότι ο προοδευτικά ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για οφειλέτες (επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες κ.ά.) με ληξιπρόθεσμα χρέη έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο, στην πράξη είναι ακόμη ανενεργός. Και θα παραμείνει έτσι, αφού το υπουργείο Οικονομικών δεν προλαβαίνει να τον συνδέσει με τη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων.

Ακόμα και στην περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο αποφάσιζε σήμερα να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού, αυτός δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει πριν από το Πάσχα, αφού απαιτείται πολλή τεχνική δουλειά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τις τράπεζες.

Ενας ακόμη λόγος για τον οποίο το μέτρο δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί είναι γιατί στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να το αναμορφώσουν. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται διάφορα σενάρια αλλαγών της σχετικής διάταξης που νομοθετήθηκε επί υπουργίας Ευκλείδη Τσακαλώτου, χωρίς ωστόσο να έχει προκριθεί κάποιο από αυτά.

Ετσι, η νέα ρύθμιση θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Φεβρουαρίου χωρίς τον προοδευτικά ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό, που σημαίνει ότι οι οφειλέτες που θα υπαχθούν σε αυτήν θα παραμείνουν εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων – ακόμη δε και σε δεσμεύσεις χρηματικών ποσών που προέρχονται από πωλήσεις ακινήτων τους.

Η ψηφισμένη διαδικασία προβλέπει ότι, προκειμένου να χτιστεί ο ακατάσχετος λογαριασμός από τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, πρέπει να έχουν προηγηθεί τα εξής δυο βήματα: η πληρωμή δυο δόσεων της πάγιας ρύθμισης και η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης. Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

Στην πράξη, ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός λειτουργεί ως εξής:

1. Ενας φορολογούμενος, ο οποίος έχει υποστεί κατάσχεση, καταβάλλοντας τουλάχιστον δυο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του, μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

2. Το ψηφισμένο μέτρο προβλέπει ότι το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δυο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

3. Δεν θα είναι όλοι οι οφειλέτες κερδισμένοι. Ουσιαστικά, η ρύθμιση αφορά αυτούς που η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετούν είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.

4. Εάν η δόση είναι 500 ευρώ, με την εφαρμογή του πρώτου συντελεστή 3, προκύπτει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.500 ευρώ.

5. Οσο ο οφειλέτης είναι συνεπής, ο συντελεστής θα αυξάνεται. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση εξοφλώντας για παράδειγμα 5 δόσεις των 500 ευρώ, μπορεί να κερδίσει συντελεστή 3,8, αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ.

6. Τα όρια του ακατάσχετου λογαριασμού ισχύουν για ένα μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του και ανανεώνονται, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

7. Στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος έχει ανακτήσει τον έλεγχο των οικονομικών του, πετυχαίνοντας σημαντική αύξηση του ακατάσχετου ορίου, και στη συνέχεια χάσει τη ρύθμιση (εξαιτίας της μη καταβολής δυο συνεχόμενων δόσεων), τότε χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο λογαριασμό αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

Ανεπίδεκτα είσπραξης

Σε διαγραφές οφειλών έως 10 ευρώ προχωρεί η ΑΑΔΕ, ενώ ετοιμάζεται ειδικό αρχείο με χρέη που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Στόχος αυτών των κινήσεων είναι αφενός να μειωθεί ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη και αφετέρου να πάψουν οι αποκαλύψεις του υπουργείου Οικονομικών με… σκελετούς από τις ντουλάπες για τα συγκεκριμένα χρέη. Η εικόνα πρέπει να γίνει πιο αντιπροσωπευτική. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 105 δισ. ευρώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειωμένο ενδιαφέρον για ρυθμίσεις χρεών
Εξαιρετικά μειωμένο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον των φυσικών προσώπων για τη ρύθμιση των οφειλών τους. Η εικόνα από το Taxisnet είναι ότι οι αιτήσεις για την ένταξη των οφειλετών έχουν κάνει «κοιλιά».
Μειωμένο ενδιαφέρον για ρυθμίσεις χρεών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λογαριασμός 14 δισ. μετά τις εκλογές
Εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος του χρόνου, δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα από τα ειδοποιητήρια πληρωμής φόρων και τελών που θα καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο.
Λογαριασμός 14 δισ. μετά τις εκλογές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
Ενα στοιχειώδες «φρένο» στα αρπακτικά της εφορίας μπαίνει και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια». Οσον αφορά το όριο πάνω από το οποίο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να δεσμεύει ποσά από μισθούς και συντάξεις,...
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μισό ΑΕΠ τα ληξιπρόθεσμα, κι αυξάνονται
Το φράγμα των 90 δισ. ευρώ έσπασαν τον Ιούλιο οι απλήρωτοι φόροι των πολιτών, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το στοιχείο που δείχνει ότι ο αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκε κατά 125.000...
Μισό ΑΕΠ τα ληξιπρόθεσμα, κι αυξάνονται
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο επανένταξης στις 100 δόσεις της Eφορίας
​Δεύτερη ευκαιρία σε περίπου 40.000 φορολογούμενους που βρέθηκαν εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης των 100 δόσεων ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας παράλληλα τα εισπρακτικά της σχέδια για την...
Παράθυρο επανένταξης στις 100 δόσεις της Eφορίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας