Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ρυθμίσεις αντί πλειστηριασμών επιλέγουν οι τράπεζες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρυθμίσεις αντί πλειστηριασμών επιλέγουν οι τράπεζες

  • A-
  • A+

Σε λιγότερους πλειστηριασμούς σε σχέση με τους τελευταίους μήνες του 2019 θα προχωρήσουν οι τράπεζες μέχρι τις 31 Μαρτίου, γεγονός που οφείλεται είτε στο ότι έγιναν πολλές ρυθμίσεις, είτε ότι γίνεται από τις τράπεζες αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων τους, αλλά και επειδή κάποιοι προσφεύγουν στα συνήθη μέτρα προστασίας.

Αυτό ανέφερε η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, μιλώντας προχθές Τρίτη στις επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Την τάση για ρυθμίσεις επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Δ.Σ. των εταιρειών διαχείρισης (servicers) και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS Τάσος Πανούσης.

«Εχει παρατηρηθεί ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένας μεγάλος όγκος δανειοληπτών ο οποίος έρχεται τελευταία στιγμή πριν τον πλειστηριασμό και κάνει ουσιαστική ρύθμιση. Δίνει κάποια προκαταβολή, γιατί οι τράπεζες και οι διαχειριστές δεν έχουμε στόχο να πάρουμε τα σπίτια των ανθρώπων. Δεν είμαστε Real Estate εταιρείες», ανέφερε.

Σύμφωνα με την Χ. Απαλαγάκη, για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έχουν προγραμματιστεί 2.800 πλειστηριασμοί και σημείωσε ότι από το 2018 που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μέχρι και σήμερα ο αριθμός είναι περίπου ο ίδιος.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε ούτε για τεράστια συρρίκνωση ούτε, όμως, για μια ανησυχητική αύξηση. Ο αριθμός 500 και 800 δεν είναι σημαντικός. Δεν έχουμε, όμως, ένα “κύμα” πλειστηριασμών 80.000», υπογράμμισε η γ.γ. της ΕΕΤ.

Κεντρικό θέμα της κοινής συνεδρίασης των δυο επιτροπών ήταν το σχέδιο «Ηρακλής», με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να επικεντρώνονται στις επιπτώσεις που θα έχουν οι τιτλοποιήσεις στους δανειολήπτες.

Μόνο νομικά πρόσωπα

Ενα από τα ζητήματα που τέθηκαν αφορούσε τη δυνατότητα αγοράς από τους ίδιους τους οφειλέτες των «κόκκινων» δανείων τους, πριν μεταβιβαστούν σε funds, με την πλευρά των τραπεζών να «κλείνει» τη συζήτηση άμεσα καθώς απαγορεύεται εκ του νόμου για δυο λόγους:

«Ο πρώτος λόγος είναι ότι όλοι οι νόμοι για τη διαχείριση και τιτλοποίηση επιτρέπουν τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίων μόνο σε νομικά πρόσωπα. Ο νόμος δεν επιτρέπει να μεταβιβάσεις δάνειο σε φυσικό πρόσωπο. Δεύτερον, διότι αντιλαμβάνεστε ότι αν ο καθένας από μας είχε τη δυνατότητα, ενώ χρωστούσε 20.000 €, να πάει στην τράπεζα και να πει: “10.000 € θα το πουλήσεις, δώσ’ το σε εμένα 12.000 €”, τότε δεν θα χορηγήσουμε κανένα δάνειο στο μέλλον. Η δευτερογενής αγορά, εποπτικά, απαγορεύεται να είναι στον ίδιο τον οφειλέτη», εξήγησε η Χ. Απαλαγάκη συμπληρώνοντας ότι «ο οφειλέτης έχει μια θεμελιώδη υποχρέωση».

Στην ερώτηση αν οι δανειολήπτες λαμβάνουν ενημέρωση πριν από την πώληση ή την τιτλοποίηση δανείου, ο Τ. Πανούσης απάντησε ότι αποστέλλονται προσωποποιημένες επιστολές και ανέφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα:

«Οταν, ως Eurobank, κάναμε την πρώτη πώληση καταναλωτικού δανείου στην Ελλάδα, στείλαμε 100.000 επιστολές, στις οποίες προσφέραμε κούρεμα από 90% έως και 95% της συνολικής οφειλής. Ξέρετε πόσοι ανταποκρίθηκαν; Μόνο το 4%. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται άλλο σχόλιο σε αυτό», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης των servicers και κάλεσε τους δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια του νόμου για την πρώτη κατοικία να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους, η ρύθμιση αποτελεί μονόδρομο για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Βιώσιμες λύσεις

«Οι ρυθμίσεις που γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι οποίες είναι πιο βιώσιμες και μακροπρόθεσμες, έχουν πολύ μικρότερο ποσοστό να ξανασκάσουν. Αρα, δηλαδή, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι όταν δίνεις στον δανειολήπτη λύση βιώσιμη, η οποία πολύ πιθανό να περιλαμβάνει και άφεση χρέους, η δυνατότητά του να το αποπληρώνει είναι μεγαλύτερη και, άρα, το ποσοστό του να ξανασκάσει μειώνεται. Αυτό το βλέπουμε τα τελευταία τρίμηνα: το επίμαχο ποσοστό σε όλες τις κατηγορίες των δανείων να μειώνεται», ανέφερε ο Τ. Πανούσης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Stop σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι τον Ιούνιο
Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δανειολήπτη που δυνητικά μπορεί να υπαχθεί στο νέο θεσμικό πλαίσιο δεν θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο, όταν και εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η διατραπεζική πλατφόρμα. Αυτό...
Stop σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι τον Ιούνιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας
Με δεδηλωμένη την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει μόνιμο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έγινε ευρεία σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με συμμετοχή των εκπροσώπων της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών ●...
Νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη
​Το σενάριο αυστηροποίησης των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018, όταν και λήγει ο νόμος Κατσέλη, φαίνεται να προκρίνεται από την κυβέρνηση σε περίπτωση που οι δανειστές δεν...
Αναζητείται ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eρευνούν για περιουσίες στο εξωτερικό
​Στο τέλος του μήνα θα οριστικοποιηθούν οι παραδοχές (ανάπτυξη, ανεργία κ.λπ.) βάσει των οποίων θα διεξαχθούν τα τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα ξεκινήσουν στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν,...
Eρευνούν για περιουσίες στο εξωτερικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτο τεστ για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Στο πρώτο ηλεκτρονικό σφυρί στρέφονται οι προβολείς της δημοσιότητας σήμερα, καθώς από την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εξαρτάται η πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο. «Δεν...
Πρώτο τεστ για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα τέλη Ιουνίου η πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία
Στο ηλεκτρονικό «σφυρί» θα αρχίσουν να βγαίνουν σταδιακά τα ακίνητα που βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στο χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς. Κύκλοι της τράπεζας διευκρίνιζαν ότι πρόκειται για ακίνητα που «πέρασαν»...
Στα τέλη Ιουνίου η πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας